stad Antwerpen

Renovatie Zwemcentrum Wezenberg vanaf 5 maart

Zwemcentrum Wezenberg vertoont na meer dan 40 jaar intensief gebruik onherroepelijke slijtage en schade. Tijd voor een grondige renovatie. Op maandag 5 maart starten de werken. Daarvoor slaan de stad en enkele partners de handen in elkaar. 

simulatie vernieuwd wedstrijdbad Wezenberg Bladt & Verstraeten - simulatie vernieuwd wedstrijdbad Wezenberg

Ontwerpbureau Bladt en Verstraeten realiseerde eerder al het topsportbad in zwemcentrum Wezenberg en mag ook de renovaties van o.a. het Olympisch stadion, het Openluchttheater Deurne en de Arenbergschouwburg op haar naam zetten. Ingenieurs- en architectenbureau Essa mag dan weer uitpakken met o.a. sportcomplex Het Veld in Zandhoven en sportcomplex Eeklo met zwembad, kleedkamers, kinderopvang, kantoren en meer. 

De renovatie omvat zes grote werken:

  1. Renovatie van het wedstrijdbad (nieuwe waterdichting en betegeling) door Bladt en Verstraeten
  2. Globaal herstel van alle betonschade op kelderniveau (dit zijn de kuip, de perrons en alle kolommen) door Bladt & Verstraeten
  3. Vernieuwing van het waterbehandelingssysteem (kosten- en milieubewust: water sparen) door Essa
  4. Vernieuwing van de luchtbehandeling (kosten- en milieubewust: minder energie verbruiken) door Stad Antwerpens’ team technieken, afdeling vastgoed van stadsbeheer
  5. Renovatie van de individuele omkleedcabines door Bladt & Verstraeten
  6. Renovatie van de inkomhal door Stad Antwerpens’ team bouwprojecten,afdeling vastgoed van stadsbeheer

1. Renovatie van het wedstrijdbad​

Een nieuwe waterdichtingslaag met daarboven nieuwe betegeling in zwart en wit zullen het bad langs de waterzijde opnieuw waterdicht maken. Het voegwerk van de betegeling zal uitgevoerd worden met voegmortels op epoxybasis die beter bestand zijn tegen de inwerking van het zwemwater.

De overgang van het bad met de bestaande te behouden perronbetegeling is zowel technisch als esthetisch een aandachtspunt.  De zwemrand zal geaccentueerd worden door een donkergrijs/zwarte imitatienatuursteen die ook voor slechtzienden een duidelijke barrière vormt tussen perron en zwemwater. Deze steen zal ook worden gebruikt voor het bekleden van de trappen aan weerszijden van het bad.

simulatie inloop wedstrijdbad
simulatie inloop wedstrijdbad
Bladt & Verstraeten - simulatie inloop wedstrijdbad 1|10
simulatie wedstrijdbad
Bladt & Verstraeten - simulatie wedstrijdbad 1|10
referentie
Bladt & Verstraeten - referentie 1|10
simulatie wedstrijdbad
Bladt & Verstraeten - simulatie wedstrijdbad 1|10
referentie
Bladt & Verstraeten - referentie 1|10
referentie
Bladt & Verstraeten - referentie 1|10
referentie
Bladt & Verstraeten - referentie 1|10
referentie
Bladt & Verstraeten - referentie 1|10
referentie
Bladt & Verstraeten - referentie 1|10
simulatie inloop wedstrijdbad
Bladt & Verstraeten - simulatie inloop wedstrijdbad 1|10

2. Globaal herstel van alle betonschade op kelderniveau

Uit onderzoek van ABD-beton is gebleken dat het beton aan de badkuip aangetast is door chloride. Er zal grondig betonherstel plaatsvinden om de kuip opnieuw volledig waterdicht te maken. 

3. Vernieuwing van het waterbehandelingssysteem

Het waterbehandelingssysteem zal volledig worden vernieuwd.  Het systeem met momenteel open zandfilters zal worden vervangen door een systeem met gesloten zandfilters.  De huidige doorstroming in het bad zal worden geoptimaliseerd.

Deze ingrijpende aanpassing is nodig omdat gaandeweg het ontwerpproces volgende zaken aan het licht kwamen:

  • Het systeem is verouderd en houdt risico’s in op falen waardoor het zwembad onmiddellijk zou moeten sluiten.
  • Bij het afsluiten van een nieuw onderhoudscontract voor deze technieken kunnen de kosten worden beperkt na deze vernieuwing.
  • Na het betonherstel is het van groot belang om de omgeving van de kuip droog te houden om aantasting te vermijden. Vervanging van de open zandfilters naar een gesloten systeem is hiervoor noodzakelijk.

4. Vernieuwing van de luchtbehandeling

Uit vooronderzoek blijkt dat er heel wat kan worden bespaard op het energieverbruik van zwemcentrum Wezenberg. De vernieuwing van het ventilatiesysteem kan een jaarlijkse besparing betekenen van maar liefst 85.800 euro. Dat staat voor een besparing op jaarbasis van zo’n 22%. De vernieuwing is dus een goede investering met een terugverdientijd van 8,6 jaar.

Naar aanleiding van de reeds geplande renovatiewerken zal ook gelijktijdig het verluchtingssysteem worden aangepast naar een systeem met luchtgroep met warmterecuperatie.

