Contacteer stad Antwerpen

Rudi Vercauteren en Barbara Verstraeten

Een service van A tot Z bij Verstraeten Uitvaartzorg

Elke maand plaatsen we een Hobokense ondernemer in de schijnwerpers. Of beter: dat doen de ondernemers zelf. Diane Abeel van de gelijknamige bloemenwinkel koos voor Verstraeten Uitvaartzorg omdat zij erg correct werken en voor hen geen enkele vraag teveel is.

 

Opstelling van diverse kisten
Toonzaal uitvaartwinkel
1|11
Assortiment asjuwelen in toonzaal
Assortiment asjuwelen
1|11
3 urnen in keramiek
Urnen in keramiek
1|11
Bloemstukken tegen de muur
1|11
Verschillende urnen
Bewaren van assen in een urn
1|11
Toonzaal met twee kisten
1|11
Toonzaal met asjuwelen, urnen en kisten
1|11
Toonzaal met asjuwelen, urnen en kisten
1|11
Urnen in een toonkast
1|11
Teammeeting met de collega's
Teammeeting
1|11
Ontmoetruimte voor families
Ontmoetruimte voor families
1|11

'Uitvaartcentrum met service van A tot Z'

Barbara Verstraeten (41) runt samen met haar man Rudi Vercauteren (42) Verstraeten Uitvaartzorg. “Een volwaardig uitvaartcentrum met een aula, rouw- en groetkamers waar families en vrienden kunnen samenkomen om persoonlijk afscheid te nemen in de dagen voor de uitvaart, een funerarium, rouwauto’s, een verzorgingsruimte, een vernieuwde uitvaartwinkel met moderne kantoren, drukkerij en polyvalente zaal voor besprekingen met families, vergaderingen en presentaties. Mensen verlangen meer en meer dat alles op één plaats kan aangeboden worden. Daar proberen wij aan tegemoet te komen.”

'Verstraeten Uitvaartzorg bestaat dit jaar 50 jaar'

Verstraeten Uitvaartzorg is een familiale begrafenisonderneming van de vijfde generatie. “Dit jaar bestaan we 50 jaar. Mijn vader, Kristiaan Verstraeten, is gestart in zijn ouderlijk huis. Nadat hij mijn moeder leerde kennen, de dochter van een begrafenisondernemer in Antwerpen, werden de vestigingen in Hoboken en in het stadscentrum (de wijk rond de Sint-Pauluskerksystematisch uitgebreid. In Hoboken kende de zaak een eerste vestiging in de Kapelstraat om later te verhuizen naar de Kioskplaats, met zicht op de O.-L.-Vrouw Geboortekerk. Vijf jaar geleden namen mijn man en ik de zaak over. Het was geen stap in het onbekende. Mijn man kwam immers 8 jaar geleden mee in de zaak en Ikzelf zit ondertussen al 20 jaar in het vak.

Als tweede in een rij van drie kinderen groeide ik op met zus en broer tussen kisten, urnen, bloemen en de verplichte stilte bij een inkomend telefoongesprek. Sereniteit, respect, vriendelijkheid en empathie waren kwaliteiten die snel overgenomen werden te midden de snel groeiende zaak. Meestappen in het levenswerk van mijn ouders lijkt vandaag dan ook altijd een voorbestemde zaak te zijn geweest.

De familiale waarden hoog in het vaandel dragen is voor ons van het allergrootste belang. We willen als familiebedrijf onafhankelijk blijven omdat we geloven dat dat onze sterkte is. Iedereen werkt aan dezelfde dossiers en kent de families. We hebben een team van vaste en flexibele medewerkers die hier al jaren werken. We besteden haast niets uit. De administratie, het rouwdrukwerk, het opbaren, verzorgen en vervoeren van overledenen, het adviseren in de keuze van rouwbloemen of keuze van stijlvolle en hedendaagse kisten, urnen en asjuwelen, het samenstellen en monteren van een foto- en/of videopresentatie, het schrijven en lezen van teksten en uiteraard de ceremoniële begeleiding van alle genodigden behoren tot onze eigen dienstverlening.

