Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Björn vertelt over wat eenzaamheid voor hem betekent.Frederik Beyens

“Hele dagen alleen zijn, dat doet wat met een mens”

Björn is 49 jaar. Hij had een moeilijke jeugd en verbleef vaak in een psychiatrisch ziekenhuis. Sport en vrijwilligerswerk doorbreken zijn eenzaamheid. Maar toch voelt hij zich nog dikwijls eenzaam.

“Ik maakte in mijn jeugd veel mee. Daarom kreeg ik 25 jaar lang hulp in een psychiatrisch ziekenhuis. Ik ben blij dat ik nu - dankzij psychiatrische thuiszorg - alleen kan wonen. Maar ook al zie ik regelmatig mensen, van die eenzaamheid geraak ik moeilijk af.”

“Volgens mij zijn er verschillende types eenzaamheid: financiële eenzaamheid, medische eenzaamheid en eenzaamheid doordat je niemand hebt. Ik herken mij in alle drie. Want door mijn slechte gezondheid kan ik niet werken. Dat zet een rem op mijn leven en maakt me eenzaam.”

“Iets te doen hebben kan de sleur doorbreken”

“Vrijwilligerswerk helpt me enorm. Ik studeerde voor kok, dus eerst ging aan de slag als kok bij buurthuis De Wijk. Daar leerde ik Pia en Mark van Buurtsport kennen. Ze wisten dat ik sportief was en motiveerden me om te gaan voetballen bij de Streetboys.”

“Ik ben nu de doelman van Younited Beerschot Voetbalclub Antwerpen. Ik maakte ooit deel uit van de selectie die deelnam aan de Homeless World Cup in Noorwegen. Ik maakte zelfs een doelpunt, een moment om nooit meer te vergeten.”

“Sporten helpt omdat je niet alleen bent op dat moment”

“Ik geniet enorm van het voetbal. Je maakt deel van een team, en dat is een geweldig gevoel. Bovendien ben ik ondertussen City Coach geworden en ondersteun ik groepen bij sport, spel en beweging.”

“Het voetbal is wel een momentopname. Je vertrekt alleen en als je terug thuis bent, ben je opnieuw alleen. Dat is zwaar, zeker als je het dikwijls meemaakt. Dat wens je eigenlijk niemand toe. Ik heb niet veel vrienden. Maar mijn zoon van 14 is mijn beste vriend. Daar haal ik veel kracht uit.”

“Elkaar helpen voorkomt eenzaamheid”

“Mensen moeten beseffen dat eenzaamheid een grote impact heeft. Het is als een ziekte waar je niet mee naar de dokter kan. Mijn sport en de psychiatrische thuiszorg maken voor mij het verschil. Maar ook anderen kunnen helpen door langs te gaan, te praten of te helpen.”

“Door zo’n kleine inspanningen kan een eenzaam persoon opnieuw openbloeien. Eigenlijk zouden we allemaal - hulpverleners, vrijwilligers, burgers - moeten weten wat eenzaamheid is en hoe we kunnen helpen.”

Meer info

Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar.
Maar ook jij kan helpen. En dat is vaak eenvoudiger dan je denkt.

Je vindt info, tips en verhalen op www.antwerpen.be/eenzaamheid.