Contacteer stad Antwerpen

Hydepark: buurtpark 2.0 in Hoboken

Het Hydepark is ecologisch, avontuurlijk en zalig rustig. Een aanwinst voor de buren, maar ook leuk om eens te bezoeken als je in de buurt bent, bijvoorbeeld na een wandeling door de Hobokense Polder.

kind loopt in zwembroek over vlonderpad van Hydepark

Het Hydepark ligt in de Hydeparkstraat in Hoboken, nabij het ZNA Hoge Beuken, klimzaal Blok, het nieuwe Groen Zuid en de Hobokense Polder. 

Voor 2016 was het Hydepark een afgesloten braakliggend terrein, waar spontane vegetatie de baas was. In 2012 moest het verontreinigde terrein gesaneerd worden en daarvoor moest de bestaande wildgroei verdwijnen. In de plaats kwam er een waardevol ecologisch parkje.

Een nieuwe achtertuin voor de buurt

Het buurtparkje is omringd door achtertuinen van de buren. Zij hebben het met dit nieuwe park getroffen: hun achtertuin is nu verlengd met een ecologische baken van rust. En ook al heb je zelf een tuin, dan nog is de leuke speelnatuur een bezoekje waard. De buren hebben dankzij de wadi bovendien geen wateroverlast meer in hun tuin.

Ecologisch en natuurlijk

De natuur wordt hier niet in bochten gewrongen: het parkje is opgebouwd op basis van de natuurlijke situatie. Het gebied is watergevoelig en in het verleden hadden veel buren wateroverlast in hun tuin. In het Hydepark vind je daarom een (speel)wadi: lager gelegen grachten en bekkens die het regenwater verzamelen. Aan de rand groeien waterplanten en riet. Niet alleen mooi, maar ook reuzeleuk om in te spelen. Wie liever geen natte voeten krijgt, kan de wadi over langs het vlonderpad.

Ook de biodiversiteit krijgt hier een boost: aan het water zie je veel nieuw waterleven, zoals dansende libellen. Daarnaast koos de groendienst voor inheemse planten. En voor ecologisch beheer: enkel de ligweide krijgt regelmatig een maaibeurt, al de rest wordt extensief gemaaid. De natuur krijgt hier dus heel veel kansen.

In het Hydepark is ook zoveel mogelijk gewerkt met gerecupereerde materialen: in de speelheuvel zijn trapjes gemaakt van oude boordstenen (afkomstig van de kaaien) en de groendienst toverde gekapte bomen om tot boomstambanken.

Avontuurlijk spelen

Het district Hoboken inspireerde zich bij de inrichting van het Hydepark op het Park Van Eden. Ook hier is gekozen voor speelnatuur: weinig klassieke speeltoestellen maar veel kansen om pret te beleven in en met de natuur.

Kinderen mogen hier spelen in het water, op boomstammen en de heuvels. Of bloemetjes plukken uit de bloemenweide.

Relaxen en ontspannen

Het Hydepark doet qua grootte en plaatsing wat denken aan het Krugerpark in Borgerhout, maar dan nog rustiger. Verborgen tussen de huizen is het hier heerlijk stil. Kom hier relaxen op de ligbanken of neem je picknickmand mee. Het Hydepark is ook een ideale plek voor een verjaardagsfeestje. Door het ingesloten karakter van het park hou je de kinderen in het oog, terwijl ze toch de kans krijgen om avontuurlijke natuur te ontdekken. 

Jongen zit op steen in het water
Hydepark met speelhuisje
Kinderen spelen in het water in het Hydepark
Jongen klimt op boomstam in het Hydepark
Overzicht over een deel van het Hydepark met vlonderpad, kiezelgoot en speelhuisje
Boomstambank in het Hydepark
klimboomstammen in het Hydepark

Het Hydepark in de Hydeparkstraat in Hoboken is geopend wanneer het licht is: in de zomer tussen 7 en 22 uur. 

Marker

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door