1.1 Aanleiding

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Zorgsite Kempenstraat’ kadert binnen de wens van het stadsbestuur van Antwerpen om de bouw van het nieuwe centrumziekenhuis van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) mogelijk te maken aan de Kempenstraat. De raad van bestuur ZNA besliste op 15 mei 2012 om een nieuw ziekenhuis te bouwen op Kop Spoor Noord aan de Kempenstraat.

Het nieuwe ziekenhuis wordt grotendeels gebouwd binnen de huidige contour van het BPA Stedelijk Park Spoor Noord (bouwpercelen w1 en w2 van het BPA) dat definitief aanvaard is door de gemeenteraad op 18 oktober 2004 (MB 29 juni 2005). De opgenomen stedenbouwkundige randvoorwaarden in het BPA zijn destijds bedacht met het oog op een gemengde stedelijke ontwikkeling. Het ziekenhuis is een functie die tijdens de opmaak van het BPA niet direct overwogen werd. Door de uitzonderlijke en specifieke aard van het programma en van de typologie van een ziekenhuis wijkt het project zoals goedgekeurd door de raad van bestuur ZNA op een aantal punten af van het goedgekeurde BPA en is een gedeeltelijke opheffing van het BPA door middel van de opmaak van een nieuw RUP nodig.

Het nieuwe ziekenhuis zal over een eigen spoed, intensieve zorg, materniteit, hospitalisatieafdelingen, dagziekenhuis en polikliniek beschikken. Naast het ziekenhuis voorziet het project ook in de bouw van twee flankerende torens (op de bouwpercelen w1 en w2) en een kopgebouw in het westen.
De afwijkingen ten opzichte van het BPA zijn vooral het gevolg van de omvang van het ziekenhuis, zijnde 65.000m². Om de gewenste stedelijke mix van functies te verzekeren, is het project voor het ziekenhuis aangevuld met 2 torens en een kopgebouw voor wonen en andere functies. In de sokkels van deze gebouwen zijn publieksgerichte functies voorzien. Zo blijft een functionele mix gewaarborgd die de levendigheid van de plek verbetert.

Deze ontwikkelingen betekenen een verhoging van de bebouwbare vloeroppervlakte voor de bouwpercelen w1 en w2 van het BPA. Door de bijzondere architecturale mogelijkheden van een ziekenhuisprogramma is de totale dichtheidsverhoging gedeeltelijk te nuanceren. Het ziekenhuis bevat tal van functies die als geen ander zeer veel vloeroppervlakte op een compacte en dense wijze realiseren (ondergrondse ruimte, ruimte zonder daglicht, ruimte enkel gericht op een binnenpatio,…).

Het nieuwe ziekenhuis zal tot stand komen in het kader van een publiek-private samenwerking (PPS). Voor de opdracht werd na goedkeuring van de raad van bestuur van ZNA het consortium “Kairos – Euro Immo Star” als voorkeursbieder aangeduid.

Een bijkomende aanleiding voor de gedeeltelijke opheffing van het RUP zijn de plannen van Brabo 2. In het RUP wordt voorzien dat het tramtracé volledig binnen het publiek domein ligt en dat de realisatie ervan mogelijk gemaakt wordt.