Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Lezing Bart MoeyaertDries Luyten

Lezingen en activiteiten voor volwassenen in de Deurnse bibs

Enkel materialen uitlenen of stil een boek lezen? De bibliotheek is zo veel meer dan dat. De bibs van Deurne organiseren ook gratis lezingen, (voor)leessessies, cursussen, workshops, ... Ontdek, luister of word geïnspireerd door één van de vele activiteiten. Hieronder vind je een overzicht en meer info over het aanbod. Sommige activiteiten of lezingen vinden plaats op locatie. 

Programma

  Wanneer?Wat?Waar?
Wo 24/4 van 19.30 tot 21.30 uurSlow ReadingBib Arena
Do 2/5 van 19.30 tot 21.30 uurAuteurslezing Ish Ait HamouDe Theatergarage
Ma 13/5 van 13.30 tot 14.30 uurSamen Lezen in bib CouwelaarBib Couwelaar
Wo 22/5 van 19.30 tot 21.30 uurSlow ReadingBib Arena
Za 25/5 van 14.30 tot 16.30 uurLezing: Anky De Frangh - Verbindend opvoedenBib Arena
Ma 10/6 van 13.30 tot 14.30 uurSamen Lezen in bib CouwelaarBib Couwelaar
Do 13/6 van 20 tot 21.30 uurLezing: Kathleen Joris over Frans HalsCinema Rix

Samen Lezen in bib Couwelaar

Maandag 15 april 2024
Maandag 13 mei 2024
Maandag 10 juni 2024

Iedere keer van 13.30 tot 14.30 uur.

Bib Couwelaar, Te Couwelaarlei 120 - gratis - inschrijven via inschrijvingen.antwerpen@samana.be of aan de balie van de bib

Elke tweede dinsdag van de maand komen we samen in de bib van Deurne om een boekfragment of kortverhaal te lezen en te bespreken. Dat mag - maar moet niet - vanuit een persoonlijke insteek, in een veilige en respectvolle omgeving. Heb je zelf een idee voor een tekst of thema ? Vermeld het dan zeker bij je inschrijving via inschrijvingen.antwerpen@samana.be of aan de balie in de bib.  

Meer info, klik hier.

Samen lezen in de bib

Slow Reading

Woensdag 24 april 2024 van 19.30 tot 21.30 uur
Woensdag 22 mei 2024 van 19.30 tot 21.30 uur

Bib Arena, Arenaplein 62A - gratis - bib.arena@antwerpen.be 

Slow reading komt overgewaaid uit Nieuw-Zeeland en wint ook in Vlaanderen aan populariteit. Lezen vermindert stress en verbetert ons concentratievermogen, dat is wetenschappelijk bewezen. Bij 'slow reading', neem je de tijd om de tekst te savoureren, te reflecteren op de inhoud en je eigen gedachten en gevoelens te laten meespelen. 'Slow' mag je vooral interpreteren als 'ongestoord' een boek lezen en dat klinkt in tijden van constant geconnecteerd zijn eenvoudiger dan het is, daarom maken we hiervoor tijd en ruimte in Bib Arena.

Kom samen in een cosy kader rond ons (virtueel) haardvuur een boek lezen, en aansluitend kan je gezellig een drankje nuttigen.

Meer info, klik hier.

Slow ReadingBib Arena

Auteurslezing Ish Ait Hamou

Donderdag 2 mei 2024 van 19.30 tot 21.30 uur
De Theatergarage, Bouwhandelstraat 72, 2140 Borgerhout - 6 euro (2 euro VT) - inschrijven via bib.arena@antwerpen.be of aan de balie van de bib. 

Ish Aït Hamou omschrijft zichzelf liever als storyteller dan danser, choreograaf, schrijver of regisseur. Hij schrijft van jongs af verhalen en combineert zijn liefde voor dans en choreografie met die voor woorden. In 2014 debuteerde hij met het boek 'Hard hart', in 2015 met 'Cécile' én met 'Als Je Iemand Verliest Die Je Niet Kan Verliezen'. Allemaal bestsellers. Nog recenter draaide hij in 2018 zijn allereerste kortfilm Klem waarbij hij niet alleen als auteur maar ook de rol als scenarist en regisseur voor zijn rekening neemt. Het Moois dat we delen, het vierde boek van Ish dat in 2020 verscheen, werd ook meteen een bestseller.

