Contacteer stad Antwerpen

Brandweer Zone Antwerpen
Brandweermensen bij wagen

Interne fiches

Brandweer Zone Antwerpen heeft al een heleboel operationele informatie verzameld onder de naam DIP. Dit staat voor Digitale Interventie Plannen. In mensentaal wil dat zeggen dat de brandweer tijdens het aanrijden al heel wat cruciale informatie kan raadplegen van grote, belangrijke gebouwen in Antwerpen. Voor aankomst kunnen we zien waar er water is, waar er bijzondere gevaren schuilen, ... in bijvoorbeeld de Antwerpse kathedraal. Zo weten we als brandweer heel gericht de interventie aan te pakken nog voor we de wagen uitstappen.

Maar ook kleinere ondernemingen kunnen op ons rekenen. Met een interne fiche (niet hetzelfde als DIP) kan je makkelijk zelf aan de slag om een stap eerder, vooraf de eventuele interventie, al goed na te denken over een brandpreventieplan of een interne procedure bij grote en zelfs kleine incidenten. 

Verschil DIP en interne fiche

  DIPInterne fiche
Met brandweer samen nadenken over eventuele interventieZelf nadenken over (interne) brandpreventie
Participatief beleidDownloadbaar doe-het-zelf pakket
Grootschalig (hoogbouw, industrie, tunnels,...)Kleinschalig (kleine zelfstandigen, winkels, (para-) medici, ambachtsberoepen, ...
Publieke instelling zoals scholen, ziekenhuizen,...Beperkt aantal risico’s voor mens en milieu
Grootschalig risico voor mens, milieuBeperkt aantal werknemers
Hoog aantal werknemersBeperkte oppervlakte
Opvolging vanuit de brandweerGeringe aanwezigheid van gevaarlijke stoffen
Geen opvolging vanuit de brandweer

Waarom een interne fiche?

Het project is een downloadbaar pakket, dat de ondernemer zelf kan vervolledigen. Op deze manier kunnen er binnen de organisatie afspraken worden gemaakt rond evacuatie, nooduitgangen, blusmiddelen, codes, afsluiters en nog veel meer. Bekijk het als een doe-het-zelf pakket, dat heel gebruiksvriendelijk is en met minimale input maximaal benut kan worden. Per item staat een duidelijke instructie hoe je het sjabloon kan invullen.
 

Wat zit er in zo'n pakket? 

  • Een sjabloon om een evacuatieplan (zie download onderaan) te maken per verdieping. Je kan een plattegrond invoegen als afbeelding en de pictogrammen onderaan simpelweg kopiëren en plakken op de juiste plaats. 

  • Een blanco interne fiche (zie download onderaan): Deze fiche kan je ook bewerken in Word en werkt op dezelfde manier als het evacuatieplan-sjabloon. Deze fiche is bedoeld om relevantie informatie op te nemen en deze informatie te bewaren op een centrale plaats in samenspraak met je werknemers. 

  • Een poster ‘wat te doen bij brand die je op elke verdieping kan hangen, of indien van toepassing in de lift. 

  • Informatie over rook- en co-melders. De wettelijke verplichtingen en de juiste bevestigingsplaatsen.

Vragen?

Alles gelezen en toch nog een vraag? Dan kan je ons bereiken op 03 338 88 11 of je mailt naar info@bza.be. De preventiedienst op Post Noord is elke dag bereikbaar tussen 9 en 12 uur op 03 338 89 50 of via preventie@bza.be. Meer info over wettelijke brandpreventie lees je ook op deze website. 

Juridische noot

Het project rond interne fiches betreft een niet-participatief project. De info en documenten die aangeleverd worden in dit doe-het-zelf pakket, dienen enkel als beperkt hulp- en begeleidingsmiddel om de gebruiker stil te laten staan bij brandpreventie en diens zelfredzaamheid te verhogen. De gebruiker moet wel nog steeds de brandveiligheidsregels opgelegd door wet- en regelgeving naleven. Dit doe-het-zelf-pakket is enkel een optionele aanvulling hierop. Er wordt getracht om de informatie zo correct, actueel en relevant mogelijk aan te bieden. Als u fouten of verouderde informatie tegenkomt, meld het dan gerust. Brandweer Zone Antwerpen kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade door eventuele fouten in de aangeboden informatie.

Eventuele persoonsgegevens die door het gebruiken van het pakket verwerkt worden, gebeurt volgens de geldende privacywetgeving en in het bijzonder volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel gekend als de General Data Protection Regulation (GDPR).

Downloads