BIJLAGE 1: PLANNINGSCONTEXT

 

RUIMTELIJKE PLANNEN MET BINDEND KARAKTER

 

Gewestplan

 

Gewestplannr. 14 Antwerpen (KB 03/10/1979).

Gewestplanwijzigingen: BVR 23/05/1996; 28/10/1998; 07/07/2000.

 

De gewestplanbestemming van KMO gronden aan de rand van het park is achterhaald.

Figuur 1 - Gewestplan

 

 [image]

 

BPA’S/RUP’S

Het GRUP ‘Oosterweelverbinding’(16/06/2006) grenst aan het RUP ‘Dam _west’ voor wat betreft de bepalingen ivm de op te heffen reservatie- en erfdienstbaarheidsgebieden van het gewestplan.

Het plangebied is gelegen in het grootstedelijk gebied Antwerpen. Het GRUP is in opmaak. Het GRUP doet geen specifieke uitspraken met betrekking tot het plangebied Dam _west.

In het kader van het GRUP voor de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen werd een planMER opgesteld (2008). Het planMER doet geen specifieke uitspraken met betrekking tot het plangebied Dam _west.

 

Het BPA nr 97 Dam West dateert van juni 1988 eis naar rooilijnen en bestemmingen niet meer accuraat. Het BPA wordt voor het volledig in herziening gesteld.

BPA stedelijk park SpoorNoord (29/06/2005): de afbakening van het plangebied van voorliggend RUP is grotendeels afgestemd op de plangrens van dit BPA. Enkel het opleidingsgebouw en bijhorende voorschriften worden herzien door voorliggend RUP.

 

Figuur 2 - BPA 97 Dam West

 

 [image]

 [image]

 

 

 

RUIMTELIJKE BELEIDSPLANNEN

 

1. Ruimtelijk structuurplan Vlaanderen

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen geeft de beleidscontext op Vlaams niveau. Het RSV concipieert Vlaanderen open en stedelijk waarbij de stedelijke gebieden selectief worden uitgebouwd en de open ruimten worden behouden en waar mogelijk worden versterkt.

 

De uitgangspunten voor stedelijke gebieden zijn ontwikkeling, concentratie en verdichting. Dit betekent o.m. een beleid gericht op het creëren van bijkomende woningen in een kwalitatieve woonomgeving en het versterken van het stedelijk functioneren (diensten, gemeenschapsvoorzieningen, stedelijke voorzieningen,…)

 

De ligging van het plangebied in het grootstedelijk gebied Antwerpen waarbij de herwaardering van een historisch stuk stedelijk weefsel wordt nagestreefd door een invulling van stedelijke woonvormen vermengd met bedrijvigheid, diensten en gemeenschapsvoorzieningen maakt dat het RUP conform is aan de principes van het RSV.

 

2. Ruimtelijk structuurplan provincie Antwerpen

Het provinciaal ruimtelijk structuurplan Antwerpen hanteert hoofd- en deelruimten om de beleidsvisie voor de provincie weer te geven. Het gewenste ruimtelijk beeld voor de hoofdruimte “Antwerpse fragmenten” wordt voor de stad Antwerpen verder gebiedsgericht uitgewerkt aan de hand van de deelruimte “Grootstedelijk Antwerpen”.

 

Eén van de doelstellingen voor de deelruimte Grootstedelijk Antwerpen heeft betrekking op het vernieuwen van grote delen van het grootstedelijk gebied die door suburbanisatie tot veroudering en achteruitgang hebben geleid.

 

De herontwikkeling van Dam _west kan beschouwd worden als een uitvoering van deze doelstelling.

 

 

 

Overige relevante wetgeving en plannen

 

Stedenbouwkundige verordeningen

Onderstaand wordt een overzicht weergegeven van geldende stedenbouwkundige verordeningen in het plangebied. Gebiedsgerichte RUP’ s zoals het RUP Dam_west kunnen nog wel, zoals voorzien in artikel 56 van het decreet, voor het grondgebied waarop ze betrekking hebben de bepalingen van de bestaande stedenbouwkundige verordeningen die daar strijdig mee zijn, van rechtswege opheffen.

Voor zover de voorschriften van het RUP de bepalingen van de verordeningen niet overschrijven, zijn ze van toepassing.

 

Gemeentelijke Bouw- en woningverordening

De bouw- en woningverordening, goedgekeurd door de gemeenteraad van Antwerpen in zitting van 11 september 1984 en latere wijzigingen, is van kracht tenzij anders vermeld in onderhavige voorschriften. De bouw- en woningverordening, beter gekend als de ‘bouwcode’ is momenteel in herziening gesteld.

 

Gewestelijke verordening Hemelwaterputten

 

Besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling vaneen gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater bvr 1/10/2004 b.s. 8/11/2004 wijz. bvr 23/6/2006 b.s. 22/8/2006

De verordening bevat minimale voorschriften voor de lozing van niet-verontreinigd hemelwater, afkomstig van verharde oppervlakken. Het algemeen uitgangsprincipe hierbij is dat hemelwater in eerste instantie zoveel mogelijk gebruikt wordt. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater worden geïnfiltreerd of gebufferd, zodat in laatste instantie slechts een beperkt debiet vertraagd wordt afgevoerd. Ook de plaatsing van de overloop van de hemelwaterput en de infiltratievoorziening dient aan dit principe te beantwoorden.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kantoren

De stedenbouwkundige verordening Kantore(SVK) werd opgesteld om de verdere groei van grootschalige kantoorontwikkelingen (>1.500m²) op het grondgebied van de stad Antwerpen te concentreren en in de daarvoor geschikte en in het s-RSA aangeduide gebieden. Met de SVK wil de stad de ongebreidelde ontwikkeling van grootschalige kantoren buiten voldoende ontsloten gebieden een halt toeroepen.

