Contacteer stad Antwerpen

Duurzame voeding

Iedereen eet. Wat je eet heeft een impact op het milieu. Door met een aantal principes rekening te houden kan je ook wanneer je honger hebt, duurzame keuzes maken.

 

  • Kweek zelf je eten: nee, dit is niet enkel bedoeld voor iedereen die een grote tuin of stuk grond ter beschikking heeft. Ook op een kleine oppervlakte kan je wat eetbare planten kweken en daardoor transport vermijden. Kruiden doen het bijvoorbeeld goed in een pot en zijn altijd handig om in de buurt te hebben. Groenten of kleinfruit kan je kweken in een samentuin of volkstuin.
  • Eet lokaal: producten die lokaal worden geteeld leggen minder afstand af dan producten die aan de andere kant van de wereld worden geproduceerd. Zo wordt er heel wat CO2 uitgespaard. Veel producten, die je herkent als 'van hier', komen ook van andere continenten. Denk bijvoorbeeld aan appels, die zowel in België als in Nieuw Zeeland kunnen worden gekweekt. Kijk dus steeds goed naar het land van afkomst voor je een product in je mandje stopt.
  • Eet seizoengebonden: eet producten die op het moment van aankoop (onverwarmd) gekweekt kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld beter in november een appel te eten dan in mei. De appels in mei zijn lange tijd bewaard in een koelcel. Voor het bewaren is heel wat energie nodig.
  • Eet biologisch: Biologisch producten werden gekweekt zonder het gebruik van pesticiden en kunstmest. Ook gelden er strengere regels omtrent dierenwelzijn. Biologische landbouw draagt dus zorg voor mens, dier en natuur.
  • Eet minder vlees en vis: de productie van vlees heeft een grotere impact op het milieu dan die van groenten of granen. De omzetting van plantaardige eiwitten in dierlijke is doorgaans inefficiënt en vereist erg veel grond, water en energie. De vleesindustrie kan leiden tot overbegrazing, bomenkap, uitspoeling van meststoffen en uitstoot van verzurende stoffen en pesticiden. De viskweek veroorzaakt soms ernstige milieuproblemen, zoals watervervuiling en verspreiding van ziektes naar wilde vis. Visvangst kan de zeebodem beschadigen. Af en toe minder of geen vlees of vis eten is dus beter dan elke dag vlees of vis te eten.
  • Kies voor fair trade: niet alle producten kunnen in ons klimaat worden geteeld, zoals koffie, thee, chocolade of bananen. Wanneer je deze wil kopen, kies je best voor fair trade. Het fair trade label wijst er op dat de producten via eerlijke handel werden gemaakt. Dit wil zeggen dat de producent van het product een eerlijke prijs kreeg voor zijn/haar product. Verder gelden er ook regels omtrent milieu en gezonde en veilige werkomstandigheden. Wist je trouwens dat de stad Antwerpen sinds 2007 een FairTradeGemeente is? Dit wil zeggen dat de stad zelf producten van eerlijke handel aankoopt en fair trade promoot.

Wat u zelf kan doen

  • Hier vind je meer info over het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden. Ook Velt heeft veel informatie over ecologisch moestuinieren. Zo geven ze publicaties uit, kan je een vorming bij hen volgen of boeken en hebben ze een tijdschrift met interessante artikels.
  • Via deze link vind je een groente- en fruitkalender terug waarop je kan nagaan per maand van welke groenten en fruit je ongehinderd kan genieten.
  • De vzw Eva ondersteunt iedereen die wat minder vlees en vis wil eten met tips, recepten en een tijdschrift.
  • Op de website van Oxfam Fairtrade vind je meer informatie over fair trade en de verschillende wereldwinkels in jouw buurt.

Lees meer