Contacteer stad Antwerpen

Waar kan je terecht voor psychologische hulp?

Als je je goed voelt, kan je gemakkelijker omgaan met de moeilijkheden in het leven. Soms gaat het minder goed. Dan is het belangrijk dat je daar niet alleen mee blijft zitten. Op deze pagina vind je waar je terecht kan voor hulp.


Wat is geestelijke gezondheid?

Je bent geestelijk gezond als je:

 • je in het algemeen tevreden voelt
 • kan omgaan met tegenslagen in het leven
 • je vaardigheden gebruikt
 • tevreden bent met je sociale relaties
   

Bekijk meer info over mentaal fit blijven op checkjezelf.be

Waar kan je terecht?

Maar liefst 1 op de 3 mensen krijgt in het leven te maken met een geestelijk gezondheidsprobleem: stress, angst, spanning ... 

Schaam je niet en blijf er niet alleen mee blijft zitten. Vaak helpt het al als je erover kan praten met iemand in je omgeving.

Heb je meer hulp nodig? Check hethelpt.be. Je vindt er een breed aanbod aan hulplijnen, organisaties en professionele hulp.

Hoe helpt de stad je?

Stad Antwerpen ondersteunt een aantal projecten en organisaties die werken aan de geestelijke gezondheid van de Antwerpenaar. 

Kruispunten

Een Kruispunt biedt eerste hulp bij psychische en sociale problemen.

Een hulpverlener luistert naar jouw verhaal en vragen. Dat gebeurt in een of meer gesprekken. Indien nodig verwijst hij je door naar meer gepaste hulp.

Alle hulpverleners zijn gebonden door het beroepsgeheim. De trajecten worden aangeboden aan verminderd tarief. Het eerste gesprek is gratis.

www.kruispunten.be > Vul je postcode in

TEJO

TEJO (therapeuten voor jongeren) begeleidt gratis en anoniem jongeren tussen 10 en 20 jaar. Er is ook groepstherapie voor jongvolwassenen van 18 tot 22 jaar.

www.tejo.be

Psycho-educatie

The Human Link organiseert met de steun van stad Antwerpen groepscursussen rond stress, angst en depressie. Je krijgt er een antwoord op de volgende vragen:

 • Wat heb ik?
  Je krijgt meer informatie over de klachten die je ervaart en hoe vaak ze voorkomen.
 • Hoe komt het?
  Je leert hoe de klachten ontstaan en versterkt worden.
 • Wat kan ik er aan doen?
  Je krijgt concrete handvatten aangereikt om terug grip te krijgen op je klachten.
   

Het aanbod is gratis en voor alle inwoners van de stad Antwerpen. De cursussen vinden regelmatig plaats op verschillende locaties in de stad.
Tijdens de corona-pandemie is het aanbod online.

www.psycho-educatie.be

Samen tegen eenzaamheid

Iedereen kan zich wel eens eenzaam voelen. Soms is het gevoel snel voorbij, soms duurt het lang. Wil je de signalen van eenzaamheid herkennen? Of zoek je hulp en info? Kijk op www.antwerpen.be/eenzaamheid.