Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Winnaars Cultuurprijs Deurne 2018

Cultuurprijs Deurne 2018

Naar jaarlijkse gewoonte eren district Deurne en de cultuurraad drie verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs. De laureaten van 2018 zijn de Reuzen van Deurne, Blackwave en de Spectrumschool - Wijze Jongens, Gij weet. Op deze pagina zetten we ze nog eens extra in de kijker.

Reuzen van Deurne

De Carrièreprijs gaat naar De Reuzen van Deurne vzw, de grootste reuzenfamilie van Antwerpen. Hun verhaal begint in 1977 met de geboorte van de Preutelmadamme. Ondertussen paradeert de lijvige reuzenfamilie elk jaar in september tijdens de Bevrijdingsfeesten onder grote belangstelling door de straten van Deurne.

Blackwave 

Jazzy hiphopband blackwave. sleept de Blikvangersprijs in de wacht. Het jonge duo Jaywalker en Deurnenaar Willem Ardui ontmoetten elkaar  voor het eerst in de cafetaria van AZ Monica in Deurne. Niet veel later stond blackwave. op het podium van Pukkelpop 2017, bewees het duo zichzelf nogmaals op Rock Werchter 2018 en speelt het in november nog voor een uitverkochte zaal in AB. Met de single Elusive domineerde blackwave. de Belgische radio. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de (nationale) hiphopscene.

Spectrumschool - Wijze Jongens, Gij weet

De leerlingen van de Spectrumschool Deurne worden in de bloemetjes gezet als Beloftevol Talent n.a.v. hun verhalen die door Fikry El Azzouzi werden gebundeld in het boek Mogen de wijze jongens winnen, gij weet. Daarin vertellen jongeren uit het beroepsonderwijs over hun land van herkomst, racisme, culturele spanningen tussen het thuisfront en de gewoonten in de buitenwereld maar willen ze vooral opboksen tegen de clichés die er heersen over leerlingen uit het beroepsonderwijs. In oktober werd hun boek op veel enthousiasme onthaald tijdens de presentatie in de Roma.

Meer info

Cultuurdienst Deurne
Districtshuis Deurne 
Maurice Dequeeckerplein 1 
tel. 03 338 46 46
cultuurantenne.deurne@antwerpen.be