Contacteer stad Antwerpen

Park Den BrandtSwa De Heel

Den Brandt

Park Den Brandt heeft iets romantisch, met het sprookjesachtige kasteel en de Engelse cottage. Talloze verliefde koppels hebben zich al laten fotograferen bij het beeld van de dansende nimfen. Maar ook zonder trouwplannen is Den Brandt een bezoekje waard.

Op zondagmiddag hoor je er alle talen van de wereld, expats en kosmopolieten komen er graag wandelen. Tegenover de ingang van het park staat vaak een ijskar te wachten tot een kind er enthousiast op af rent met ouders er schuldbewust achteraan. Jaarlijks vindt in Den Brandt Jazz Middelheim plaats, waar u grote namen uit de jazz wereld in openlucht kan zien optreden.

In Den Brandt kunt u twee totaal verschillende tuinstijlen bij elkaar zien. De tuin vóór het kasteel is aangelegd in Franse stijl, met de kenmerkende grindpaden en buxushagen. Achter het kasteel ligt een park in Engelse stijl. Voor de opening in 1911 liet de stad in het domein een reproductie van de David van Michelangelo neerzetten. Het beeld werd aangekocht op de wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel. 

Historiek

De naam ‘Den brandt’ duidt vermoedelijk op een ‘afgebrande plek’, een vroegere ontginningsmethode, waarbij stukken hei en bos werden afgebrand en dan tot landbouwgrond werden omgevormd. 

Park Den Brandt omvat twee totaal verschillende tuinstijlen. Het tuindeel vóór het kasteel bestaat uit een regelmatige Franse tuin. Het deel achter het kasteel is in Engelse landschapstijl. Slingerende wandelpaden brengen je langs zowel zonnige als schaduwrijke plekken.

Voor de opening van het park in 1911 liet de stad in het domein een reproductie van het standbeeld 'David' van Michelangelo plaatsen (aangekocht op de wereldtentoonstelling te Brussel in 1910). Voor het kasteel blijft het beeld ‘De dansende nimfen’ van Walter Schott (1861-1938), dat ook op de wereldtentoonstelling werd aangekocht, een favoriete plek als decor voor huwelijksreportages. Er is ook een kleine Engelse cottage in het park. Dit ‘peperkoekenhuisje’ werd louter als romantisch element in de tuin geplaatst.

Praktische informatie

  • Grootte: 21 hectare
  • Locatie: tussen Beukenlaan, della Faillelaan, Acacialaan
  • Jaarlijks vindt in het park 'Jazz Middelheim' plaats.
Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door