Contacteer stad Antwerpen

Vind de geschikte sociale economiepartner voor jouw bedrijf

Ook jouw bedrijf kan samenwerken met sociale economiebedrijven. Denk onder andere opdrachten in horeca, schoonmaak, assemblage, recyclage, fietsbeheer, logistieke ondersteuning en groenbeheer. Antwerpen telt meer dan twintig bedrijven en partners in de sociale economie.


Wat is sociale economie?

Ze hebben eenzelfde doel: maatschappelijke meerwaarde realiseren om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan een job te helpen. Bedrijven en partners in de sociale economie creëren daarom toegankelijk werk voor kansengroepen. Ze zorgen voor de nodige opleiding en ondersteuning op de werkvloer, om hen uiteindelijk waar mogelijk te laten doorgroeien naar de reguliere arbeidsmarkt. 

 

Sociale economie omvat maatwerkbedrijven, de lokale diensteneconomie en de stad Antwerpen met 'artikel 60-tewerkstelling' 

Sociale economie in actie

Maatwerkbedrijven, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen, zijn bedrijven die mensen tewerkstellen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en die (nog) niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terechtkunnen. 

Deze bedrijven zijn, net als andere bedrijven, rendabel en leveren hoogstaande producten af die voldoen aan alle kwaliteitsnormen. 

Zij verschillen van ‘reguliere’ bedrijven omdat niet winstmaximalisatie, maar maximale tewerkstelling van kansengroepen hun hoofddoelstelling is. 

Meer informatie vind je op de website socialeeconomie.be

De lokale diensteneconomie (LDE) is een aanvullend dienstenaanbod vanuit de overheid. Het speelt in op lokale, maatschappelijke noden en tegelijk worden tewerkstellingskansen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Denk hierbij aan parkeerborden plaatsen, groenonderhoud, buurtgerichte kinderopvang en sociale restaurants. 

Medewerkers doorlopen binnen LDE een inschakelingstraject met specifieke begeleiding op de werkvloer. Het doel is om, na maximum 5 jaar, door te stromen naar een job in de reguliere economie. 

Meer informatie vind je op de website socialeeconomie.be

Wat kan sociale economie voor jouw bedrijf betekenen?

  1. Bedrijven en organisaties uit de sociale economie zijn betrouwbare en flexibele partners.
  2. Ze kunnen een deel van jouw productieproces uitvoeren: assemblage, drukwerk en verpakking.
  3. Ze bieden dienstverlening op maat: schoonmaak, groenonderhoud en logistiek.
  4. Bij seizoenpieken of voor permanent repetitief werk kan je een beroep doen op mobiele maatwerkploegen die op locatie komen werken, steeds met deskundige begeleiding.
  5. Werknemers in de sociale economie krijgen een doorgedreven opleiding in specifieke skills en werkervaring mee. Zo beantwoorden ze aan het werknemersprofiel dat jouw onderneming zoekt en komen ze in aanmerking om jouw vacatures in te vullen.
  6. Je kan samen met een partner in de sociale economie intekenen op overheidsopdrachten. Zo verhoog je de capaciteit van jouw onderneming. En je beantwoordt zo aan de sociale clausule in de aanbesteding.
  7. Kwaliteitsvolle, lokale oplossingen op maat en tegen een scherpe prijs.

Dàt zijn de 7 troeven van sociale economie.

 

 

Vind hier de sociale economiepartner op maat van je bedrijf

Heb je hulp nodig bij je verhuis, de opruim van panden of van kantoren en grotere ruimtes? Je kan terecht bij deze partners. De opgeruimde inboedel wordt daarna bijvoorbeeld verkocht of gerecycleerd voor nieuwe toepassingen.

Zoek je manieren om je productieproces duurzamer te maken of wil je van gebruikte goederen of afval iets nieuws creëren? Denk aan sorteren van elektrisch en elektronisch afval, het hergebruik van oude kleding of stoffen of via repairateliers defecte toestellen nieuw leven inblazen. Volgende partners bekijken samen met jou hoe jouw bedrijf deel kan uitmaken van de circulaire economie. 

HOUT 

Voor alle schrijnwerk op maat of fabricage op kleine en grote schaal, zoals de inrichting van ruimtes, decorbouw voor beurzen of houten meubilair. Deze partners voeren de opdrachten helemaal op jouw maat uit:

PAPIER EN KARTON

Voor de productie, afwerking en verzending van al je drukwerk, kan je samenwerken met volgende partners: 

TEXTIEL

Creaties in stof en pvc versnijden, naaien en stikken of eenvoudig retoucheren en aanpassen, stoffen rivetteren en zeilringen inslaan, linten, logo's of labels en winkelbeveiligingen aanbrengen, gadgets en geschenkartikelen confectioneren, bekleding van (kantoor)meubilair. Het kan allemaal bij verschillende partners in de confectie:

Machinaal of manueel (her)verpakken, blisteren, skinnen, sleeven, krimpen en etiketteren? Het winkelklaar maken van goederen en stockage van voorraad. Deze partners verpakken verschillende producten volgens jouw wensen. Ook kits samenstellen of displays opbouwen behoren tot de mogelijkheden.

