LuisterverhaalVictoriano Moreno

Ontdek het districtshuis via een luisterverhaal

Is het een kasteel? Is het een kerk? Nee, dat is het niet! Midden op het Moorkensplein staat het statige districtshuis. Ontdek dit mooie gebouw op een originele manier; luister, wandel, kijk en kom zo meer te weten over dit imposante huis van Borgerhout en haar illustere bewoners.

De Bode van Borgerhout

Rasverteller en trotse Borgerhoutenaar Johan Petit is de stem van Oscar, een bode die écht bestaan heeft. Aan de hand van weetjes en anekdotes loodst hij u door belangrijke ruimtes in dit huis van Borgerhout. Hij laat ook andere personages aan het woord; burgemeesters, dochters van een conciërge, bouwvakkers, poetsvrouwen, de Borgerhoutse Reuskens... 

Krijg een unieke inkijk achter deze dikke muren dankzij een hoorspel dat feiten en fictie vermengt! 

Voor wie en wanneer?

 • Dit is een gratis aanbod, gelieve wel op voorhand in te schrijven (zie verder)
 • Wanneer?
  • ​Elke woensdag van 13:30 tot 17:00 (niet op feestdagen)
  • Elke maandag voor de districtsraad van 13:30 tot 19:30
   • 2019: 21/10, 25/11 en 16/12
   • 2020: 27/01, 17/02, 23/03, 27/04, 25/05, 22/06, 28/09, 26/10, 23/11 en 14/12
     
 • Voor wie?
  • Voor iedereen vanaf 12 jaar
  • Zowel voor individuen als groepen
  • Taalniveau: 2.1 

Hoe inschrijven?

 • Via deze link of via 03 338 18 14 
 • U bent pas ingeschreven wanneer u een e-mail van ons ontvangt (binnen ongeveer 2 werkdagen)

Hoe werkt het? 

 • U downloadt idealiter op voorhand de Erfgoedapp van Faro op uw smarthpone of tablet:
  • voor iPhone via App Store
  • voor Android via Play Store
 • Ter plekke connecteert u met de Stad Antwerpen - gratis wifi, activeert u uw bluetooth + locatiebepaling en download u de rondleiding via de Erfgoedapp (rode bol met kompas)
 • U plugt uw oortjes of koptelefoon in en wandelt op eigen houtje door de gangen van het districtshuis.
 • De audio-rondleiding begint en eindigt in de inkomhal en duurt ongeveer 50 minuten.
 • We staan u graag bij voor vragen of technische ondersteuning.
 • Er zijn een beperkt aantal tablets en hoofdtelefoons ter beschikking, die moet u aanvragen bij uw inschrijving. 

Hoe kwam dit tot stand? 

“Wij ontwikkelden een luisterverhaal, waarbij bode Oscar en anderen die in het districtshuis werkten, aan u allerhande geheimen verklappen”, vertellen Ilse Cox en Evelien Dockx van het Huis van Eustachius

Bode Oscar 
“Oscar, de intussen overleden bode van het districtshuis die veel mensen kende in Borgerhout, is het hoofdpersonage in ons luisterverhaal. Een andere bekende Borgerhoutenaar, rasverteller Johan Petit, heeft met veel enthousiasme die stem ingelezen. Hij laat anderen aan het woord zoals de voormalige burgemeesters, de districtsraad, de poetsvrouwen of de dochters van een voormalige concierge.”

Waargebeurde feiten
“Om een fictief verhaal te maken dat gebaseerd is op een lange geschiedenis en waargebeurde feiten, is een hele puzzel. Wij hebben veel interviews afgenomen, maar ook zelf veel opgezocht en gelezen over het districtshuis van Borgerhout. We werkten ook samen met een leerkracht die aan anderstaligen Nederlands geeft om er zo voor te zorgen dat we in het hoorspel niet te veel moeilijke woorden gebruiken.”

Ankedotes
“Natuurlijk zitten er in het luisterverhaal veel anekdotes en weetjes verwerkt. Wist u dat in de schouw van de trouwzaal enkele schunnige details verstopt zitten? Of kent u het ware verhaal over wanneer en hoe er een dode gevallen zou zijn in het districtshuis? Download in de Erfgoedapp het nieuwe luisterverhaal over het districtshuis van Borgerhout en u komt het allemaal te weten.”

Huis van Eustachius
“Wij leerden elkaar kennen tijdens onze opleiding aan het RITCS in Brussel waar we de richting radio volgden. In 2015 besloten we om Huis van Eustachius op te richten, een eigen productiehuis om verhalen met geluid te maken. Dat gaat van compleet verzonnen luisterverhalen tot ernstige audiotours (lacht). Elke plek heeft zijn eigen klanken. Dat maakt het net zo leuk om rond een gebouw een luisterverhaal te maken, omdat je dan de luisteraars meeneemt achter de gevels en in ‘verborgen ruimtes’ van een gebouw dat ze meestal alleen van de buitenkant kennen. Voorbij een gebouw wandelen en weten wat er binnen gebeurt of er een stukje geschiedenis over kennen, zorgt ervoor dat je je nog meer thuis voelt in die buurt of stad.”

Luisterwandeling
“Eerder maakten wij in Antwerpen al ‘DE Stemmen van DE Studio’, waarbij we acteurs lieten terugkeren naar de vroegere Studio Herman Teirlinck. Wie die audiotour volgt, ontdekt wat er in elke ruimte gebeurde. Voor het district Deurne maakten we een luisterwandeling in Kronenburg, de wijk rond het Sportpaleis. En nu dus dit verhaal rond het districtshuis van Borgerhout. We vinden het geslaagd en hopen dat het bij veel mensen als muziek in de oren zal klinken. U kan het verhaal beluisteren terwijl u in groep het districtshuis bezoekt, maar ook perfect terwijl u alleen door het gebouw wandelt”. 

Met dank aan

Dit aanbod kwam tot stand met financiële steun van 'Vlaanderen - Verbeelding werkt'.
Daarnaast willen we alle bijdragers/geïnterviewden hartelijk bedanken:

Geert Janssens (voorzitter heemkundige kring Gitschotelbuurschap)
Irène en Grace Op de Beeck (dochters conciërge) 
Elke Plancke (NT2 leerkracht)

en natuurlijk ook de stemacteurs: 

Johan Petit
Kamal Karmach 
Dahlia Pessemiers-Benamar
Jeroen Medaer
Hind Eljadid
Jaouad Alloul
Gerdy Swennen
Ludo Ghoos
Stef Vanden Branden
Leen Bastiaansen
Sebastiaan Pandelaers
Erika Rosiers
Esther Declerq
Eve Renders
Gwen Van Arnhem 
Boris Mets
Mitchell Goor
Chris Pilate
Hanane Llouh
Mohamed Ouaamari​
Maja Joris

Beiaardmuziek door Liesbeth Janssens
Marokkaanse trouwmuziek door Keltoum Belorf, Mostafa Benkerroum​, Fatiha Boujdaini​, Hallouma Killouli, Samira Naji, Sara Et Talby Chakhtina en Nassima Talbi