7.3 Situering woningen ten opzichte van bestemmingen rup en hun ontwikkelingsperspectief

zie ook hoofdstuk 3.2.15. Zonevreemde woningen (tabel)

hoofdstuk 4.4. Relatie met het Strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen

(toetskader)

 

Volgens het gewestplan zijn er in totaal 14 zonevreemde woningen gelegen binnen het studiegebied: 7 ten noorden van de E34 te Ruggeveld, waaronder 2 historisch waardevolle gebouwen, en 7 ten zuiden van de E34 te Silsburg. De 7 woningen te Ruggeveld liggen volgens het gewestplan zonevreemd in parkgebied. Na goedkeuring van het RUP komen zij in groengebied te liggen. De 7 woningen te Silsburg liggen volgens het gewestplan zonevreemd in gebied voor dagrecreatie, na goedkeuring van het RUP komen zij te liggen in recreatiegebied met parkkarakter. Volgens het decreet voor zonevreemde woningen zijn er vooral voor de woningen in recreatiegebied weinig ontwikkelingsperspectieven.

 

Het s-RSA volgt de wettelijke overgangsbepalingen voor zonevreemde woningen. Voor het bepalen van de ontwikkelingsperspectieven van zonevreemde woningen in gebiedsgerichte RUP’s, zoals het RUP Ruggeveld-Silsburg, is in het structuurplan een aanvullend toetskader opgenomen. Het structuurplan versoepelt de wettelijke bepalingen o.a. voor zonevreemde woningen gelegen in de zachte ruggengraat (de parken) wanneer dit de leesbaarheid van het park vergroot en ook in geval een versoepeling de instandhoudingsmogelijkheden van een historisch waardevol gebouw verbetert.

 

In navolging van de uitgangspunten van het s-RSA versoepelt het RUP de voorschriften voor de 2 historisch waardevolle gebouwen in groengebied. Gelet op de cultuurhistorische waarde van het Boterlaerhof en bijgebouw, kunnen deze gebouwen in stand worden gehouden, ook indien de instandhoudingswerken betrekking hebben op de stabiliteit, en beperkt worden verbouwd en uitgebreid met een maximale volumevermeerdering van 20%, indien in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening en de draagkracht van het gebied. De architecturale eigenheid van de gebouwen en de verschijningsvorm worden in het bijzonder gevrijwaard.

Het Boterlaerhof en bijgebouw mogen in geen geval worden afgebroken. Herbouwen op dezelfde plaats is enkel toegelaten indien de gebouwen buiten de wil van de aanvrager geheel of gedeeltelijk vernield of beschadigd zijn door een plotse ramp, volgens de architecturale eigenheid (karakter, materiaalkeuze, verschijningsvorm) van de bestaande gebouwen.

 

 

 [image]

figuur 48 Situering zonevreemde woningen t.o.v. bestemmingen RUP

 

Het is niet de bedoeling om een significante toename van de ruimtelijke dynamiek toe te laten, anderzijds dient een zinvolle functie te worden gevonden voor de gebouwen moest de huidige functie niet langer toereikend zijn. Daarom worden er ruimere mogelijkheden geboden op het vlak van functiewijzigingen: wonen en complementaire functies aan het wonen zijn toegelaten: kantoren, (jeugd)diensten, toeristische logies (bv bed en breakfast). Het aantal woongelegenheden mag worden uitgebreid i.f.v. een collectief woonproject.

 

In het RUP worden voor de 5 andere woningen in groengebied dezelfde mogelijkheden behouden die volgens het decreet gelden voor zonevreemde woningen in parkgebied:

onderhouds- en instandhoudingswerken ook m.b.t. de stabiliteit, verbouwen, herbouwen op dezelfde plaats, uitbreiden tot een maximaal bouwvolume van 1000m³, bepaalde functiewijzigingen.

Volgens het decreet gelden voor zonevreemde woningen in recreatiegebied strengere voorschriften. Er worden wel instandhoudingswerken, al dan niet m.b.t. de stabiliteit, en verbouwingen binnen het bestaande bouwvolume toegelaten, maar uitbreiding, herbouw en functiewijzigingen zijn uitgesloten. Binnen het RUP worden voor de 7 woningen in recreatiegebied met parkkarakter meer mogelijkheden opengehouden. De woningen sluiten immers aan bij woongebied en vormen geen ruimtelijke hinder voor de herinrichting van Silsburg. Naast instandhoudingswerken en verbouwen binnen het bestaande bouwvolume, wordt ook uitbreiden en herbouwen op dezelfde plaats en functiewijzigingen toegelaten.

 

Volgnr.

Gebied

Aantal

Bestemming gewestplan

Bestemming RUP

a

b

c

d

e

Inventaris cultuurbezit

25, 27, 28, 29, 30

Ruggeveld

5

Parkgebied (0500)

GROEN - speelbos (Gr1)

x

x

x

x

x

 

23, 24

Ruggeveld

2

Parkgebied (0500)

GROEN - speelbos (Gr1)

x

x

 

x

x

x

44, 48, 52, 54, 58, 59, 60

Silsburg

7

Gebied voor dagrecreatie (0401)

RECREATIE EN CULTUUR
recreatiegebied met parkkarakter (RC2)

x

x

x

x

x

 

 

a. instandhoudingswerken

b. verbouwen, uitbreiden

c. herbouwen op dezelfde plaats

d. herbouwen op dezelfde plaats na plotse ramp

e. functiewijzigingen