Reuzenstoet Borgerhout Victoriano Moreno

De Borgerhoutse Reuskens dansen weer

Op zaterdag 23 september trekken de Borgerhoutse Reuskens weer door het district. Overal waar ze komen, is het feest. Voor kleuterleidster Ilse Verstraelen is de Reuzenstoet dit jaar extra bijzonder. Zij is de eerste en enige vrouwelijke reuzendrager.

Ilse: “Ik was als klein kind al betrokken bij de reuzenstoet. Op een bepaald moment zocht men nieuwe dragers. ‘Waarom niet?’ dacht ik. Ik stelde me kandidaat en kon starten. Het is vrij zwaar werk, maar ik vind het heel leuk om te doen. In augustus begonnen we te repeteren met de zeven andere reuzendragers en de muzikanten. Tegen eind september hebben we onze dansjes zeker op punt. Belangrijk is dat je de pop, jouw reus, heel goed aanvoelt. Ik ben de Reuzin, dat spreekt voor zich. Die rol voelt intussen heel vertrouwd voor mij.”

Scholen lopen mee

“Jaren geleden bracht ik de microbe over op de leerlingen van de Zevensprong, de school waar ik werk. Elk jaar helpen we mee aan de stoet. Deze keer hebben we acht nieuwe reuzenkoppen gemaakt. De kinderen van het derde leerjaar werkten er samen aan. Ze bedachten zelf de namen van de reuzen. Tijdens de stoet lopen ze samen met leerlingen van andere Borgerhoutse scholen. Ze vormen een zee van reuskens rond de reuzenwagen. Een grote groep steltenlopers begeleidt de kinderen.”, aldus juf Ilse. 

“De Reuzenstoet, daar ben je het hele jaar mee bezig. We zijn zelfs al een nieuwe reus voor de grote stoet in september 2018 aan het bouwen. Kapitein Archipel is zijn naam. De boot waarin hij zal varen is bijna klaar. Zodra die klus achter de rug is, plannen we een geboortefeest voor hem.”

23 september: braderij en Reuzenfeest

De Reuzenstoet trekt op 23 september door Borgerhout. Dat wordt gevierd met een feestelijke braderij op de Gitschotellei en de Turnhoutsebaan voor jong en oud. Op het Moorkensplein, waar de stoet aankomt, is het Reuzenfeest met kinderdisco. De Reuzen zelf vertrekken om 13 uur in Borgerhout aan het Gitschotelhof en komen rond 16 uur aan op het Moorkensplein.

Parkeerverbod en autovrije straten

Hieronder het overzicht van het tijdstip van de parkeervrije straten. Let op, de straten in het geel zijn ook autovrij.

 • Van 00u tot 14u                     Lodewijck Van Berckenlaan (parkeerstrook aan het Gitschotelhof)
 • Van 00u tot 16u                       Vosplein
 • Van 00u tot 20u30                 Gitschotellei (tussen de Diksmuidelaan en de Karel De Preterlei)
 • Van 00u tot 20u                     Griffier Schobbenslaan
 • Van 00u tot 20u30                 Turnhoutsebaan (tussen de Kroonstraat en de Stenenbrug)
 • Van 00u tot 20u30                 Het Laar en de straten rond de kerk
 • Van 00u tot 17u                     De hoek van de Kroonstraat nr 53 -55
 • Van 00u tot 17u                     De hoek van de Zonstraat nr 2 – 6
 • Van 00u tot 24u                     Het Moorkensplein
 • Van 00u tot 24u                     Mellaertsstraat
 • Van 00u tot 24u                     Eliaertsstraat

Gezocht: helpende handen

Heb je een goed stel handen en benen? De Reuzenstoet kan altijd extra hulp gebruiken! 
Vrijwilligers mogen zich aanmelden via reuzenstoetborgerhout@gmail.com 

Concreet

 • zaterdag 23 september
 • gratis 
 • vanaf 11 uur: braderij op Gitschotellei en Turnhoutsebaan
 • vanaf 13 uur: Reuzenstoet
 • vanaf 16 uur: Reuzenfeest en kinderdisco op het Moorkensplein
 • tot 22 uur: Grote Mensen feest met DJ op het Moorkensplein 

Meer info

Reuzen vzw
reuzenstoetborgerhout@gmail.com 
website
facebook 

 

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
Karel_Bergers

just gelijk de Roma, is de stoet verbonden aan men jeugdjaren. Den eerste film di'k in men leve hem gezien was in de Roma. De reuzenstoet toen passeerde ni oep de Turnhoutsebaan, moar oep de steenweg! Destijds was confetti nog ni verboden en lag de steenweg bedekt met een tapijtje. Na meer dan vijftig jaar nauwelijks een stoet gemist te hebben, stel ik vast, dat het neerwaarts gaat. Spijtig da de reuzekes hun eerste potje niemeer kunne goan drinke in de 'Wilson'. En waarschijnlijk daar dan hun danske niemeer placeren. Toch enkele decenia lang een gebruik (jaja, tijden veranderen). Me alle respect veur 'de dragers', de meeste kennen geen fluit van de geschiedenis van Borgerhout, Loat stoan van de reuskes. Oek da was ooit anders.