Jef: brownies
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. De 10-jarige Jef vertelt over zijn favoriete chocolade dessert: brownies.
Hallo Jef, vertel eens kort wie jij bent?
"Ik ben 10 jaar en woon in Deurne. Ik zit in het 5de leerjaar van de Sint-Rumoldusschool. In mijn vrije tijd vind je me op de Scouts en in de circusschool. Ik hang wel eens graag de clown uit, letterlijk en figuurlijk! (lacht)"
Kook je graag? Kook je veel?
"Niet heel vaak, maar ik doe het wel supergraag. Vooral groentesoep maken en koekjes bakken zijn mijn specialiteiten. Mijn papa vindt mijn groentesoep de lekkerste soep die hij al ooit gegeten heeft."
Wie heeft je leren koken?
"Mijn mama. Toen ik 4 jaar werd, kreeg ik een speciaal kinderkookvuurtje en leerde toen ook al groenten snijden met een scherp mes."
Waarom heb je voor dit recept gekozen?
"Brownies vind ik enorm lekker. Dit recept is zo makkelijk, dat het bijna niet kan mislukken. Daarnaast duurt het ook niet lang om de brownies te maken. Heel leuk dus om samen met iedereen van het gezin te doen. Veel vrienden en familie gebruiken het recept ondertussen ook al. Het is een echt ‘deelrecept’ geworden."
Waarom is dit recept voor jou belangrijk?
"Ik maak de brownies vooral voor mijn opa, want hij lust ze dolgraag en kan er niet afblijven. Nog één stukje en dan stop ik, zegt hij altijd. En uiteindelijk is de brownie helemaal op. Maar ja, ik geef hem geen ongelijk. Want bijna iedereen houdt van chocolade, toch?"
"Jammer dat jullie de brownies nu niet kunnen ruiken en proeven. Ik ga snel een stukje proeven!"
Ingrediënten
- 200 gram pure chocolade
- 130 gram boter
- 130 gram suiker
- 50 gram zelfrijzende bloem
- 20 gram amandelmeel
- 3 eieren
- zakje vanillesuiker
- halve theelepel zout
Bereiding
- Laat 200 gram chocolade en 130 gram boter samen smelten in de microgolf gedurende 1,5 minuut. Nadien goed roeren, zodat het een mooi, glad mengsel wordt.
- Voeg er 130 gram suiker, een zakje vanillesuiker, 50 gram zelfrijzende bloem en 20 gram amandelmeel toe. Meng met een lepel of lichte klopper.
- Doe er een halve theelepel zout en 3 hele eieren bij. Voorzichtig mengen, niet opkloppen.
- Kap het mengsel in een vorm en voeg eventueel nog dingen toe die je lekker vindt (ik doe er nog gemengde noten bij, maar je kan ook M&M's of zelfs zoute pretzel toevoegen)
- Zet de oven op 180 graden en steek het mengsel 32 minuten in de oven.