5. Renovatie van de publieke kleedkamers

De publieke kleedkamers dateren van de bouw van het zwembad en zijn aan renovatie toe. Het belangrijkste uitgangspunt voor de vernieuwing is het benutten van het daglicht langs de voorgevel. Het daglicht in de bestaande toestand is beperkt. Dat heeft vooral te maken met de inplanting van de cabines.

In de nieuwe kleedruimte zullen cabines en lockers elkaar mooi afwisselen. Maximale aandacht wordt hierbij geschonken aan de andersvalide bezoeker. Bij het betreden van de omkleedzone worden de kleerhangers voorzien op diverse hoogtes, zodat deze ook voor rolstoelgebruikers bereikbaar zijn. Er worden twee cabines uitgerust voor andersvaliden waarvan 1 met de mogelijkheid om zich liggend om te kleden. Er is bovendien rekening gehouden met de bereikbaarheid en aanwezigheid van rolstoelen die worden aangeboden aan de ongeschoeide zijde. De mogelijkheid bestaat om de eigen rolstoel gecontroleerd achter te laten aan de geschoeide zijde. Het zwembadbeheer zal dan ook altijd beschikbaar zijn om, indien gewenst, deze bezoekers te assisteren. Alle gangen zijn min. 150cm breed zodat de circulatie vlot kan verlopen en het draaien met een rolstoel mogelijk is.

Bij het verlaten van het zwembad zijn de wastafel en twee haardrogers onderrijdbaar en worden spiegels voorzien op lagere hoogte zodat iedereen kan genieten van alle comfort.

Er zijn twee ouder/kind cabines beschikbaar. Deze zijn ingeplant op de kopse zijde van de rijen.

Voor het betreden van het zwembad wordt een zone voorzien voor kinderen die op hun zwembegeleider wachten. De haardrogers, spiegels en kapstokken worden ingeplant op lagere hoogte, zodat ook de kleinste bezoekers hier gebruik van kunnen maken. De cabines voor andersvaliden kunnen eveneens worden gebruikt door (groot-)ouders met kinderen.

De ruimte bij de inkompoortjes wordt vrijgemaakt met een optimaal zicht naar de patio. De doorgang na de inkompoortjes naar de omkleedzone wordt in de breedte geoptimaliseerd en voorzien van een brandwerende deur die bij brand zelfsluitend is.

simulatie kleedkamers
Bladt & Verstraeten - simulatie kleedkamers 1|7
simulatie kleedkamers
Bladt & Verstraeten - simulatie kleedkamers 1|7
simulatie lockers
Bladt & Verstraeten - simulatie lockers 1|7
simulatie lockers
Bladt & Verstraeten - simulatie lockers 1|7
simulatie wastafels en haardrogers
Bladt & Verstraeten - simulatie wastafels en haardrogers 1|7
simulatie haardrogers en kleerhangers
Bladt & Verstraeten - simulatie haardrogers en kleerkhangers 1|7
simulatie haardrogers en kleerkhangers
Bladt & Verstraeten - simulatie haardrogers en kleerkhangers 1|7

6. Renovatie van het onthaal

De inkomzone van zwemcentrum Wezenberg is sterk verouderd. Het vinden van de toegang is soms een uitdaging en het is vaak onduidelijk of het zwembad al dan niet geopend is.

Uit een ontwerpwedstrijd kwam een uniform en flexibel concept dat in de toekomst de toon kan zetten voor de inkomzone van alle sportaccommodaties van Sporting A.

De Belangrijkste aanpassingen zijn:

De wanden worden voorzien van lambrisering in geprofileerd geschilderd hout gecombineerd met linoleum die de verschillende functies en losse elementen, zoals zitbanken, toogfunctie en verdeelautomaten met elkaar verbindt. Boven de lambrisering worden de muren witgeschilderd.

De vloer zal worden voorzien van een duurzaam en slijtvast linoleum dat wordt doorgetrokken tot op de hoogte van de zitbanken, waardoor er een onderhoudsvriendelijke plint wordt gevormd. Linoleum is een natuurlijk product dat voor 97% bestaat uit natuurlijke materialen en waarvan 70% terug kan worden gerecycleerd.

Het bestaand verlaagd plafond wordt vervangen door witgeschilderd strekmetaal of gerekt metaalgaas.

De verlichting zal bestaan uit LED-armaturen die in opbouw worden geplaatst op de metalen roosters. Het gebruik van LED-strips licht het geheel op en geeft de ruimte de nodige frisheid.

De balie wordt verplaatst naar de oorspronkelijke plaats waardoor er opnieuw een vrij zicht wordt bekomen op de imposante trappenhal en badkuip. De balie vormt één geheel met de lambrisering. Het wordt een flexibel geheel waarvan een deel als pion kan worden verschoven zodat het als extra onthaalbalie kan dienen bij zwemwedstrijden en andere evenementen in het zwemcentrum.

De bestaande draaideur zal plaatsmaken voor een nieuwe sasruimte. De inkomzone wordt volledig voorzien van een inlooptapijt dat onderhoud naar het linoleum ten goede komt.

simulatie onthaal
Stad Antwerpen/Stadsbeheer - simulatie onthaal 1|4
materialen renovatie onthaal
Stad Antwerpen/Stadsbeheer - materialen renovatie onthaal 1|4
simulatie onthaal
Stad Antwerpen/Stadsbeheer - simulatie onthaal 1|4
simulatie onthaal
Stad Antwerpen/Stadsbeheer - simulatie onthaal 1|4