Elke Antwerpenaar moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarom wil de stad sociale, fysieke en informatieve drempels voor iedereen verlagen. Dat doen we met een toegankelijkere dienstverlening en méér gelijke kansen.
Een stad waar iedereen die wil deelnemen, vrij en volwaardig kan participeren en dit naar eigen mogelijkheden en ambities. Dat is één van de doelstellingen waar de stad Antwerpen werk van wil maken. De stad en districten hebben de voorbije jaren al heel wat stappen gezet om de stad toegankelijker te maken voor personen met een beperking of beperkte mobiliteit. Op deze goede praktijken willen we verder bouwen en tegelijkertijd toegankelijkheid nog meer structureel, proactief en duurzaam inbedden in het dagelijks beleid en werking.
Het startschot voor de structurele werking rond toegankelijkheid werd gegeven bij de ondertekening van het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ van Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, in 2020. Met dit charter gaf stad Antwerpen aan dat ze toegankelijkheid op een structurele manier wou aanpakken en toegankelijkheid bewust, doordacht en duurzaam in te bedden in het dagelijks beleid en management, de werking, de dienstverlening, en de communicatie van de stad.
Om de ambitie van de stad rond toegankelijkheid verder te concretiseren, startte de dienst Gelijke kansen in het najaar van 2020 een traject op onder begeleiding van Inter. Tijdens dit traject werd er met stedelijke diensten, Antwerpenaren met een beperking en doelgroeporganisaties in gesprek gegaan over bestaande acties, goede praktijken, knelpunten, noden en ambities. Op basis van de uitgebreide input die deze gesprekken opleverden, werd een stedelijk toegankelijkheidsplan uitgewerkt. De acties in het plan zorgen voor een betere toegankelijkheid van gebouwen, openbare ruimte, vrije tijd, communicatie, mobiliteit en dienstverlening. Het plan is het startpunt van het structureel toegankelijkheidsbeleid.
Stad Antwerpen rolt het toegankelijkheidsplan samen uit met de districten, doelgroeporganisaties, Antwerpenaren met een beperking en Inter. Meer hierover lees je op Samen met experten en klankbordgroep.
De acties die worden uitgewerkt zijn zowel gericht op stedelijke medewerkers (infosessies over toegankelijke dienstverlening, aanvullen van bestaande draaiboeken rond openbaar domein met richtlijnen rond toegankelijkheid, …) als op burgers (het partnerschap met de European Disability Card, de aanleg van een toegankelijk speelbos, uitbreiden van de online toegankelijkheidsinformatie over het stedelijke vrijetijdsaanbod, …).
In een webinar uit 2020 ontdek je verschillende stappen die stad Antwerpen nam op het vlak van toegankelijk openbaar domein, nieuwbouw en renovatie, en jeugd- en cultuuraanbod. Bekijk de webinar met audiodescriptie of in gebarentaal.
Stad Antwerpen neemt sinds 2022 ook een mentorrol op rond toegankelijkheid binnen het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid. Via dit mentorschap ondersteunt de stad lokale besturen bij de opmaak en uitrol van hun toegankelijkheidsplan. Meer informatie over plan Samenleven vind je op www.vlaanderen.be/plan-samenleven.