De wijk Dam behoort niet tot één van de vier afgebakende gebieden op het Antwerpse grondgebied waarbinnen grootschalige kantoorontwikkelingen (>1.500m²) mogelijk zijn.

De SVK werd opgesteld op basis van een uitgebreid onderzoek, weergegeven in de kantorennota en het s-RSA. De Kantorennota Antwerpen werd in april 2005 door de stad Antwerpen in samenwerking met Voka -Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland gepubliceerd. Deze Kantorennota legde de basis voor het verdere kantoorbeleid in Antwerpen. In het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) werden de grote lijnen van deze Kantorennota geïntegreerd.

De SVK is echter niet goedgekeurd omdat het toepassingsgebied van het instrument verordening hier niet geschikt voor bleek. Een RUP is een geschikter instrument. De stad plant daarom de opmaak van zulk RUP.

 

 

 

Toetsingstabel bestaande juridische toestand

De relevante elementen van de bestaande juridische toestand worden aangegeven in onderstaande tabel.

Tabel 1 - Toetsingstabel bestaande juridische toestand

 

 

Type plan

(gedeeltelijk) In het gebied

Aangrenzend

RUIMTELIJK

Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het RSV

geen

geen

 

Provinciale ruimtelijke
uitvoeringsplannen

geen

geen

Algemene plannen van aanleg

geen

geen

Verkavelingsvergunningen

geen

geen

SECTORAAL

NATUUR

SBZ gebieden
(vogel-habitatrichtlijngebieden)

geen

geen

Erkende natuurreservaten

geen

geen

Gebieden van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN)

geen

geen

Gebieden met recht van voorkoop

Antwerpen Noord, waaronder Dam, is aangeduid als een bijzonder gebied voor huisvesting met een decretaal recht van voorkoop (Vlaamse Wooncode). De begunstigde instanties zijde erkende SHM’s, de VMSW en hun lokale maatschappijen, de gemeenten en het OCMW.

Idem + ten noorden van Ijzerlaan, Eilandje (westzijde Noorderlaan) en Lobroekdok is een decretaal recht van voorkoop van toepassing voor het gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen.

 

Biologische waarderingskaart

Binnen het plangebied zijn geen biologisch waardevolle elementen terug te vinden.

Net ten noorden van het plangebied, ter hoogte van de Ijzerlaan zien we een klein element met biologisch waardevolle en minder waardevolle elementen.

 

WATER

Beschermingszones grondwaterwinning

geen

geen

Bevaarbare waterlopen

geen

geen

Onbevaarbare waterlopen

geen

geen

Risicozones overstromingen

geen

geen

Van nature overstroombare gebieden (NOG)

Volledig, overstroombaar vanuit waterloop of door afstromend water

idem

 

Watertoetskaart

Het oostelijke deel van het plangebied is effectief overstromingsgevoelig

Ten oosten van het plangebied is effectief overstromingsgevoelig

 

Recent overstroomde gebieden (ROG)

Nee

Nee

MILIEU

Milieuvergunningen

geen

geen

Bodemvervuiling

geen

geen

SEVESO-inrichtingen

-

LD: SigmaKalon Belgium (binnen 2 km).

Gebieden met recht van voorkoop vanuit natuur

geen

geen

LANDBOUW

 

 

Ruilverkaveling

geen

geen

MONUMENTEN EN LANDSCHAPPEN

Beschermde monumenten

Station Antwerpen-Dam (1996-11-08), objectnr: 0A000010, dossiernr: DA002009

geen

 

Beschermde landschappen

geen

geen

Beschermde dorpsgezichten

geen

geen

Landschapsinrichting

geen

geen

Inventaris bouwkundig erfgoed (gn juridisch statuut)

Verschillende gebouwen in de Bredastraat:

 
- Vml. St. Jacobskapel (nr. 34)

 
- Schoolgebouwen (nr.35-39)

 
- Hoekhuis met de Drie Snelle straat (80-84)

 
- Art Nouveau enkelhuizen (nr. 113-131)

Ook aan de Ijzerlaan:

- Vml. “Fabriek gebroeders De Beuckelaer Cichorei (nu Imberco)

 
- thans pakhuis z.g. “Le globe”
(nr. 54-56)

Nvt.

 

Landschapsatlas

Ankerplaatsen – relictzones – lijnrelict - puntrelict

geen

geen

VERKEER

Rooilijnen

La traverse du Dam, commune de Merxem, faisant partie de la route d’ Anvers vers Breda (09/02/1870); Viaduct Dam – La route de Bruxelles vers Breda par le viaduc construit au dessus de la gare du Stuyvenberg (19/10/1889).

 

Gewestwegen

R10 Binnensingel

R10 Binnensingel; N1 Brussel-Antwerpen-Breda.

 

Bovenlokaal functioneel
fietsroutenetwerk

-

Functionele en alternatieve functionele fietsroute.

 

Voet- en buurtwegen

geen

geen

 

Leidingen

-

-

Overige

Herwaarderingsgebied Antwerpen Dam (30/05/1984); Woonvernieuwingsgebied (07/04/1998).