Verwijs je klant door naar de juiste hulpverlening rond middelen en gedragsverslaving
Ben je hulpverlener en zoek je gepaste zorg voor jouw klant rond middelen- en gedragsverslaving in Antwerpen? Deze pagina biedt een overzicht van alle stedelijk gesubsidieerde diensten.
ADIC zorgprogramma
Het Zorgprogramma van Adic is een residentieel, laagdrempelig en kortdurend crisisprogramma.
Het richt zich in de eerste plaats tot personen met een verslavingsproblematiek die in een fase verkeren waarin ze (nog) geen directe, veranderingsgerichte of therapeutische vraag stellen.
Door kortdurende residentiële opvang (maximum 7 dagen):
- kunnen cliënten stabiliseren;
- kan er eventueel een opening gevonden worden voor verdere behandeling.
Het ADIC zorgprogramma is voor personen met een verslavingsproblematiek die dringende psychosociale en/of medische begeleiding nodig hebben.
CGG Vagga
biedt diverse programma’s voor verschillende doelgroepen:
1. Ondersteuning van organisaties en intermediairs
CGG Vagga start coachingstrajecten op met organisaties om een beleid omtrent middelen(gebruik), gamen en gokken uit te werken. De ondersteuning is op maat van de organisatie en gaat over visievorming, regelgeving, zorg en begeleiding, educatie en omgevingsinterventies voor de thema’s middelengebruik, gamen en gokken.
Daarnaast biedt CGG Vagga ook advies, intervisie en vorming om de expertise in middelengebruik, gamen en gokken van organisaties, intermediairs en vrijwilligers te verhogen. De focus ligt op het voorkomen van verslaving en het vroegtijdig detecteren en interveniëren bij problemen door middelengebruik, gamen en gokken.
Het preventieteam is er voor organisaties voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen in alle sectoren (bijvoorbeeld onderwijs, jeugdwerk, …), intermediairs en vrijwilligers (bvb mantelzorgers).
2. Ondersteuning ouders van jongeren met een verslavingsprobleem
Ouders kunnen een beroep doen op een aanbod van individuele gesprekken en oudergroepen. CGG Vagga organiseert ook infosessies en vormingen voor ouders over het deskundig en verantwoord omgaan met de middelen(gebruik), gamen en gokken.
Voor ouders van jongeren met een middelen-, game- of gokprobleem.
3. Vroeghulp voor jongeren
Vroeghulp biedt een kort, ondersteunend en aanklampend hulpaanbod voor jongeren. Dit aanbod is gericht op riskant of problematisch middelengebruik of overmatig gamen of gokken.
In een zo vroeg mogelijk stadium wordt de problematiek geïdentificeerd. Jongeren worden gemotiveerd tot gedragsverandering en worden ondersteund bij deze veranderingsstrategie.
CGG Vagga heeft ook een individuele begeleiding of een groepsaanbod.
Voor jongeren en ook ouders, steunfiguren en intermediairs kunnen aankloppen voor casusgerichte ondersteuning.
Free Clinic
heeft diverse programma’s:
1. Medisch Sociaal Opvangcentrum Antwerpen (MSOC)
Het Medisch Sociaal OpvangCentrum (MSOC) Antwerpen is een gespecialiseerd ambulant centrum voor verslavingszorg. De kernopdracht is het fysieke, psychische en maatschappelijke welzijn van druggebruikers verbeteren. Het MSOC heeft een ruim aanbod aan medische, psychosociale en psychologische hulpverlening. De insteek is laagdrempelig en gezondheidsbevorderend.
2. De Nomaad (Activeringsproject)
De Nomaad biedt een divers aanbod van activiteiten aan. Het doel is blijvend te mobiliseren en stimuleren om de maatschappelijke participatie te verhogen. Zo wordt sociaal isolement voorkomen en betrokkenheid in de samenleving uitgebouwd. Voor meerderjarige (ex-) druggebruikers.
3. GoiA (Gezinnen onder invloed Antwerpen
GoiA komt voort uit een samenwerking tussen Free Clinic vzw en Jeugdzorg Zorgbedrijf Antwerpen en heeft een dubbele opdracht:
- De casemanagers van GoiA spreken (ex-) drugafhankelijke ouders in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Ze activeren en regisseren rond het gezin een netwerk van (opvoedings) ondersteunende diensten en/of mantelzorgers.
- Helpen het stigma te doorbreken dat nog vaak op ouderschap en verslaving rust door vorming over deze thematiek aan te bieden aan hulpverleners, mantelzorgers en studenten.
Voor meerderjarige drugafhankelijke ouders en hun hulpverleners, mantelzorgers, studenten…
Samenwerkingsverband Adic, De Sleutel, Free Clinic, CGG VAGGA
Dit samenwerkingsverband omvat 2 deelprojecten:
1. Adviespunt Verslaving
Het Adviespunt Verslaving is een laagdrempelige dienst voor elke burger met een hulpvraag (informatie, vraag tot begeleiding, crisisgesprek, …) over een verslavingsprobleem. Het Adviespunt bundelt alle expertise op vlak van verslavingszorg (in Antwerpen). Daardoor worden mensen meteen toegeleid naar de meest geschikte en passende hulpverleningsvorm zonder overbodige tussenstappen.
2. Ambulante Hulpverlening
Elke partner van dit samenwerkingsverband biedt ambulante begeleidingstrajecten aan. Zowel mensen met een verslavingsproblematiek als mensen uit de omgeving van iemand met een verslavingsprobleem kunnen van dit aanbod gebruik maken.
Nuttige info
- Zwerfspuiten laten ruimen: contacteer de Spuitenpatrouille via 0473 99 93 69 of spuitenpatrouille@free-clinic.be .
- Zelf cliënten motiveren om aan de slag te gaan met hun middelengebruik, gamen of gokken: tips in de leidraad en inspiratiebox van VAD.
- Informatie voor burgers - cliënten: infopagina 'Hulp bij verslaving'.