Contacteer stad Antwerpen

Parkeren in het historisch centrum als bezoeker

In het historisch centrum kunnen enkel bewoners en vergunninghouders parkeren op straat. Bezoekers kunnen parkeren in een publieke parking of Park and Ride aan de stadsrand. Bezoekers die een bewoner komen bezoeken kunnen max. 3 uur op straat parkeren via een digitale bezoekerspas. 

Parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders

Bezoekers kunnen niet op straat parkeren in het historisch centrum. Daar geldt een parkeerzone waar enkel bewoners met een parkeervergunning, bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkersondernemers en autodelers) en personen met een handicap (mits registratie vooraf) op straat mogen parkeren. Wie hier toch parkeert zonder geldige vergunning, riskeert een retributie van €44.

De parkeerzone ligt tussen de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden, de Leien in het oosten, de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het zuiden, en de Schelde in het westen. Deze grensstraten liggen zelf niet in de nieuwe parkeerzone.

Kaart van de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders
Kaart van de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders

Bekijk alle tariefzones in Antwerpen

Publieke parkings

Wil je met de auto naar het historisch centrum komen? Parkeer dan in een publieke parking. Dynamische parkeergeleiding leidt je vlot naar een parking met beschikbare plaatsen. 

Ontdek alle publieke parkings.

Park and Rides

Je kan je auto gemakkelijk en goedkoop parkeren op een Park and Ride (P+R) aan de stadsrand. Daar stap je vervolgens over op tram, bus of (deel)fiets voor een vlotte aansluiting naar het centrum. Alle P+R's liggen trouwens buiten de lage-emissiezone in Antwerpen.

Ontdek alle Park and Rides.

Bezoekerspas

Wie gedomicilieerd is in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders kan een digitale bezoekerspas aanvragen. Hiermee kan je bezoekers digitaal registeren zodat ze max. 3 uur op straat kunnen parkeren.

Shop&Go-parkeerplaatsen

In het historisch centrum zijn verschillende Shop&Go-parkeerplaatsen voor korte boodschappen. Bezoekers kunnen er max. 30 minuten betalend parkeren tijdens de winkeluren. Buiten de winkeluren en op zon- en feestdagen kunnen enkel bewoners en vergunninghouders op deze plaatsen parkeren.

Meer informatie over Shop&Go-parkeerplaatsen.

Elektrische wagen opladen

Je kan je elektrische wagen opladen aan de laadpalen op publieke parkings​. Het parkeergeleidingssysteem in de stad toont je de weg naar deze laadpunten. 

Let op: bezoekers zonder parkeervergunning mogen niet parkeren aan de publieke laadpalen op straat. Parkeren op straat is enkel voor bewoners en vergunninghouders. 

Laden en lossen

Laden en lossen is nog steeds toegestaan. Laden en lossen is de tijd nodig om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen.

Kom slim naar Antwerpen

Je kan het centrum ook bereiken met tram, bus, trein, DeWaterbus, deelmobiliteittaxi of (elektrische) fiets. Gebruik de Slim naar Antwerpen-app voor reisadvies op maat en ontdek alle alternatieven om naar de stad te komen.

Lees meer