Racisme en discriminatie bestrijden
Opkomen tegen racisme en discriminatie begint door er altijd op te reageren zodat de persoon die gediscrimineerd wordt zich gesteund voelt.
Reageer altijd
Zie je discriminatie? Reageer dan altijd. Weet je niet goed hoe? Elke manier van helpen is waardevol. Ook met een kleine reactie maak je een groot verschil.
Allemaal Antwerpenaar geeft je 5 tips om te reageren:
- Vraag hulp: Betrek anderen en vraag hulp van mensen in de buurt. Want samen sta je sterker.
- Vraag of alles ok is: Spreek de mensen in de situatie aan. Maak duidelijk dat racistisch of discriminerend gedrag niet oké is. Blijf wel voorzichtig en doe dit alleen als je je veilig voelt.
- Blijf in de buurt: Het helpt al om gewoon aanwezig te blijven en de situatie in het oog te houden.
- Zorg voor afleiding: Zo creëer je een pauze en zorg je ervoor dat de situatie niet verder uit de hand loopt.
- Kom ertussen: Haal de persoon die wordt lastiggevallen weg uit de situatie.
Alle tips lees je op www.allemaalantwerpenaar.be.
Je eigen veiligheid primeert.
Twijfel je of de situatie veilig is?
Is er iemand in nood?
- Voor dringende politiehulp bel je het noodnummer 112
- Voor niet-dringende politiehulp bel je de Blauwe Lijn op 0800 123 12.
Ga in gesprek
Kwam er racisme en/of discriminatie voor in je vereniging? Ga dan altijd in gesprek. Praat eerst apart met de persoon die discrimineert en de persoon die gediscrimineerd wordt. Creëer daarbij rust en veiligheid en luister actief, met een open houding. Check bij beide partijen waar ze nood aan hebben. De persoon die discrimineert heeft dat misschien niet eens door. Bewustwording is hierbij belangrijk. Als beide partijen openstaan voor dialoog kan je ze samenbrengen in een voor hen veilige omgeving.
Enkele tips om een goed gesprek te voeren lees je op de website van Samen naar Resultaat.
Atlas ontwikkelde postkaartjes met ezelbruggetjes om actief te luisteren:
- Wees een OEN in communicatie: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig
Oordeel niet te snel, vraag je af wat de ander bedoelt en wees oprecht belangstellend en onderzoekend. - Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen
Vanuit je eigen gezichtspunt lijken dingen soms zo logisch. Ga er niet zomaar van uit dat de ander jou wel snapt of dat jij zomaar snapt wat een ander bedoelt. Navragen, niet aannemen. - Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen
Hoe jij de wereld ziet, maakt een wereld van verschil. Je beoordeelt zaken vanuit je eigen gezichtspunt en als iemand je iets vertelt, dan vind je daar al snel iets van. Wees je er bewust van dat dat over jou gaat, en niet per sé over de ander.Wees je er vooral ook bewust van dat je vanaf dat moment niet meer openstaat voor het gezichtspunt van de ander. Zodra er een oordeel, mening of advies in je opborrelt: laat het voor wat het is en parkeer het totdat er om gevraagd wordt. - Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
Luister om te begrijpen, niet om direct antwoord te kunnen geven. Vat samen wat je gehoord denkt te hebben en vraag door op wat je niet helemaal hebt begrepen. Zo zorg je dat communicatie meer wordt dan twee monologen. - Smeer NIVEA op je communicatie: Niet Invullen Voor Een Ander
Je denkt te weten wat een ander bedoelt, en vult alvast aan. Of je hangt er een betekenis aan, zonder na te vragen. Niet doen. Laat de ander praten en vraag door als je niet zeker weet of je het helemaal begrijpt.
Meld racisme en discriminatie
We moedigen aan om gevallen van racisme en discriminatie altijd te melden:
- Meld racisme en discriminatie bij Het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI).
- Maak een melding of doe een aangifte bij Politie Antwerpen. Doe altijd aangifte als er sprake is van een strafbaar feit. Maar ook als het niet strafbaar is, is een melding bij de politie nuttig. Zo zijn ze op de hoogte van het probleem.
Sanctioneer bij herhaling
Het is belangrijk dat je binnen de vereniging steeds op dezelfde, gepaste manier reageert. Stel daarom een handelingskader op bij racisme en discriminatie. Breng de leden, ouders en het publiek van je vereniging ook op de hoogte van dat handelingskader.
Zo kan een handelingskader eruit zien: (fictief voorbeeld)
Vorming en tips
Meer weten over wat je concreet kan doen bij racisme en discriminatie?
Bekijk deze vormingen:
- In de E-learning van Allemaal Antwerpenaar leer je in 30 minuten hoe je kan reageren.
- Nood aan een diepere training? Schrijf je in voor de omstaanderstraining van Allemaal Antwerpenaar. Die duurt 2,5 uur.
- Ook Atlas geeft diepgaande trainingen. Tijdens een e-learning gekoppeld aan een fysieke vorming leer je effectief reageren op discriminerende uitspraken.
- Omgaan met racistische uitspraken en gedrag, een vorming van Orbit vzw.
- Hoe reageren op racisme en discriminatie? Omstaanderstraining door Avansa.
Werk je met jongeren? Deze websites geven extra tips:
- Wat Wat legt op een laagdrempelige manier uit aan jongeren hoe ze best reageren op racisme.
- Op Sociaal Net getuigen een aantal jongeren over racisme.