Betty: pizza
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. De 76-jarige Betty deelt speciaal voor jou haar pizzarecept.
Dag Betty, vertel eens kort wie jij bent?
“Ik woon in Deurne-Zuid, woon hier graag en heb de meest fantastische buren die je je maar kunt voorstellen. Ik heb 21 jaar bij Kind & Gezin op de Turnhoutsebaan in Borgerhout gewerkt, waar ik enkele goede vriendinnen aan heb overgehouden. Voor corona schreef ik me vaak in voor enkele lessen van Sport en Beweeg mee van Sporting A, zoals line dance, Drums’ Alive en Zumba. En 1 keer per maand ga ik met een vriendin in het mooie Rivierenhof wandelen.“
Hoe ben je bij Okra Kronenburg terechtgekomen?
“Tijdens één van de Zumbalessen leerde ik Eliane kennen en na de les gingen we vaak naar een happy hour. Hierdoor zijn we contact blijven houden en zo nam Eliane me wel eens mee naar een schippersfeest. Helaas ben ik de afgelopen 2 jaar meer last beginnen krijgen van evenwichtsstoornissen, waardoor ik niet meer kan deelnemen aan de lessen. Eliane heeft me dan eens meegenomen naar Okra en nu sta ik hier wekelijks achter de toog. Het leuke is dat je veel contact hebt met anderen en ik veel vrienden tegenkom die ik ken van de lessen Sport en Beweeg Mee.”
Heb je altijd (graag) gekookt?
“Ja, maar het is pas de laatste jaren dat ik tijd ben beginnen maken om recepten uit te breiden en er mijn persoonlijke toets aan te geven. Als ik een recept van een vriendin krijg, begin ik al na te denken hoe ik er mijn eigen gerecht van kan maken. Ik sta ook steeds open voor tips: zo kreeg ik van een vriendin, met wie ik 18 jaar lang bij Kind & Gezin werkte, de tip om puntpaprika’s te gebruiken, omdat die niet zo ‘oplappen na het eten’. Ik kijk ook elke week weer uit naar het moment dat mijn kleinkinderen komen eten. Dan komen ze binnen met een glimlach op hun gezicht. Ik kan me nog herinneren dat ze tijdens de lockdown niet mochten langskomen. Toen ze de eerste keer terug mochten komen eten, zeiden ze dat ze mijn eten zo hadden gemist.”
Welk gerecht heb jij voor ons gekozen?
“Ik vond het moeilijk om er 1 recept uit te kiezen. Zo maak ik graag paella als de kinderen en kleinkinderen komen eten, quiche of pompoensoep vallen ook altijd in de smaak. Maar als ik echt moet kiezen dan geef ik jullie graag mijn recept voor pizza, omdat je die op zoveel manieren kan bereiden en het telkens anders smaakt. Daarnaast kan je het op een leuke manier geven aan (kleine) kinderen: een spie pizza als neus, tomaatjes als ogen, meloen als mond, komkommer als wenkbrauwen en het geheel afwerken met olijven. Dat zorgt steeds voor een lach op het gezicht!”
Ingrediënten
- pizzadeeg
- pizza A Casa (met tomatenbasis voor pizza)
- paprika (liefst puntpaprika)
- sjalot
- mozzarella
- gemalen kaas
- toevoegen naar keuze: gekookte mosselen, rivierkreeftjes, gerookte zalmreepjes, spekblokjes of hamblokjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de sjalot en paprika fijn. Stoof alles beetgaar in een pan
- Rol het pizzadeeg uit en bedek met de tomatenbasis van Pizza a Casa
- Verspreid de paprika en sjalot over de pizza
- Voeg eventueel extra toppings toe
- Snijd de mozzarella in stukjes en leg deze op de pizza
- Bedek de pizza met de gemalen kaas en steek 15 à 20 minuten in de oven
Smakelijk!