Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Cultuurprijs Deurne 2023Tom Cornille

Cultuurprijs Deurne 2023

Ieder jaar eren district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs Deurne. De laureaten van 2023 zijn Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht, Ilke De Vries, Lies Van Gasse en Sam De Nef.

Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht

Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht vzw Deurne of 'den DEK' bestaat 90 jaar. Een granieten jubileum. Het orkest werd in oktober 1933 op het Ruggeveld gesticht door Meester Frans Maes, die hoofonderwijzer was van de jongensschool, en door pastoor Jacobs van de parochie Heilig Hart ZEH. Jacobs.

Den DEK: "Graniet, een hard natuurmateriaal dat synoniem staat voor degelijkheid, standvastigheid en als het mooi gepolijst is, ook een mooie schittering kan opleveren. Allemaal eigenschappen die op ons orkest van toepassing zijn. Toch moeten we onszelf opnieuw blijven uitvinden om de weg naar een 100-jarig jubileum met succes te bewandelen."

De motivatie van de jury: “De Koninklijke Harmonie Door eigen Kracht bestaat 90 jaar, is altijd gevestigd geweest in Deurne en is op deze manier een vaste waarde die nog steeds jong en oud(er) verbindt om samen te musiceren. Dit verdient volgens de jury erkenning.”

Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht - 'Den DEK'Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht - 'Den DEK'

Ilke De Vries

Ilke De Vries (1981) woont en werkt als videokunstenares in Deurne. Ze is gefascineerd door dat wat mensen drijft in hun leven. De resultaten van haar meestal intense samenwerkingsprojecten zijn experimentele documentaires en registraties waarin ze persoonlijke gedachten, gedragingen en handelingen op een serene wijze in beeld brengt. Op deze manier creëert dit bij de toeschouwer herkennen, inzicht en daardoor hopelijk meer respect tussen mensen onderling.

Ilke: "Deurne is de plaats van waaruit ik vertrek naar verschillende oorden. Soms zeer dichtbij maar soms ook ver. Om daar andere mensen te ontmoeten, hun doen en denken te proberen begrijpen, deze in samenwerking vast te leggen en dat allemaal hier thuis te verwerken tot een boeiend audiovisueel werk. Om dat op zijn beurt dan weer terug aan de buitenwereld te laten zien."

De motivatie van de jury: “Ilke is als beeldend kunstenaar geboeid door de mens in zijn specifieke context. Ze benadert de mens met liefde, empathie en mededogen, maar niet met sentiment. In haar observaties zoekt ze wat achter het gelaat schuilt. In haar video’s zijn de echte gedachten en gevoelens van mensen herkenbaar voor de toeschouwers en leiden ze tot een bewustwordingsproces. Het artistiek werk van Ilke Devries toont de schittering die van elk leven uitgaat.”

Ilke De VriesIlke De Vries

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse (1983) dicht met verf en schildert met woorden. Ze illustreerde gedichten van Guido Gezelle, H.C. Pernath en teksten van Peter Theunynck.Ook in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld in wat ze toepasselijk beschrijft als ‘graphic poems’. Naast haar artistiek werk is Van Gasse als leraar verbonden aan de Academie van Deurne en Lier en ze gaf  les als freelance schrijfdocent aan onder andere de Schrijversacademie, WISPER en de Universiteit Utrecht.

Lies: "Sinds 2012 fiets ik wekelijks vanuit het Zuiden van Antwerpen door het Rivierenhof. Dat ik ook in Deurne kwam wonen, was eerder toevallig: eerst tuimelde ik van Berchem naar Borgerhout extra-muros en toen ik de zwemvijver in het Boekenbergpark had ontdekt, was mijn interesse gewekt bij elk huis in die buurt dat te koop stond. Intussen heb ik Deurne leren kennen als een heel gevarieerd district, met nog veel groen, een fijne leefomgeving en heel veel moois in ontwikkeling."

De motivatie van de jury: "Lies Van Gasse woont en werkt in Deurne. Met de zin 'ik dicht met verf en schilder met woorden' geeft Lies een perfecte beschrijving van zichzelf op haar website. Ze is schrijver én beeldend kunstenaar en laat beeld en woord op een eigenzinnige manier in mekaar overvloeien.

"Begin 2022 werd Lies samen met vier andere woordkunstenaars aangesteld als stadsdichter van Antwerpen. De moeizame samenwerking met de stad deed de stadsdichters na een half jaar echter beslissen om de samenwerking stop te zetten en om zónder ondersteuning van de stad, maar mét de steun van het middenveld, verder te werken ‘voor de fundamentele vrijheid van het woord’. Ook Lies blijft in 2023 actief als een van de onafhankelijke stadsdichters. Daarbij beschrijft ze maatschappelijke thema’s vaak met een scherpe en rake pen.

"Lies won verschillende prijzen voor haar werk, o.a. de Dirk Martens-prijs voor de crossmedialiteit in de graphic poem ‘Zand op een zeebed’. In 2013 werd ze genomineerd voor de H.C. Pernathprijs voor haar bundel Wenteling. Daar voegen we graag de Cultuurprijs Deurne aan toe. Voor de unieke manier waarop Lies Van Gasse verschillende kunstdomeinen samenbrengt, haar publieke engagement als dichter en haar werk als teaching artist."

Lies Van GasseLies Van Gasse

Sam De Nef

In een vorig muzikaal leven was Sam De Nef frontman van Danny Blue and the Old Socks. Goed voor een finaleplaats in zowel De Nieuwe Lichting als Humo’s Rock Rally. Al zullen veel Deurnenaren hem beter kennen van de Vennebar, waar hij af en toe zijn vriendin ging helpen. Ondertussen heeft hij een nieuwe start genomen als solomuzikant. En dat in volle coronatijd waarin het niet eenvoudig was om op een podium te staan en je muziek te laten horen.

Maar Sam heeft zijn start absoluut niet gemist. Hij stond al op Rock Werchter, Dranouter en Pukkelpop. Natuurlijk kon het eigen Openluchttheater daar niet bij ontbreken. In 2022 verscheen zijn 2e album en vulde hij onder andere een uitverkochte Ancienne Belgique en Roma. Sinds dat jaar is hij een vaste waarde geworden.

De motivatie van de jury: "Sam werd in de media de Leonard Cohen van Deurne-Noord genoemd. We hebben het laatste nog niet gehoord van hem en zijn enorm trots dat hij uit Deurne komt. Met de Cultuurprijs willen we hem eren voor de ijzersterke muzikale start na jaren hard werk. Het begin van een carrière die nog heel lang mag duren."

Sam De NefSam De Nef

De laureaten werden gehuldigd tijdens het cultuurfestival MinusCUL op 14 mei 2023 in Cinema Rix. Daar krijgen ze een trofee (een ontwerp van kunstenaar Jan Prinsen).

Meer info

Cultuurantenne Deurne
Districtshuis Deurne
Maurice Dequeeckerplein 1
tel. 03 338 46 46
cultuurantenne.deurne@antwerpen.be