3.2 Voorafgaand onderzoek

 

Voor de realisatie van een 3e Scheldekruising met een viaduct over het zuidelijk havengebied werd door het Vlaamse Regering het GRUP Oosterweelverbinding vastgesteld op 16/06/2006. De keuze van de Vlaamse regering voor een tunnel in plaats van een viaduct (BVR 24/09/2010) had als gevolg dat het nieuwe project technisch niet meer realiseerbaar op basis van het GRUP Oosterweelverbinding van

16/06/2006. Ter realisatie van het nieuwe project dient dit GRUP dan ook op een aantal plaatsen gewijzigd te worden, zowel wat betreft de bestemmingen als wat betreft de stedenbouwkundige voorschriften. De voorschriften laten bijvoorbeeld niet toe om een tunnel te bouwen binnen de voorschriften die gelden voor het Oosterweelviaduct “Lange Wapper”.

De vaststelling dat een wijziging van het GRUP Oosterweelverbinding nodig was om het nieuwe project te kunnen realiseren, was de aanleiding voor verder onderzoek: de opmaak van een plan-MER (inclusief de elementen voor de opmaak van de watertoets, passende beoordeling of VEN-toets, bijlage IIIc) , een ruimtelijke veiligheidsrapportage (RVR, bijlage IIIe), een studie Tunnelveiligheid (zie bijlage IIIh) en een Verkeersveiligheidseffectbeoordeling (zie bijlage IIIg). Hoewel het procedureel niet verplicht is, werd voor de 3de Scheldekruising tevens een maatschappelijke kosten baten analyse (MKBA, bijlage IIIf) opgemaakt.

In al deze rapporten werden dezelfde alternatieve tracés en uitvoeringsvarianten onderzocht. Deze alternatieve tracés komen overeen met de als redelijk beschouwde alternatieven in het kader van het plan- MER Oosterweelverbinding:

- Oosterweel,

- Meccano,

- Oosterweel-noord,

- 2de Kennedytunnel,

- Centrale tunnel met enkel een aansluiting op E313.

De resultaten van deze studies en een afweging van deze resultaten tussen de verschillende alternatieven hebben uiteindelijk geleid tot de beslissing Vlaamse regering van 14/02/2014, waarin de Vlaamse regering een keuze maakt met betrekking tot het tracé, de uitvoeringsvaranten en de exploitatievariant.