Contacteer stad Antwerpen

Groenslingers in jouw straat

Kies samen met jouw overbuur voor de aanleg van een groenslinger en geef zo een heel andere, groenere uitstraling aan jullie straat.

Beeld van een groenslinger in een straat

Wat

Groenslingers zijn slingerplanten die langs een kabel, van gevel naar gevel, dwars over de straat groeien. De plant groeit omhoog tegen je gevel, in een rechte lijn naar de overkant van de straat.

Ondersteuning

Wanneer je een groenslinger wenst, ondersteunt het district Borgerhout jou graag door het aanbieden van de plaatsing van een klimkabel tegen minstens één van de gevels en het plaatsen van de kabel die de straat oversteekt. Je krijgt ook een klimplant en een zak teelaarde. 

Voor wie

Overburen die graag hun straat vergroenen en bereid zijn het groen tegen hun gevel te onderhouden. Het district zorgt voor de installatie van de kabel tegen je gevel en de oversteek naar de gevel van je overbuur, jij zorgt zelf voor het openbreken van de stoep en de aanleg van jouw geveltuin. 

Bewoners die al een geveltuin met klimplant hebben kunnen ook enkel de oversteek naar de overkant aanvragen. 

Tussen twee groenslingers dient minimaal 30 meter afstand te zijn.

Reglement

Hoe aanvragen?

Maak een profiel aan op onze databank. Klik dan op de knop om meteen naar het aanvraagformulier te gaan. Hieronder vind je nog meer info over hoe je een aanvraag doet.

Aanvragen

Overburen die samen een groenslinger willen, kunnen een verticale en horizontale kabel aanvragen, die gratis geplaatst worden door het district.

Een groenslinger kan vertrekken vanuit één geveltuin, of langs beide gevels klimmen en naar elkaar toe groeien boven de straat. 

Een groenslinger wordt aangevraagd door beide buren afzonderlijk. Dit is belangrijk omdat het district in jullie gevel laat boren door een aannemer, dus je hier individueel toelating voor moet geven door middel van de aanvraag. 

Aanleg en onderhoud

Het district zorgt voor de aanleg van de kabel tegen jouw gevel. Een bekwame aannemer komt hiervoor eerst op plaatsbezoek, om te bekijken of een kabel tegen jouw gevel mogelijk is. 

Jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud van het klimgroen tegen jouw gevel. Het district is verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen dat boven de straat groeit. 

Keuze plant

Je kiest je klimplant best, afhankelijk van hoeveel zon of schaduw jouw gevel per dag krijgt. Ook de tijd die je in onderhoud steekt kan een rol spelen bij jouw keuze. 

Hoe je een geschikte plant voor je groenslinger kiest, lees je hier

Meer info

Team Borgerbouwers

 

Dit artikel is gedeeld door