Contacteer stad Antwerpen

Afbouw verkeerslichten

Op plaatsen waar verkeerslichten niet noodzakelijk zijn en waar dat veilig is om te doen, worden de verkeerslichten stap voor stap afgebouwd. Ben je op zoek naar meer info over de locaties waar verkeerslichten worden afgebouwd of heb je feedback over één van de locaties? Laat het hier weten.

 

Een zebrapad in de Nationalestraat waar een kindje op een fietsje, samen met papa oversteekt.

Stap voor stap afbouwen

Verkeerslichten worden niet van de ene dag op de andere volledig gedoofd. Er gaan twee fases en evaluatiemomenten aan vooraf:

  • In een eerste fase wordt er gewerkt met een proefopstelling waarbij de lichten een tijdje op knipperlicht staan. Grondig onderzoek moet aantonen of de verkeerssituatie veilig genoeg is. 
     
  • Pas na een positieve evaluatie van fase 1, volgt een tweede fase waarin de verkeerslichten volledig gedoofd worden. Opnieuw volgt een evaluatie a.d.h.v. onderzoek en de mening van passanten.
     
  • Pas in de laatste stap wordt een definitief besluit genomen over het al dan niet permanent doven van de lichten.

Jouw mening telt

In elke fase van de afbouw is de stad benieuwd naar jouw mening over de proefopstellingen. Is er een locatie waarvan jij vindt dat de lichten niet afgebouwd mogen worden? Of misschien heb je wel een vraag over één van de locaties. Laat het weten aan het klantenteam Mobiliteit en Parkeren Antwerpen via mobiliteitenparkeren@antwerpen.be.

Locaties waar nu proefopstellingen zijn: