LuisterverhaalVictoriano Moreno

Ontdek het districtshuis via een luisterverhaal

Is het een kasteel? Is het een kerk? Nee, dat is het niet! Midden op het Moorkensplein staat het statige districtshuis. Ontdek dit mooie gebouw op een originele manier; luister, wandel, kijk en kom zo meer te weten over dit imposante huis van Borgerhout en haar illustere bewoners.

De Bode van Borgerhout

Rasverteller en trotse Borgerhoutenaar Johan Petit is de stem van Oscar, een bode die écht bestaan heeft. Aan de hand van weetjes en anekdotes loodst hij u door belangrijke ruimtes in dit huis van Borgerhout. Hij laat ook andere personages aan het woord; burgemeesters, dochters van een conciërge, bouwvakkers, poetsvrouwen, de Borgerhoutse Reuskens... 

Krijg een unieke inkijk achter deze dikke muren dankzij een hoorspel dat feiten en fictie vermengt! 
Dit is een gratis en permanent aanbod. 

Combitip: Voor of na de Bode van Borgerhout nog goesting in meer? U zou dit ook kunnen combineren met een bezoek aan die andere Borgerhoutse erfgoedparel, op wandelafstand dan nog > De Roma! Reservatie daar is wel noodzakelijk, alle info hier

Wanneer kan u de rondleiding volgen?

 • Wekelijks:
   
  • Op maandag, woensdag en donderdag​
  • Van 12:00 tot 16:00 (laatste start om 15:00)
  • Ingang is via de grote poort vooraan
  • Niet op feestdagen
  • U hoeft niet te reserveren en kan gewoon langskomen. Tenzij u zeker wil zijn van een tablet, dan reserveert u best wel op voorhand. 
    
 • Maandelijks:
   
  • Op maandag voor de districtsraad (27/01, 17/02, 23/03, 27/04, 25/05, 22/06, 28/09, 26/10, 23/11 en 14/12/2020) van 12:00 tot 19:30 (laatste start om 18:30)
  • Op de laatste zondag van de maand (23/2, 29/3, 26/4, 31/5/2020) van 10:00 tot 16:00 (laatste start om 15:00)​​
  • Ingang is via de grote poort vooraan
  • U hoeft niet te reserveren en kan gewoon langskomen. Tenzij u zeker wil zijn van een tablet, dan reserveert u best wel op voorhand. 

Voor wie?

 • Zowel voor individuen als groepen (reserveren mag - maar moet niet - via district.borgerhout@antwerpen.be of 03 338 17 77)
 • Interessant vanaf 12 jaar (kinderen moeten vergezeld zijn door een volwassene)
 • Vanaf taalniveau: 2.1 

Hoe werkt het? 

 • Meld u bij aankomst aan bij het secretariaat (links achteraan in de inkomhal).
 • De audio-rondleiding duurt ongeveer 50 minuten.
 • U gebruikt uw eigen smartphone en hoofdtelefoon. Indien u dat niet hebt, kan u een tablet of hoofdtelefoon van ons gebruiken (we vragen uw identiteitskaart als onderpand).
  • Opgelet, we hebben max. 5 tablets ter beschikking (u kan per twee naar één tablet luisteren). Indien u zeker wil zijn dat u deze kan gebruiken, reserveer dan op voorhand via district.borgerhout@antwerpen.be of 03 338 17 77.
  • Hoofdtelefoons zijn er genoeg, maar deze zijn niet compatibel met de nieuwste iPhones.
 • U downloadt (idealiter op voorhand) de Erfgoedapp van Faro op uw eigen smartphone of tablet:
  • voor iPhone via App Store
  • voor Android via Play Store
 • Ter plekke connecteert u met de Stad Antwerpen - gratis wifi, activeert u uw bluetooth en locatiebepaling, en download u de rondleiding via de Erfgoedapp (rode bol met kompas)
 • U plugt uw oortjes of koptelefoon in en wandelt op eigen houtje door de gangen van het districtshuis.
 • We staan u graag bij voor vragen of technische ondersteuning.
 • Er is een lift en rolstoel aanwezig voor minder mobiele mensen.

Hoe kwam dit tot stand? 

