Contacteer stad Antwerpen

Speelweefselplannen

Stad Antwerpen wil dankzij haar speelweefselplannen de routes die kinderen vaak gebruiken veiliger en plezieriger maken. De stad Antwerpen won eerder al de Verkeersveiligheidsprijs met haar innovatieve speelweefselplannen.

Speelweefselwat?

Een speelweefselplan is een netwerk van autoluwe of autovrije fiets- en looproutes in een bepaalde buurt of wijk, aangevuld met ‘speelimpulsen’ onderweg. We brengen eerst in kaart waar kinderen spelen, waar ze naar school gaan, waar ze vriendjes ontmoeten, waar ze op ontdekkingstocht gaan… We bekijken dan welke ingrepen er wenselijk zijn, op welke manier we de veiligheid langs die routes kunnen verbeteren, waar er nood is aan extra speelruimte. Door de zones waar vaak kinderen komen veiliger en aantrekkelijker te maken, stimuleren we hen meer buiten te spelen. Bovendien worden ze zo meer ‘zelfstandig mobiel’ in de stad.

We stimuleren kinderen om meer buiten te spelen, maar dat werkt ook aanstekelijk voor volwassenen. Zo komen zij zelf meer op straat, leggen ze sociale contacten met buurtbewoners, passen ze hun verkeersgedrag aan… De wijk wordt op die manier een veel aangenamere plek om te wonen.

Meer gedetailleerde info over speelweefsel vind je op de website van kind & samenleving.

Unieke aanpak

Bij het (her)invullen van publieke ruimte worden kinderen en jongeren zelden écht betrokken. Uniek aan het concept van de speelweefselplannen is dat ze net wél vertrekken vanuit het perspectief van kinderen en jongeren. Via een intensief participatieproject met terugkoppelmomenten vragen we hen naar hun ervaringen, inzichten en meningen. We zien hen als gelijkwaardige partners, naast volwassenen wijkbewoners en professionals. Die professionals komen overigens uit diverse diensten: mobiliteit, jeugd, sport, samenleven, buurtregie, inspraak… En net die interdisciplinaire aanpak biedt een grote meerwaarde

Verkeersveiligheidsprijs 2016

Op dinsdag 22 maart 2016 vond het jaarlijkse Vlaams Congres voor Verkeersveiligheid plaats. De innovatieve aanpak van de Antwerpse speelweefselplannen werd er bekroond met de felbegeerde Verkeersveiligheidsprijs 2016.

Kijk Uit!

Deze leuke reportage van Kijk Uit legt perfect uit waar het op aankomt.

Meer info

Stedelijke jeugddienst Antwerpen

Jeugddienst@stad.antwerpen.be
GroteMarkt 1, 2000 Antwerpen

+32 3 338 65 69

Alles over het speelweefselplan in jouw buurt

Je kan het speelweefselplan van de verschillende wijken opvragen via de jeugddienst.