Contacteer stad Antwerpen

Composteren

Composteren is een gemakkelijke en ecologische manier om van je tuin- en keukenafval af te geraken. Bovendien krijg je er compost voor in de plaats waarmee je je planten kan voeden. Hierbij alvast zes goede redenen om te gaan composteren.


Compost houdt je planten gezond

Compost is een donker, kruimelachtig materiaal dat dient als bodemverbeteraar en als voedsel voor planten. Goede compost is luchtig, stinkt niet en bevat geen onkruidzaden of ziektekiemen.

Composteren is niet moeilijk

Gooi enkel niet-verwerkt groenafval op je composthoop of -vat. Gekookte voedselresten, brood, houtassen en andere bewerkte materialen horen niet bij de compost

Regelmatig je compost beluchten zorgt er voor dat de organismen zuurstof krijgen. Zorg er voor dat je compost niet uitdroogt door er in de zomer af en toe wat water aan te geven wanneer dit nodig is. 

In de winter dek je deze best af wanneer het veel regent. En vergeet niet, composteren leer je vooral door ervaring.

Composteren is milieuvriendelijk

Zelf composteren is op meer dan één manier milieuvriendelijk:

  • Je recycleert afval en laat het op een nuttige manier terug in de natuur komen.
  • Het GFT-afval moet niet meer getransporteerd worden.
  • Al het keuken- en tuinafval dat niet bij het restafval terechtkomt, hoeft niet meer gestort of verbrand te worden.
  • Je maakt zelf een milieuvriendelijke meststof voor je planten.

Composteren is kostenbesparend

Ongeveer de helft van ons huisvuil bestaat uit keuken- en tuinafval.
We kunnen dus veel besparen:

  • Geen groene GFT-zakken meer nodig, minder restafvalzakken.
  • Minder kosten voor vervoer en verwerking van (groen)afval.

Tuin of geen tuin: iedereen kan composteren

Er zijn verschillende manieren om te composteren. Of je nu een grote tuin hebt of een klein terras, voor iedere plek is er een geschikte manier om te composteren.

Composthoop of -bakken

Wanneer je een grote tuin hebt en veel tuinafval dan kan je composteren op een composthoop of in 3 compostbakken. Hierbij gooi je al je gft-afval op een grote hoop die je af en toe eens omzet met een riek

Compostvat

Een compostvat is geschikt voor een kleinere tuin. In een compostvat meng je je keukenafval met het tuinafval uit je kleine tuin. Met een beluchtingsstok breng je zuurstof in het vat zodat de compostering vlot verloopt

Wormenbak

Een wormenbak bestaat uit 3 op elkaar gestapelde bakken. Door hier compostwormen in te plaatsen kan je al je keukenafval composteren zonder dat je een tuin nodig hebt. Je kan een wormenbak houden in de kelder, gang, garage of op een goed afgeschermd terras. Belangrijk is dat de wormenbak niet te warm of te koud staat. Ideaal gezien is de temperatuur tussen de 15 en 25 graden.

De stad Antwerpen stimuleert het thuiscomposteren

Als je zelf gaat composteren, mag je op de steun van de stad Antwerpen rekenen. We waarderen je inspanning voor het milieu en steken je graag een handje toe:

  • Op het EcoHuis kan je een wormenbak kopen voor 20 euro. Wormen voor je wormenbak kan je zelf vissen uit de composthoop op het EcoHuis.
  • Demonstratieplaats thuiscomposteren in de tuin van het EcoHuis.

Meer info

EcoHuis
Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout 
tel. 03 217 08 11

info@antwerpenvoorklimaat.be

Composteren in actie