Dries Luyten

Zurenborg: wandelen langs villa's en paleizekes

Met de wandelbrochure 'Zurenborg. Wandelen langs villa's en paleizekes' verkent u de mooiste straten van de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop.

Leest als een roman

Met 170 beschermde huizen in een mix van art nouveau, neogotiek en neoclassicisme, gezellige pleintjes, hippe cafés en restaurants, is Zurenborg een van de mooiste wijken van Antwerpen. Ook de geschiedenis ervan leest als een roman. De wandelbrochure ‘Zurenborg. Wandelen langs villa’s en paleizekes’ zoomt in op de architectuur, geschiedenis en mensen van het ‘Oostkwartier’.

Menselijke verhalen

Alex Elaut, gids en medesamensteller brochure: “Sinds 1985 gids ik groepen door de wijk Zurenborg. Bij de voorbereiding van mijn eerste wandeling dacht ik: ‘Wat moet ik in godsnaam gaan vertellen?’ Er was zo weinig informatie voorhanden. Gelukkig ontmoette ik historicus Jan Possemiers die net een licentiaatsverhandeling over de wijk had geschreven. Sindsdien blijven er verhalen aan de oppervlakte komen: over de bouwmaatschappij en zijn imponerende baas Louis Luyckx, over de afbraakplannen in de jaren 60, over de huizen en hun bewoners, ….  In deze nieuwe wandelbrochure combineren we architectuur met menselijke verhalen.”  

Goed om te weten

  • Start: Draakplaats / Einde: Dageraadplaats
  • Afstand: 1,9 kilometer
  • Duur: Reken op 2,5 uur om op het gemak alle verhalen achter de gevels te ontdekken. 
  • Verkrijgbaar in Nederlands, Frans en Engels
  • Prijs: 3 euro

Verkooppunten

Meer info

Districtshuis Berchem
Grotesteenweg 150
tel. 03 338 40 05
district.berchem@stad.antwerpen.be