9.3.1 Globale visie natuur, water, landschap en recreatie

 

Een aantal van de krachtlijnen uit het bestaande GRUP zijn reeds omgezet in effectieve projecten. Volgende projecten werden in het kader van het project Oosterweelverbinding reeds uitgevoerd en worden juridisch bestendigd in het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging:

· herinrichting van Middenvijver als waterrijk natuurgebied; om mogelijke tijdelijke impact op Blokkersdijk gedurende de werken te milderen

· herinrichting Burchtse Weel als gecontroleerd gereduceerd getijdengebied.

 

 

De visie van het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging houdt bijkomend het volgende in:

· het Vlietbos en de Blokkersdijk zijn waardevolle natuurgebieden met een belangrijke landschappelijke waarde en worden als dusdanig behouden;

Het waterlopensysteem wordt uitgebouwd en er zullen werken worden uitgevoerd in functie van de waterbeheersing

 

 

· het netwerk van waterlopen op linkeroever wordt versterkt. De waterlopen binnen het plangebied (Laarbeek, Palingbeek, Vlietbeek en Donkerbeek) worden behouden en waar nodig heringericht als ecologische verbindingen. De kruisingen met de hoofdwegen worden op een kwalitatieve manier gerealiseerd;

· op rechteroever wordt het Groot Schijn ter hoogte van Ten Eeckhove opengewerkt en een nieuw pompstation gerealiseerd ter vervanging van de twee bestaande pompstations die voor de aanleg van de Oosterweelverbinding moeten verdwijnen. Dit nieuw pompstation combineert de functionaliteiten van de twee bestaande stations en zal instaan voor de basisafvoer naar het Lobroekdoek en fungeren als pompstation. Het Groot Schijn zal ook in de toekomst afwateren naar het Albertkanaal.

· de Charles De Costerlaan wordt afgebouwd. De weg zal enkel voorzien worden voor langzaam verkeer en gebruikt worden als interventieweg. Hierdoor worden Sint-Annabos en Middenvijver met elkaar verbonden;

· de herinrichting van Sint-Annabos als ecologisch waardevol groengebied met recreatieve gebruiksmogelijkheden na tijdelijk gebruik als werfzone en stockageplaats;

· integratie en gedeeltelijk behoud van de site Noordkasteel.

 

 

Verder is het GRUP afgestemd op een aantal planinitiatieven van de stad Antwerpen zodat het GRUP volgende ontwikkelingspotenties buiten het plangebied niet hypothekeert of bemoeilijkt:

· ontwikkeling Laaglandpark;

· ontwikkeling Schijnvalleipark.

 [image]

 

 

 

 [image]

 

9.3.1.1 Visie herinrichting Sint-Annabos

 

Bij de herinrichting van het Sint-Annabos, een site van circa 86 ha, wordt gestreefd naar de realisatie van een groengebied waar verschillende functies een plaats kunnen krijgen. Natuur en recreatie vormen hierbij de belangrijkste elementen.

Door de realisatie van verschillende milieus, gestuurd vanuit een variatie in de bodemsamenstelling, zal de biodiversiteit van het gebied toenemen. Door beschikbare gronden - die vaak minder geschikt zijn voor constructieve doeleinden – aan te wenden kan een verbetering van de huidige bodem gerealiseerd worden. Een verbetering van de bodemstructuur draagt bij tot de verhoging van de ecologische potenties van het gebied. Door een variërende bodemopbouw ontstaan mogelijkheden voor de ontwikkeling van diverse milieus. Deze verscheidenheid in milieus en sferen – open, gesloten, transparant, doorkijken, vergezichten... – resulteert dan weer in een breed scala aan belevingsmogelijkheden. De recreatieve structuur in het gebied dient erop gericht te zijn om de verschillende sferen in het gebied maximaal voelbaar en beleefbaar te maken.

Hierbij dient steeds gezocht te worden naar een evenwicht tussen recreatie en natuur. Dit kan door telkens een afweging te maken, specifiek voor een bepaalde plek, tussen nadruk op recreatie of nadruk op natuur.

De bestaande potenties die in het gebied aanwezig zijn, zoals de unieke ligging aan de Schelde, zullen maximaal uitgespeeld worden, zowel in functie van recreatie als voor het verwezenlijken van een hoge ecologische waarde.

Een groengebied van dergelijke omvang laat toe plekken en zones te creëren met een sterke eigenheid. De positie, grootte en invulling van dergelijke plekken wordt bepaald door de recreatieve en / of ecologische potenties ervan.

Het Sint-Annabos zal op termijn deel uitmaken van een groter geheel van natuur- en recreatiegebieden. Zowel op recreatief vlak als op ecologisch vlak moet gestreefd worden naar een optimale verweving met de omgevende gebieden, ook op het gebied van waterhuishouding.

 

 

9.3.1.1.1 Inrichtingsprincipes

 

 

Vanuit de visie op de herinrichting zijn een aantal algemene principes geformuleerd. Deze inrichtingsprincipes zijn geïmplementeerd bij de uitwerking en detaillering van het ontwerp voor het Sint- Annabos. Deze principes worden onderstaand (indicatief) toegelicht:

 

 

 [image][image]

Oost-West gradiënt natuur - recreatie optimaliseren relatie met Schelde - herpositioneren sigmadijken

 

 

 

 [image]

 

Bodemopbouw en -samenstelling als landschappelijk ontwerpinstrument – zonering

 

 

 

 

 [image]

Integraal watersysteem en realisatie vernat bos

 

 

 

 [image]

 [image]

Versteken ecologische relaties Optimaliseren recreatieve hoofdrelaties

 

 

 

 

 

 [image]

Structurende ruimtes

 

 [image]

 

 

 

9.3.1.1.2 Indicatief ontwerp herinrichting Sint-Annabos

 [image]