Wat voor evenement hoop je dat het wordt?
“Een volks gebeuren. Eentje waar zowel 7- als 77-jarigen en ouder naartoe komen. En liefst met familie, vrienden of buren. Een evenement waar je veel te weten komt over wat er toen gebeurde. Maar waar je ook voelt, ziet en hoort wat er zich 80 jaar geleden in onze stad afspeelde.”
Jullie proberen dat gevoel onder meer op te wekken met een grootse Bevrijdingsparade.
“Ja, met voertuigen van toen en nu. Maar ook met meer dan 100 figuranten. We stippelden een groot parcours uit dat door de stad slingert. De tocht eindigt in het Bevrijdingsdorp, op de Scheldekaaien. In het dorp zal je tanks bewonderen en samen kunnen eten, drinken en verbroederen. Hopelijk in een even blije sfeer als toen. ‘s Avonds is er het Bal van de Bevrijding op de Grote Markt.”
Hoe stippel je een parcours voor tanks uit?
“Door veel veldwerk. Neem dat maar letterlijk (lacht). Ik fietste heel wat kilometers door onze stad. Een tank rijdt best niet in een straat met een zachte of zwakke ondergrond. Denk maar aan straten waar de ruien onder lopen. Zo'n gevaarte heeft ook ruimte nodig om een bocht te nemen. Dat zijn factoren die niet spelen als je een loopparcours uitstippelt. Het parcours was dus zeker één van mijn grootste uitdagingen.”