2.4 Het plangebied

 

2.4.1 Bebouwingsstructuur

Een dominante factor in de bebouwingsstructuur is het kazernecomplex S.B. Housmans, gebouwd in de periode 1937 – 38. Dit complex dat vanuit de Havanastraat en de Noorderlaan beeldbepalend is, heeft vijf hoofdgebouwen waarvan er vier zijn gegroepeerd rond een rechthoekige binnenruimte, het paradeplein.

 [image]

Figuur 8 I geometrische opbouw inplanting gebouwen

Het hoofdgebouw langs de Noorderlaan heeft twee bouwlagen. De overige gebouwen bestaan uit drie bouwlagen.

 [image][image]

 [image][image]

Figuur 9 I kazerne S.B. Housmans

 

 

De bebouwing rond deze kazerne is ingeplant volgens eenzelfde geometrisch grid. Enkel het tankstation en de schietstand van de politie volgen deze strakke inplanting niet.

2.4.2 Functionele structuur

In het plangebied dat een totale oppervlakte heeft van ca. 18 ha zijn verscheidene functies aanwezig:

  • A: S.B. Housmanskazerne

  • B: stel- en werkplaatsen in de gebouwen langs het kazernecomplex.

  • C: tankstation, bereikbaar via de Noorderlaan

  • D: containerpark Luchtbal, bereikbaar via de Noorderlaan.

  • E: Volkstuinen ten noorden van het tankstation, intussen reeds verplaatst naar Rozemaai..

  • F: schietstand van de politie.

  • G: station Noorderdokken met bijhorende parkeerplaatsen, bereikbaar langs de Argentiniëlaan

  • H: technische installatie “station Luchtbal” van Fluxys, bereikbaar langs de Argentiniëlaan

 

 [image]

Figuur 10 I invulling plangebied

 

 

 [image][image]

 [image][image]

 [image][image]

 [image][image]

Figuur 11 I kazernecomplex en ateliers en depots

 

 

2.4.3 Mobiliteitsstructuur

Het plangebied wordt via twee randen ontsloten voor gemotoriseerd verkeer: in het westen via de Noorderlaan, in het zuiden via de Havanastraat en de Argentiniëlaan.

Publieke functies worden voornamelijk langs de Noorderlaan ontsloten: het politiekantoor, de volkstuinen, het containerpark en het tankstation. De Havanastraat ontsluit de stedelijke ateliers en depots. De Argentiniëlaan ontsluit de zone rond het station Noorderdokken.
Parkeren gebeurt verspreid tussen de verschillende gebouwen in het plangebied.

 

Naar lokaal openbaar vervoer aanbod valt de Havana-site binnen de 400m (op 5 min wandelen) van de toekomstige tramhalte en bestaand treinstation Noorderdokken (L-trein). Naar regionale uitstraling ligt het projectgebied buiten wandel-tramafstand (Vanuit de 3 hoogwaardige stations Centraal, Berchem en Zuid maximale reistijd van 15 min: ofwel 15 min/ 1 km wandelen ofwel rechtstreekse verbinding met tram (max 10 min rijden) en max 5 min wandelen (400m buffer)) (2de kaartje) en in toekomst wordt dit ook niet opgelost, want het station Noorderdokken is een lokaal en geen bovenlokaal station.

 

Lokale bereikbaarheid

 [image] [image]

 

 

Bovenlokale bereikbaarheid

 

 [image] [image]

 

Figuur 12 | lokale en bovenlokale bereikbaarheid

 

 

 

2.4.4 Groenstructuur

De gebruikswaarde van het groen in het plangebied is beperkt. De groene ruimte rond de schietstand wordt occasioneel gebruikt door de politie. Overig groen wordt niet of nauwelijks gebruikt voor activiteiten. De volkstuinen in het westen van het plangebied worden voor de aanleg van de keerlus binnen Brabo II ten zuiden van Rozemaai geherlocaliseerd.

 

De biologische waarderingskaart toont een dunne strook loofhoutaanplant langsheen de A12, aangeduid als biologisch waardevol. Eenzelfde waardering is gegeven aan twee groene ruimten naast de Burgemeester Jozef Masurebrug in het verlengde van de Havanastraat.

Deze bermenstroken zijn in realiteit aangeplant op verhoogde grond waardoor de effectieve waarde van die bermen te verwaarlozen is, hoewel uiteraard elk groen lint de grotere groenstructuur in beperkte mate versterkt.

 

De Oude Landen ten noorden van de A12 ligt is sinds 1980 beschermd als landschap. De biologische waardering is groot: heel dit gebied is aangeduid op de biologische waarderingskaart, waarbij de waardering varieert tussen biologisch minder waardevol (slechts een beperkte oppervlakte) tot biologisch zeer waardevol (een ruime oppervlakte). Dit gebied is tevens als faunistisch belangrijk gebied aangeduid.
Binnen de gebieden van VEN en IVON is het gebied Oude Landen en Bospolder opgenomen als Grote eenheid natuur (gen).

 [image]

Figuur 13 I Biologische waarderingskaart / Gebieden van VEN en IVON