Contacteer stad Antwerpen

Voorzorgsmaatregelen houden Stadspark groen tijdens en na evenementen

Het Stadspark is het groene hart van district Antwerpen, en dat willen we uiteraard zo houden. Tijdens evenementen in het Stadspark worden dan ook uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen om de grasvelden en bomen in het park optimaal te beschermen. 

stadspark

Alle organisatoren ontvangen een document over het parkvriendelijke organiseren van evenementen. Dit document bevat de nodige voorzorgsmaatregelen om het gras zoveel mogelijk te sparen tijdens evenementen.

Aansluitend wordt er altijd een rondgang gedaan met de organisator en een medewerker van de groendienst om alles ter plekke te overlopen: bekijken welke zones beschermd moeten worden, bestuderen van het inplantingsplan van de organisatie, aanduiding van de verplichte toegangen voor leveranciers, etc...
 

Groene voorzorgsmaatregelen

Maatregelen om het gras te beschermen:

  • Wagens mogen niet op het grasveld rijden
  • De dansvloer en bartenten worden op cassettevloeren geplaatst, waardoor er zo min mogelijk contactpunten zijn tussen de constructie en het gras.
  • De heftruck die bij de op- en afbouw gebruikt worden, zijn voorzien van grasbanden. Dit zijn banden zonder profiel, waardoor het gras en de grond minder beschadigd worden.
  • Op de stroken over het gras waar de heftruck vaak moet passeren worden rijplaten geplaatst. Hierdoor wordt het gras enkel platgeduwd maar niet beschadigd.
  • De zwaarste constructies (zoals podium en grascontainer) worden op verharde ondergrond geplaatst.
  • Alle leveringen gebeuren op het verhard gedeelte.
     

Maatregelen om de bomen te beschermen:

  • De verankering van tenten gebeurt door het gebruik van gewichten die op een cassettevloer staan (zo zijn er zo min mogelijk contactpunten met het gras), in plaats van piketten want deze kunnen de wortels van de bomen beschadigen.
  • Er worden bewust geen toiletten of generatoren op het gras geplaatst om bodemverontreiniging te vermijden. Alle generatoren zijn ook voorzien van een lekbak.

 

Veelgestelde vragen

Er kwamen de afgelopen weken regelmatig vragen binnen over het afgeschermde grasperk in het Stadspark. Alle vragen en bekommernissen werden voorgelegd aan een expert van de groendienst.  

Ontdek alle vragen en antwoorden in de onderstaande FAQ.
 

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door