2.2 Ontstaansgeschiedenis van het studiegebied

 [image][image]

Figuur 2 I Vandermaelen 1850 en militaire stafkaart 1948

 

 

Tot eind 19de eeuw wijzigt het studiegebied nauwelijks. Het landschap wordt gedomineerd door poldergronden en fragmentarische bebouwing.
De spoorlijn tussen Antwerpen en Rotterdam is in 1854 de eerste grote infrastructuur die wordt aangelegd. Ook de Noorderlaan wordt aangelegd en in 1870 wordt de Ekersesteenweg rechtgetrokken.

 

De S.B. Housmans kazerne wordt in de periode 1937-39 gebouwd. De opbouw en inrichting ervan verwijst naar de nieuwe vormen voor kazernebouw die tijdens het interbellum in Nederland werden ontwikkeld. De rechthoekige gebouwen zijn opgesteld rond een paradeplein met een hoofdgebouw en drie omliggende gebouwen. Evenwijdig met blok C staat een vijfde gebouw.
De S.B.Housmans kazerne is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed.

 [image]

Figuur 3 I kazerne in aanbouw. (Kazernecomplex S.B. Housmans: cultuurhistorische evaluatie, monumenten- en welstandszorg, 2010)

 

 [image]

Figuur 4 I omgeving plangebied. (Kazernecomplex S.B. Housmans: cultuurhistorische evaluatie, monumenten- en welstandszorg, 2010)

 [image][image]

 [image]

Figuur 5 I zichten vanuit omgeving naar kazerne (Kazernecomplex S.B. Housmans: cultuurhistorische evaluatie, monumenten- en welstandszorg, 2010

 [image][image]

Figuur 6 I ministerie openbare werken 1959 en topografische kaart 1982

 

Na WOII verstedelijkt de omgeving van het plangebied. De snelwegen A12 en E19 worden aangelegd, evenals de Burgemeester Jozef Massurebrug in het verlengde van de Havanastraat. Aan de overzijde van de Noorderlaan nemen de havenactiviteiten toe.

 

De wijk Luchtbal wordt verder uitgebreid. De Inventaris Onroerend Erfgoed vermeldt deze sociale woonwijk als relict.

Tegen eind jaren ’50 zijn er rond het kazernecomplex in het plangebied een 15-tal nieuwe gebouwen opgericht.

 

In 1970 wordt de S.B. Housmans kazerne verkocht aan de stad. De stad brengt er vervolgens een politiecentrum, stadsdiensten, een school en stadsmagazijnen in onder. Ook in de zone tussen de A12 en de kazerne worden stadsmagazijnen gebouwd.

 

[image][image]
Figuur 7 I topografische kaart 1996 en luchtfoto 2012

 

Sinds de jaren ’80 is het aantal functies langs de Noorderlaan – Eksersesteenweg uitgebreid. Het volkstuincomplex wordt als eerste aangelegd. In 1986 wordt een stedenbouwkundige vergunning verleend voor het oprichten van een tankstation. Begin jaren’90 volgt het containerpark, dat een tiental jaar later volledig wordt gereorganiseerd.

 

Het oostelijk deel van het plangebied ondergaat ook enkele veranderingen. Een drukreduceerstation wordt aangelegd. In 2012 wordt een deel van de schietstand van de politie afgebroken.