Voedingsbedrijven die een partner zoeken voor de behandeling en inpak van voedingsproducten volgens de strikte HACCP normen, kunnen bij Arop terecht.

Wil je eindelijk werk maken van de digitalisering van je archief? Je kan terecht bij Stroom maatwerk en ACG maatwerk terecht. Ze zetten al je papierwerk om naar digitale bestanden. 

Zoek je hulp bij de inrichting en het onderhoud van jouw bedrijfssite? Dit kan gaan over onkruid wieden zonder pesticiden, installatie van afsluitingen, aanleg van verhardingen, snoeien en vellen van bomen, bosbeheer en -exploitatie. 

Volgende partners hebben groene vingers:

Ben je voor een bedrijfsfeest op zoek naar een traiteur of cateraar en een locatie? Of zoek je eerder naar een partner om je bedrijfsrestaurant uit te baten? Volgende partners zorgen ervoor dat jouw werknemers culinair verwend worden:

Deze diensten helpen je bij de schoonmaak van je kantoren of gemeenschappelijke ruimtes. Ze zijn gespecialiseerd in reiniging, ramen wassen, en grote schoonmaak bijvoorbeeld na verhuis of renovatie. Ze voorzien ook in het onderhoud van bedrijfsterreinen en staan in voor de verwijdering van graffiti.

Hulp nodig bij schilder- en behangwerken of kleine herstellingen?  Of sta je voor verbouwingen met afbraak, strippen van een gebouw, plaatsen van Gyproc-wanden, metsel- en pleisterwerk, tegelen, vloeren of dak- en isolatiewerken? Laat al je bouw- en renovatiewerken uitvoeren door de specialisten van:

Werfwachters kunnen je bouwafval opruimen en zorgen voor orde en veiligheid op de werf. Hiervoor kan je terecht bij Groep Intro.

Denk je aan conservatie en restauratie van uw patrimonium? Dan kan je daarbij rekenen op de hulp van Groep Intro

Voor de montage van fietsen, onderdelen en electronica, kan je samenwerken met:

Heb je soldeer- en kleine laswerken? Dan helpen Kunnig en Stroom maatwerk je graag verder. 

De Kringwinkel, Werkmmaat en Groep Intro staan in voor het onderhoud en herstellingen van (bedrijfs)fietsen. Group Intro neemt ook het beheer en de leasing van deel- of bedrijfsfietsen op. 

Verschillende partners in Antwerpen verzorgen kwaliteitsvolle opvang voor je baby, peuter of schoolgaand kind. Zowel in kinderdagverblijven als onthaalouders, in de buitenschoolse kinderopvang en tijdens vakanties.

Werkmmaat: Beheer De Ruien, City Camping Antwerp en Antwerpse Cultuurnetwerkers

Stroom maatwerk: om displays te maken, om te stansen en cacheren uit plastiek of textiel op kunststof of karton.

Inspiratie nodig?

Samenwerking: Vanheede, duurzaam afval beheer op maat en Manus. 

Koen Smits vertelt over de passie waarmee zijn bedrijf maatwerkbedrijf Manus inzet om personeel dat afstand heeft tot de arbeidsmarkt te laten doorstromen.

City Camping Antwerp

Werkmmaat vroeg een toelage voor City Camping Antwerp en toont op die toeristische locatie hoe innovatief ondernemen een meerwaarde betekent voor de sociale economie. Lees hier hun verhaal. Onder de video lees je verder. 

 

Project Weesfietsen

Werkmmaat heeft al veel ervaring rond fietsherstelling. De stad Antwerpen en Werkmmaat beslisten daarom samen te werken om deze weesfietsen te laten opknappen. Ontdek het hier

Samenwerking: Verstraeten uitvaartzorg - Kunnig 

Barbara van Verstraeten Uitvaartzorg in Antwerpen was op zoek naar hulp om herdenkingsgeschenken samen te stellen en kwam bij Kunnig terecht. Bij dit maatwerkbedrijf was Allan een van de medewerkers die met veel toewijding meehielp aan een mooi project. 

Lees het verhaal van een vruchtbare samenwerking.

Samenwerking: Orfit medische hulpmiddelen - Stroom Maatwerk

De familiale onderneming Orfit uit Wijnegem is al dertig jaar een internationale speler op de markt van ontwikkeling en productie van medische hulpmiddelen. Inclusief ondernemen is een belangrijke peiler van hun werking, dat toont hun duurzame samenwerking met Stroom Maatwerk.

CEO Steven en Stroom-medewerker Wesley vertellen een inspirerend verhaal.

 

Andere sociale economieorganisaties in Antwerpen

Stad Antwerpen ondersteunt sociale economie

Stad Antwerpen is regisseur sociale economie en stimuleert en ondersteunt vanuit deze rol samenwerkingen zowel binnen de sociale-economiesector als partnerschappen met bedrijven uit de reguliere economie. 

 

De stad brengt het werkveld samen. Ze organiseert ronde tafels voor sociale economie, zo wil ze netwerken stimuleren, goede praktijken delen en samenwerkingen bevorderen.

Neem contact op

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
Je kan je op diverse nieuwsbrieven abonneren. Kies je sector en schrijf je in voor de nieuwsbrief (-ven) op maat van jouw bedrijf.
Volg ons op sociale media