Contacteer stad Antwerpen

Documentatiecentrum voor het Antwerps kerkelijk erfgoed: zicht op de leeszaal
Het brandweerkorps van Mariaburg,1926
Wijkwerking Mariaburg

In het buurthuis Nieuw Kwartier wordt alles verzameld wat te maken heeft met de geschiedenis van de wijk Sint-Mariaburg (Ekeren/Brasschaat) en De Sterre (Kapellen), ontstaan als een woonwijk net buiten Antwerpen.

'Bezette stad', Cedrus
’t Vlaams Stripcentrum

Het centrum biedt een zeldzame combinatie van een erfgoedcollectie die het resultaat is van 25 jaar verzamelen (het Antiquariaat), een winkel, een bibliotheek met zowat 30.000 strips, een infotheek met documentatie en een aangename club van ...

Rubenscantate
Studiecentrum voor Vlaamse Muziek

Dit centrum in deSingel heeft de opdracht Het Vlaamse muzikale erfgoed uit de periode 1830-1950 onder de aandacht te brengen. Vooral het Antwerpse muzikale leven uit de 19de en vroege 20ste eeuw was ongewoon rijk, met figuren als Peter Benoit en ...

Een greep uit de rijke bibliotheek van het Rubenianum
Rubenianum - Collectie Antwerpen

Het Rubenianum (1963) is uitgegroeid tot een toonaangevende vakbibliotheek en een bijzonder rijk documentatiecentrum over Rubens en de Vlaamse kunst van de ruime 16de en 17de eeuw.

Verscheyden litanieën tot ghebruyck des catholijcken leghers ende alle godtvruchtighe menschen van de jezuïet en legeraalmoezenier Thomas Sailly, een pocket avant la lettre die in 1595 verscheen bij Jan I Moretus in Antwerpen.
Ruusbroecgenootschap

De bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap bewaart ongeveer 40.000 devotieprenten en 30.000 oude drukken. Ze werd in 1925 opgericht door de jezuïeten. Nu is het een onderzoeksgroep binnen de Universiteit Antwerpen.

NDSF: een kwartierstaat, een voorstelling van de (voor)ouders of de kwartieren
MoMu: een canotier, beter bekend als een 'tits', uit de collectie van het ModeMuseum
ModeMuseum (MoMu)

Dit museum in een historisch pand uit 1910 en in de modestad Antwerpen heeft een heel diverse collectie. Die omvat vijf eeuwen westerse kleding, textiel en accessoires. Ze breidt zich nog voortdurend uit, ook met stukken van hedendaagse ontwerpers.

Bidprentje van Florent van Ertborn met een tekening van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Hoboken waar hij zijn laatste rustplaats heeft, 1840
Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders: het verdwenen Wilmarsdonk, Foto J. Hendrickx