Nu is er ook het essay 'De theorie van de 1 of 2'. Daarover wil hij het graag in de Theatergarage met ons hebben. Ish stelt zich een aantal kritische vragen over en aan de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen. “Waarom zijn wij Marokkanen angstig als iemand uit onze gemeenschap een positie bekleedt waar we zelf van droomden? Waarom is het succes van onze broer of zus geen succes voor ons allen, maar maakt het ons benauwd en leidt het tot een moeilijke onderlinge relatie?“ Hij gaat op zoek naar verklaringen en antwoorden via persoonlijke ervaringen.

Een organisatie van bib Arena i.s.m. Oxfam Wereldwinkel Deurne en De Theatergarage.

Meer info, klik hier.

Ish Aït HamouIsh Aït Hamou

Lezing: Anky De Frangh - Verbindend opvoeden 

Zaterdag 25 mei 2024 van 14.30 tot 16.30 uur
Bib Arena, Arenaplein 62A - gratis 
Reserveren via bib.arena@antwerpen.be of of aan de balie in de bib.

In het kader van de 'Week van de Opvoeding' komt Anky De Frangh naar bib Arena voor een interactieve lezing rond verbindend opvoeden. 

Elke ouder botst wel eens op lastig gedrag bij zijn kind(eren): niet luisteren, slaan, schreeuwen, kwetsende uitspraken doen, gooien of dingen stuk maken,… Zit jij ook wel eens met de handen in het haar over hoe je deze situaties best aanpakt? In deze lezing kijken we voorbij het gedrag en zoomen we in op de onderliggende gevoelens en behoeften. Je krijgt nieuwe inzichten én concrete handvatten om mee aan de slag te gaan. Door op deze -emotiecoachende- manier met moeilijk gedrag om te gaan, creëer je meer begrip voor je kind, kan je je kind helpen om beter met zijn gevoelens om te gaan en groeit je vertrouwen om ook op die moeilijke momenten te reageren zoals je zou willen.

Anky is kinder- en jeugdpsycholoog en gedragstherapeute. In 2020 richtte zij 'Verbindend Opvoeden' op. Haar missie is om ouders meer inzicht te geven in het gedrag en de emoties van hun kinderen, en hun meer handvatten en vertrouwen te geven om hier op een verbindende en afgestemde manier mee om te gaan. Anky De Frangh schreef verschillende boeken waaronder het Gevoelsdagboek, Ouders komen van Mars en Waarom doe jij nu zo?!

De lezing is gratis, maar graag inschrijven door een mailtje te sturen naar bib.arena@antwerpen.be met vermelding aantal personen.

Meer info, klik hier.

Anky De Frangh

Lezing: Kathleen Joris over Frans Hals

Donderdag 13 juni 2024 van 20 tot 21.30 uur
Cinema Rix, De Gryspeerstraat 86, 2100 Deurne
Reserveren via bibdeurne@antwerpen.be of of aan de balie in de bib.

Kunsthistorica Kathleen Joris neemt ons mee naar de Gouden Eeuw van Nederland.

De Hollandse meester Frans Hals (1582-1666) werd geboren in Antwerpen en emigreerde in zijn jeugd naar Haarlem.

Hij is gekend om zijn levendige portretten die een fotografische spontaniteit combineren met een ongekend vakmanschap, wat veel later een belangrijke inspiratiebron zou worden voor het impressionisme.

Wil je een overzicht van de activiteiten in alle Antwerpse bibliotheken, klik dan hier. 

Meer info

Bibliotheek Couwelaar
Te Couwelaarlei 120
2100 Deurne
bibdeurne@antwerpen.be
www.deurne.be/bibcouwelaar

Bibliotheek Arena
Arenaplein 62A
2100 Deurne
bibdeurne@antwerpen.be
www.deurne.be/bibarena

https://deklap.be/voorstellingen/themas/55/in-de-bibliotheek
https://antwerpen.bibliotheek.be/activiteiten (locatie: Deurne)

bibdeurne@antwerpen.be 

Verwante info: