In november 2024 riep de stad opnieuw op om projecten in te dienen die innoveren in het digitale, circulaire of in de gezondheidseconomie. 13 projecten werden geselecteerd en mochten hun project toelichten en vragen van de jury beantwoorden. Die consolideerde de resultaten en daaruit kwamen zes projecten met een sterke business case, die financiële steun krijgen van stad Antwerpen om hun innovatie versneld te realiseren. Deze steun versterkt de groei van deze zes bedrijven en bevestigt Antwerpen als aantrekkelijke ondernemersstad.
Van de 66 ingediende projecten werden er 13 geselecteerd om hun ideeën te presenteren. Na een vragenronde koos een onafhankelijke jury zes projecten: drie duurzame projecten en drie innovaties in de gezondheidssector, al dan niet met digitale vernieuwing.
De geselecteerde innovaties worden nu opgestart en verder ontwikkeld. Binnen 9 maanden – in november 2025 - moeten de projecten operationeel zijn. Een totaal budget van 438.000 euro is verdeeld over de exploitatiekosten van deze projecten. Samen dragen de ondernemers die deze projecten zullen uitwerken bij aan de Antwerpse ecosystemen in het digitale, circulaire of in de gezondheidseconomie.
Bloom Biotech, een start-up gevestigd in BlueChem, gebruikt biotechnologie om duurzame en koolstofnegatieve textielmaterialen te ontwikkelen. Bloom Biotech wil duurzame, hoogwaardige materialen creëren, gemaakt van microalgen. Met de financiële ondersteuning willen ze hun procedé, om tot hybride – een mix van microalgen en natuurlijke vezels (zoals katoen, wol) - garens te komen, verbeteren en opschalen. Er zal ook worden ingezet op het commercialiseren van deze garens binnen de textiel- en modeindustrie.
Pedro Vicente | www.bloom-biotech.com | +32 492 241 617 | pedro@bloom-biotech.com
Creaflow, een start-up die gevestigd is in BlueChem, ontwikkelt innovatieve en schaalbare flow reactoren. Deze reactoren zijn ontworpen om moleculen op een meer efficiënte en duurzame manier te produceren oa door gebruik te maken van alternatieve energiebronnen zoals licht en elektriciteit. Met de financiële ondersteuning zal Creaflow de reactor doorontwikkelen zodat ook gassen als grondstof kunnen aangewend worden.
Rik Van Meirhaeghe | www.creaflow.be | +32 486 647 114 | rik@creaflow.be
Mindoo is een startup die AI-assistenten ontwikkelt voor de zorg. Met behulp van artificiële intelligentie automatiseert Mindoo een reeks taken, van het verzamelen en analyseren van de ziektegeschiedenis vóór het doktersbezoek tot het maken van notities tijdens consultaties, het beheren van administratie en het overbruggen van taalbarrières. Zo besparen zorgverleners kostbare tijd en kunnen zij zich concentreren op wat écht telt: de patiënt. Dankzij de financiële steun van stad Antwerpen kan Mindoo haar platform verder uitrollen en verfijnen, waardoor zorginstellingen efficiënter werken en betere patiëntenzorg bieden.
Gauthier Willemse | www.mindoo.ai | +32 472 617 851 | gauthier@mindoo.ai - Ben De Smet | ben@mindoo.ai
Sightera Biosciences is een healthtech spin-off van Universiteit Antwerpen en Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Deze startup versnelt en verbetert de traditionele ontwikkeling van geneesmiddelen door complexe preklinische data uit patiëntmodellen te combineren met artificiële intelligentie om unieke potentiële nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Met de financiële steun van de stad ontwikkelt en commercialiseert Sightera het AI-gedreven drug discovery platform verder en gaat de startup de eigen innovatieve producten binnen oncologie en regeneratieve geneeskunde op de markt brengen.
Hendrik Vercammen | www.sightera-biosciences.com | +32 479 936 148 | info@sightera-biosciences.com
Voxdale, een bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve producten, zal in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde werken aan de ontwikkeling van een innovatief bloedafname-apparaat. Dit apparaat maakt het mogelijk om bloedmonsters op een gestandaardiseerde en veilige manier te verzamelen, wat bijdraagt aan thuistesten en testen op afstand. De financiële ondersteuning zal bijdragen aan de groei van Voxdale dankzij internationale marketing van het apparaat.
Tim Dieryckx | www.voxdale.eu | +32 487 326 726 | tim.dieryckx@voxdale.be
WeWantMore is een designstudio uit Antwerpen die met het project Monark inzet op het realiseren van duurzame ruimtelijke ontwerpen. Met de financiële ondersteuning zal Monark verder ontwikkeld worden als intuïtieve materialen-selector die gebruikers helpt duurzame keuzes te maken voor hun ontwerp, zonder uitgebreide kennis van duurzaamheid. Voor het project Monark werkt WeWantMore nu samen met een aantal grote internationale hotelgroepen.
Ruud Belmans | www.wewantmore.studio | +32 329 06 273 | ruud@wewantmore.studio
In totaal heeft de stad Antwerpen al twaalf keer ondernemers uitgenodigd om innovatieve projecten in te dienen in de digitale, circulaire en gezondheidseconomie of in de mode- en designsector. Daarnaast ondersteunt de stad al vier jaar innovatieve projecten in de diamantsector.
Tot nu toe hebben 666 bedrijven een project ingediend, en 79 ondernemers hebben financiële steun ontvangen om hun innovatie te versnellen.
Het totale budget van al deze ondersteuning bedraagt 5 mio euro.
Wil je weten welke innovaties stad Antwerpen reeds ondersteunde? Het overzicht vind je hier, gebundeld per domein.