Bij energiedelen wisselen meerdere gebruikers lokaal opgewekte groene energie uit, zoals zonne- of windenergie. In de praktijk zijn daar echter nog heel wat hindernissen aan verbonden. In samenwerking met energiecoöperatie ZuidtrAnt ontwikkelde het Hobokense IT-bedrijf Corsio daarom PWRFULL: een AI-gedreven platform dat de opstart, optimalisatie en het beheer van energiegemeenschappen vergemakkelijkt. Dankzij PWRFULL wordt energiedelen eenvoudig en vanzelfsprekend. Zo kunnen bedrijven hun hernieuwbare energie optimaal produceren, verbruiken én delen. Reden genoeg voor stad Antwerpen om dit innovatieproject financieel te ondersteunen.
Hoe kunnen we lokaal opgewekte energie slimmer benutten? Die vraag bracht IT-bedrijf Corsio en energiecoöperatie ZuidtrAnt samen. Hun antwoord: PWRFULL, een platform dat energiedelen tussen bedrijven eenvoudig én efficiënt maakt. Vandaag zitten Alain van Corsio en Peter van ZuidtrAnt aan tafel. Ze leggen uit hoe het werkt en welke voordelen het oplevert voor bedrijven. En wat de financiële steun van de stad aan deze innovatie toevoegde.
Alain: “Met mijn achtergrond in data en AI ontwikkelde ik een eerste versie van het platform bij de opstart van een energiegemeenschap op bedrijventerrein HIW Terbekehof in Wilrijk. We zagen al snel dat er veel potentieel in zat. Daarom hebben we het concept geprofessionaliseerd en uitgebouwd tot PWRFULL: een platform dat energiegemeenschappen ondersteunt in hun opstart, beheer en optimalisatie. Concreet betekent dat: bedrijvenzones worden volledig ontzorgd bij het delen van hernieuwbare energie.”
Peter: “ZuidtrAnt is een burgercoöperatie die sinds 2017 investeert in hernieuwbare energie, denk aan zonnedaken, batterijen, waterstofopslag. We willen die energie zo dicht mogelijk bij de mensen brengen. Samen met onder andere POM Antwerpen werken we aan projecten waarbij bedrijvenzones samenwerken rond energie, in de vorm van energiegemeenschappen. PWRFULL helpt om dat zo praktisch en efficiënt mogelijk te maken.”
Peter: “Veel bedrijven willen wel hun eigen groene stroom opwekken en lokaal gebruiken, maar hebben niet de tijd of middelen om dat goed te organiseren. Er is vaak niemand die het beheer op zich neemt, laat staan de oprichting van een energiegemeenschap.”
Alain: “Vandaag heeft elk bedrijf een eigen energiecontract. Sommige bedrijven hebben zonnepanelen of batterijen, maar niemand stemt zijn energieproductie en -verbruik écht op elkaar af. Daardoor wordt overtollige stroom vaak gewoon op het net gezet, en daar moet je soms zelfs voor betalen. Met PWRFULL krijgen bedrijven een tool in handen om hun energiegebruik te optimaliseren. Ze kunnen hun overschot verkopen aan andere bedrijven op het terrein, aan een eerlijke prijs die het platform automatisch berekent.”
Alain: “PWRFULL meet hoeveel energie er wordt geproduceerd en verbruikt op een bedrijventerrein, en stemt die gegevens op elkaar af. Dat gebeurt automatisch, op basis van slimme algoritmes die rekening houden met schommelingen in vraag en aanbod. Dankzij financiële steun van stad Antwerpen hebben we het platform schaalbaar én veilig gemaakt, met onder andere databeveiliging, anonimisering en toegangsbeheer. Want natuurlijk hoeft het ene bedrijf niet te weten hoeveel energie het andere verbruikt.”
Peter: “Wat het platform uniek maakt, is dat het een grote databank combineert met externe bronnen. Je ziet niet alleen je eigen verbruik en productie, maar ook wat er op de markt gebeurt én zelfs hoeveel zon er volgens het KMI die dag te verwachten is. Zo kan je veel nauwkeuriger sturen.”
Peter: “We mikken erop om binnen drie jaar 140 bedrijven en drie bedrijventerreinen te begeleiden in het opzetten van energiegemeenschappen. De grootste uitdaging? Bedrijfsleiders samenbrengen. Maar als ze horen wat er mogelijk is, zijn ze vaak meteen enthousiast. Want het gaat niet alleen om duurzaamheid, maar ook om kostenbesparing en efficiëntie.”
Alain: “Een volgende stap is om PWRFULL te koppelen aan een energiemanagementsysteem. Dan krijg je meldingen zoals: ‘nu is het ideale moment om je elektrische wagen op te laden’. Op die manier creëren we een slim ecosysteem dat constant optimaliseert.”
Peter: “Ik droom ervan dat energiedelen ook mogelijk wordt in woonwijken en appartementsgebouwen. In de huidige context is dat vandaag nog niet rendabel en dus niet interessant.”
Gepassioneerd door: alles wat met wetenschap te maken heeft | Hoe maak je je hoofd leeg: ik hou van wandelen, bewust ademhalen en mediteren | Aanrader voor ondernemers: How to Stop Worrying and Start Living van Dale Carnegie staat vol praktische tips om anders naar het leven te kijken.
Gepassioneerd door: duurzame energie | Hoe maak je je hoofd leeg: spelen met mijn kleinkinderen | Aanrader voor ondernemers: De Bourgondiërs van Bart Van Loo, geschiedenis gebracht als een meeslepend verhaal.
Alain: “Het frustreert me dat hernieuwbare energie vandaag in vraag wordt gesteld. Dat is de verkeerde richting. Mensen die investeren in groene energie zouden net ondersteund moeten worden. Mijn drive is om die toegang laagdrempeliger te maken.”
Peter: “Naast mijn rol in ZuidtRant ben ik ook grootvader. Misschien cliché, maar ik wil gewoon een leefbare wereld achterlaten voor mijn kleinkinderen. Als we bedrijven én burgers meer controle geven over hun eigen energie, zetten we een grote stap richting de klimaatdoelstellingen van 2050.”
Alain: “Toen ik het project voor het eerst voorstelde, kreeg ik twee reacties: ‘Dit is de Tinder van de energiemarkt’, omdat we vraag en aanbod matchen. En: ‘Je bent eigenlijk een soort Robin Hood’, omdat we de opbrengst van energie terugbrengen naar wie ze produceert, in plaats van naar energiereuzen in binnen- en buitenland.”
Peter: “En er is nog een mooie bijwerking: als we bedrijven rond energie samenbrengen, beginnen ze vaak ook op andere vlakken samen te werken, bijvoorbeeld door bij elkaar aan te kopen. Zo versterk je ook de lokale economie en veranker je het project echt in de buurt.”
Wil je weten wat energiedelen voor jouw bedrijf of bedrijventerrein kan betekenen?
Stuur Alain Vandenborne een mail: alain.vandenborne@redstorm.be of bel hem op 0494/57 90 52