Contacteer stad Antwerpen

Ingang binnenfort

Tour de Fort

Leer meer over Fort 8 via een wandelbrochure die twee routes bevat. Met de eerste wandeling herbeleef je een gegidste rondleiding. Op de andere wandeling kom je meer te weten over de bouw, enkele belangrijke figuren en een mammoet die er gevonden werd.

Fort 8 is onderdeel de van negentiende eeuwse verdediging van België zoals die in het midden van de eeuw door Henri Alexis Brialmont werd uitgetekend.  Het fort is groot en toch nauwelijks zichtbaar vanaf de straat. Het is in feite een eiland. Alle fortgebouwen bevinden zich aan de binnenkant van de fortgracht. Toch spreekt men van een ‘binnen- en buitenfort’.  Met ‘buitenfort’ bedoelt men de gebouwen langs de Hoofdfrontweg.  Die gebouwen kan je steeds langs buiten bekijken.  Maar je kan er niet in want er zijn verenigingen en feestzalen in gehuisvest.  De centrale kazerne, het binnenfort, kan je enkel bezoeken als de historische gidsen van het fort aanwezig zijn.  Van april tot december worden er begeleide wandelingen georganiseerd, maar er zijn ook meerdere opendeurdagen per jaar, zoals op Open Monumentendag.

Twee routes

De brochure bestaat uit twee wandelingen. De eerste wandeling wordt gebruikt tijdens opendeurdagen of om een gevolgde rondleiding te herbeleven. De tweede wandeling van 2 km loopt langs de fortgracht aan de buitenkant van het fort. Tijdens de wandeling lees je verhalen over de bouw van het fort, over een paar markante figuren en over een mammoet die hier gevonden werd.

Tour de Fort is een realisatie van het GenOOtschap met de historische gidsen van het fort.

Meer info

De wandelbrochure is te verkrijgen bij Het GenOOtschap-Hoboken Explorers voor 4 euro.
tel. 0495 27 05 19