We nemen onder andere de complexe administratie dat een overlijden met zich meebrengt uit handen. Zo kunnen families zich concentreren op afscheid nemen. We maken bewust veel tijd vrij voor een eerste gesprek met de families. Zo kennen we van meet af aan de belangrijke details die voor de getroffen families het verschil maken.

We zijn dag en nacht bereikbaar, het hele jaar door.  Het is een veeleisend beroep met vaak onregelmatige uren, avond-, nacht en weekendwerk maar we doen het met hart en ziel.”

'Heel dankbaar beroep'

“Samen met nabestaanden gaan we op zoek naar een passend en helend afscheid. We trachten het hen zo comfortabel mogelijk te maken. Wensen verschillen van familie tot familie.  Elke invulling en uitvoering van een begrafenis of crematie is iedere keer anders. Het is heel mooi dat je van mensen op korte tijd hun vertrouwen krijgt. We laten de families eerst hun verhaal willen doen. Wij luisteren naar hen en tegelijkertijd voelen we aan welke kant ze uit willen. Het is een heel dankbaar beroep. Dikwijls krijgen we achteraf een woordje van dank, kaartje of attentie. Dat mensen je vertellen dat je hun dierbare een heel waardig afscheid hebt kunnen geven, geeft veel voldoening.

Hoe gaan we te werk bij een overlijden? Eerst regelen we het vervoer van de overledene van de plaats van overlijden naar ons rouwcentrum.  Vervolgens wordt een afspraak gemaakt met de nabestaanden, aan huis of bij ons op kantoor in Hoboken of Antwerpen, niet aan afstand gebonden. We luisteren naar hun verhaal en lichten hen in over de mogelijkheden die er zijn zodat ze de juiste keuze kunnen maken. Sinds een aantal jaar zijn er verschillende, bij de families niet altijd gekende, mogelijkheden wanneer het gaat om de keuze van asbestemming na een crematie: op de strooiweide van een begraafplaats, een bijzetting in een columbarium of urnenveld, het neerlaten van de asurn in de Schelde of op zee, het begraven van een afbreekbare bio-urne in het urnenbos of de as-urne thuis bewaren in een mooie unieke sierurne zijn maar enkele voorbeelden. Een deel van de as kan ook verwerkt worden in een juweel of in een kleine urne om thuis te bewaren.

Is er een afscheidsplechtigheid in de kerk, in een aula of enkel een samenkomst op de begraafplaats? Hoe groots of intiem ook, we willen er een waardig moment van maken met passende woorden en muziek. Een afscheid moet mensen bijblijven.

We stellen meestal een rouwbrief of -kaart op. Die kan volledig gepersonaliseerd worden met een eigen tekst, foto of zelfs een tekening of ander kunstig werk. Van ontwerp tot druk, alles gebeurt bij ons in huis.

Zolang het wettelijke kader gerespecteerd wordt, kunnen zo goed als alle wensen ingewilligd worden. Persoonlijke spullen in de kist? Geen donkere tinten maar eerder een kleurrijke begrafenis? Alles zelf van heel dichtbij bijwonen en volgen? Enkel digitaal drukwerk? Dat kan.

Wat bijna niet meer weg te denken is, is een compilatie van foto- en/of videomateriaal met een muziekmontage. Ook dat doen we helemaal zelf. Geen vraag is ons te veel.”

Wie wordt de volgende Ondernemer van de maand?

Wencke’s Beauty & Nails in de Kapelstraat. In dat schoonheidssalon laat ik om de drie tot vier weken mijn nagels doen en dat is voor mij een beetje me-time. Wencke is een heel gezellige madam en we maken er altijd fijne babbeltjes.”

Meer info

Verstraeten Uitvaartzorg
Kioskplaats 105-111, 2660 Hoboken
tel. 03 828 25 09
info@verstraeten-uitvaartzorg.be
www.verstraeten-uitvaartzorg.be

Het kantoor is op alle dagen en uren telefonisch bereikbaar.