Contacteer stad Antwerpen

De buurtfietsenstalling

Antwerpen wil nu en in de toekomst graag bereikbaar en aantrekkelijk blijven. Daarom stimuleert de stad bewoners om hun vervoersmiddelen zoveel mogelijk inpandig te stallen (in eigen garages, buurtparkings, via bewonersabonnementen in publieke parkings, buurtfietsenstallingen,…)

Fietser aan een buurtfietsenstalling

Wat is een buurtfietsenstalling?

In Antwerpen zijn er veel buurten met rijhuizen en appartementen waar bewoners hun fietsen vaak enkel in hun gang kunnen stallen. Of buiten op het voetpad. Veel bewoners kopen daarom bij gebrek aan stalplaatsen geen fiets. Of ze gebruiken een oude fiets waarmee ze alleen de strikt noodzakelijke verplaatsingen doen.

Om het fietsgebruik te aan te moedigen beheert Mobiliteit en Parkeren Antwerpen in deze buurten buurtfietsenstallingen: ruimtes waar buurtbewoners hun fietsen gemakkelijk en goedkoop kunnen stallen. Sommige buurtfietsenstallingen hebben ook plaatsen voor cargofietsen (bakfietsen, longtail fietsen, ligfietsen, tandems ...). Deze fietsen mogen max. 2,50 meter lang en 0,90 meter breed zijn. 

De buurtfietsenstalling kan een garage of voormalig winkelpand zijn, of soms een fietstrommel. Zo'n trommel is een metalen box waarin plaats is voor vijf fietsen. De box is afgesloten met een elektronisch slot dat huurders met een badge kunnen openen. Wil je weten hoe zo'n buurtfietsenstalling of fietstrommel eruit ziet, bekijk dan zeker het filmpje van Fietsberaad

Heb of ken je een geschikte stallingsruimte?

Geschikte panden vinden is niet altijd even gemakkelijk: juist in de buurten waar de stallingen het hardst nodig zijn, is de ruimte schaars. Ken je panden die geschikt zijn als buurtfietsenstalling? Contacteer dan het team buurtparkeren via buurtparkeren@antwerpen.be.

Hoeveel kost een staanplaats?

FietsBrommer of cargofietsMoto
6,61 euro / maand*13,20 euro / maand*46,27 euro / maand*

*De bedragen hierboven worden jaarlijks geïndexeerd

Waarborg

2x maandvergoeding (staanplaats)

25 euro (toegangsbadge)

MarkerMarker
2
2
2
4
Marker
3
4
11
26

Waar vind ik een buurtfietsenstalling in mijn buurt?

Meer informatie of een plaats huren?

Contacteer het team buurtparkeren van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen via buurtparkeren@antwerpen.be

Lees meer