Herdenking De Groote Oorlog

Op 11 november is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Daarom werkte het district en Het GenOOtschap/Gidsenwerking Fort 8 een herdenkingsprogramma uit.

Herdenkingsprogramma

Openluchtexpo Hobokense helden

Op het ereperk voor de gesneuvelden werden mensen herbegraven en zerken vervangen, waardoor portretfoto’s in de loop der jaren verloren gingen. Door langdurig opzoekingswerk krijgen deze vergeten helden opnieuw een gezicht. Net als oudstrijders die in een burgergraf begraven werden.

Begraafplaats Hoboken, Schoonselhoflei 5
van maandag 29 oktober tot zondag 11 november tijdens de openingsuren

Expo Hobokenaren in de Groote Oorlog

Bekijk een selectie foto’s van Hobokense soldaten die gevochten hebben aan het front. Het gaat niet alleen over de gesneuvelden maar ook over de overlevenden. Er is ook aandacht voor de burgers van de gemeente, voor krijgsgevangenen, geïnterneerden en gedeporteerden.

Binnenfort Fort 8, Schansstraat​
zondag 4 van 10 tot 18 uur en zaterdag 10 november van 13 tot 17 uur

De Groote Wandeling

‘De Groote Wandeling’ is een parcours langs 5 plaatsen met een link naar de Eerste Wereldoorlog. Op deze locaties staan infopanelen die info geven over personen en gebeurtenissen:

1. Heldenmonument (park Broydenborg)
2. Harold Rosherstraat (zijde parking RVC Hoboken)
3. Commandant Van Laethem (hoek met Berkenrodelei)
4. Zuidweg (ter hoogte van fietspad Jef Van Linden)
5. Commandant Weynsstraat (thv Lichtenberglaan)

Brochure via Het GenOOtschap-Hoboken Explorers: tel. 0495 27 05 19
Nog tot zondag 11 november

Lichtjesstoet en Vredeswake

Op de vooravond van de herdenking vindt in het binnenfort van Fort 8 een vredeswake plaats. Afgevaardigden van verschillende bevolkingsgroepen en geloofsgemeenschappen brengen hun boodschap van vrede met tussendoor muziek, poëzie, historische duiding en lichtprojectie.

3 vertrekplaatsen richting Fort 8: ingang Schoonselhof, Gildenhuis Moretusburg en het Heldenmonument in park Broydenborg.
zaterdag 10 november van 18.45 tot 21 uur

Herdenking met bloemenhulde

Op 11 november wordt Wapenstilstand herdacht met een bloemenhulde aan de monumenten van de gesneuvelden. Speciaal hiervoor leggen leerlingen van verschillende Hobokense basisscholen zelfgemaakte vredesbloemen neer.

Begraafplaats Hoboken, Schoonselhoflei 5 en Heldenmonument in park Broydenborg​
zondag 11 november van 10 tot 11.30 uur

Concert Lien en Bart ‘Den Grooten Oorlog tussen de patatten’

Luister naar een ingetogen programma over de gruwel van WOI met humor en een boodschap vol hoop. 

Kasteel Sorghvliedt, Marneflaan 3
gratis 
Reserveer vooraf via tel. 03 292 65 30, dirk.wyns@stad.antwerpen.be
zondag 11 november om 11.30 uur

 

Over de vredesbloemen...

Om wereldoorlogen te herdenken, spelden mensen een klaproos of poppy, de herdenkingsbloem van de Commonwealth, op. Maar dit is niet de enige herdenkingsbloem

  • Voor de Duitse gesneuvelden is dat het Vergeet-mij-nietje. De Duitsers ontleenden hun symbool aan het populaire lied ‘Vergissmeinnicht', gebaseerd op een gedicht uit 1835 van August Heinrich Hoffmann von Fallersleben.
  • In Frankrijk is dit de korenbloem, ‘le Bleuet de France’. Deze bloem heeft verstoorde aarde nodig om te groeien. De kleur verwijst naar het uniform van de Franse soldaten of ‘poilus’.
  • Voor de Belgen is het madeliefje het symbool. Belgische soldaten droogden dit bloempje en stuurden het mee met brieven aan huis. 
  • Binnen de Commonwealth landen is dit de gekende klaproos of ‘remembrance poppy’. Een pioniersplant die verstoorde grond nodig heeft om te ontkiemen. De plant deed het dan ook uitstekend tussen de talrijke graven van de (tijdelijke) begraafplaatsen in de nabijheid van het front in de Westhoek.

Voor deze bijzondere editie gingen Hobokense basisscholen, individuen en verenigingen aan de slag gegaan om deze verschillende herdenkingsbloemen te maken om tijdens de herdenking met bloemenhulde neer te leggen.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!