Contacteer stad Antwerpen

Frederik Beyens

Ontdek Moretus in Ekeren

Hou jij van geschiedenis én van wandelen? Dan is de brochure 'Ontdek Moretus in Ekeren' echt jouw ding! Lees hier meer over hoe je een exemplaar te pakken krijgt.

Familie Moretus

Er zijn families die geschiedenis hebben geschreven. De familie Moretus was er zo één. Ze bouwde mee aan de wereldfaam van de 'Officina Plantiniana', de drukkerij die door Christoffel Plantin op de Antwerpse Vrijdagmarkt werd opgericht. Maar ook in haar eigen leefomgeving schreef de familie geschiedenis. Van 1775 tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog drukte de familie Moretus haar stempel op Ekeren. Ze bezat er een groot aantal gebouwen en gronden en was erg actief in het lokale leven.

Brochure 'Ontdek Moretus in Ekeren'

Van die aanwezigheid zijn ook vandaag nog heel wat sporen terug te vinden. Daarom nam het district Ekeren in het kader van het erfgoedbeleid in 2013 een initiatief. Samen met het Geheugen Collectief, de Kleine Expeditie, Museum Plantin&Moretus, het MAS en Labore et Constantia werkte het een eerste, Moretuswandeling uit. In 2017 breidde het district de wandeling uit en is het perfect mogelijk om een wandeling door Ekeren te maken en op verschillende plaatsen als het ware de familie Moretus te ontmoeten. 

Meewandelen?

De wandelbrochure gidst je langs acht locaties die een sterke link hebben met de familie Moretus. Start- en eindpunt van de wandeling is het station Ekeren (4,2 km).
Je kan de brochure voor slechts 1 euro bij onderstaande adressen verkrijgen.

Opgelet: Check zeker de openingsuren van de locaties ivm de corona-maatregelen. Momenteel is de brochure gratis verkrijgbaar. Op die manier wil het district zijn inwoners een fijne bezigheid aanbieden tijdens een vakantie die er dit jaar door de corona-maatregelen toch wat anders uit ziet. Geïnteresseerden kunnen voorlopig een exemplaar vragen aan de balie van bibliotheek Driehoek of bij de balie toerisme. 

  • stadsloket Ekeren | Veltwijcklaan 31 (openingsuren via www.antwerpen.be)
  • 252 cc | Veltwijcklaan 252 (openingsuren via www.252cc.be)
  • Bibliotheek Driehoek | Driehoekstraat 43
  • Balie Toerisme | Grote Markt 13