“Wij ontwikkelden op vraag van het district een luisterverhaal, waarbij bode Oscar en anderen die in het districtshuis werkten, aan u allerhande geheimen verklappen”, vertellen Ilse Cox en Evelien Dockx van het Huis van Eustachius

Bode Oscar 
“Oscar, de intussen overleden bode van het districtshuis die veel mensen kende in Borgerhout, is het hoofdpersonage in ons luisterverhaal. Een andere bekende Borgerhoutenaar, rasverteller Johan Petit, heeft met veel enthousiasme die stem ingelezen. Hij laat anderen aan het woord zoals de voormalige burgemeesters, de districtsraad, de poetsvrouwen of de dochters van een voormalige concierge.”

Waargebeurde feiten
“Om een fictief verhaal te maken dat gebaseerd is op een lange geschiedenis en waargebeurde feiten, is een hele puzzel. Wij hebben veel interviews afgenomen, maar ook zelf veel opgezocht en gelezen over het districtshuis van Borgerhout. We werkten ook samen met een leerkracht die aan anderstaligen Nederlands geeft om er zo voor te zorgen dat we in het hoorspel niet te veel moeilijke woorden gebruiken.”

Ankedotes
“Natuurlijk zitten er in het luisterverhaal veel anekdotes en weetjes verwerkt. Wist u dat in de schouw van de trouwzaal enkele schunnige details verstopt zitten? Of kent u het ware verhaal over wanneer en hoe er een dode gevallen zou zijn in het districtshuis? Download in de Erfgoedapp het nieuwe luisterverhaal over het districtshuis van Borgerhout en u komt het allemaal te weten.”

Huis van Eustachius
“Wij leerden elkaar kennen tijdens onze opleiding aan het RITCS in Brussel waar we de richting radio volgden. In 2015 besloten we om Huis van Eustachius op te richten, een eigen productiehuis om verhalen met geluid te maken. Dat gaat van compleet verzonnen luisterverhalen tot ernstige audiotours (lacht). Elke plek heeft zijn eigen klanken. Dat maakt het net zo leuk om rond een gebouw een luisterverhaal te maken, omdat je dan de luisteraars meeneemt achter de gevels en in ‘verborgen ruimtes’ van een gebouw dat ze meestal alleen van de buitenkant kennen. Voorbij een gebouw wandelen en weten wat er binnen gebeurt of er een stukje geschiedenis over kennen, zorgt ervoor dat je je nog meer thuis voelt in die buurt of stad.”

Luisterwandeling
“Eerder maakten wij in Antwerpen al ‘DE Stemmen van DE Studio’, waarbij we acteurs lieten terugkeren naar de vroegere Studio Herman Teirlinck. Wie die audiotour volgt, ontdekt wat er in elke ruimte gebeurde. Voor het district Deurne maakten we een luisterwandeling in Kronenburg, de wijk rond het Sportpaleis. En nu dus dit verhaal rond het districtshuis van Borgerhout. We vinden het geslaagd en hopen dat het bij veel mensen als muziek in de oren zal klinken. U kan het verhaal beluisteren terwijl u in groep het districtshuis bezoekt, maar ook perfect terwijl u alleen door het gebouw wandelt”. 

Met dank aan

Dit aanbod kwam tot stand met financiële steun van Vlaanderen. 
Daarnaast willen we alle bijdragers/geïnterviewden hartelijk bedanken:

Irène en Grace Op de Beeck (dochters conciërge)
Geert Janssens (voorzitter heemkundige kring Gitschotelbuurschap)
Elke Plancke (NT2 leerkracht)

en natuurlijk ook de stemacteurs: 

Johan Petit
Kamal Karmach 
Dahlia Pessemiers-Benamar
Jeroen Medaer
Hind Eljadid
Jaouad Alloul
Gerdy Swennen
Ludo Ghoos
Stef Vanden Branden
Leen Bastiaansen
Sebastiaan Pandelaers
Erika Rosiers
Esther Declerq
Eve Renders
Gwen Van Arnhem 
Boris Mets
Mitchell Goor
Chris Pilate
Hanane Llouh
Mohamed Ouaamari​
Maja Joris

Beiaardmuziek door Liesbeth Janssens
Marokkaanse trouwmuziek door Keltoum Belorf, Mostafa Benkerroum​, Fatiha Boujdaini​, Hallouma Killouli, Samira Naji, Sara Et Talby Chakhtina en Nassima Talbi

logo Vlaanderen