Laadpunt Elektrische wagenSigrid Spinnox

Aanvraag van elektrisch oplaadpunt

Woont of werkt u in de stad Antwerpen en beschikt u over een elektrische wagen? Dan kan u een aanvraag indienen voor een elektrisch oplaadpunt in uw buurt. Als u voldoet aan de voorwaarden, plaatst een aannemer van de stad een laadpaal in de buurt van uw woning, uw werk of in een buurtparking. 

Voorwaarden

 • U bent inwoner van de stad Antwerpen OF u heeft een arbeidsovereenkomst van minimum 18 uur per week bij een werkgever in de stad en uw werkplek is gelegen in de stad Antwerpen (aan te tonen met het attest werkgever).
 • U heeft niet de mogelijkheid om uw wagen op te laden aan uw eigen woning of (bedrijfs)terrein (inclusief bij het wooncomplex behorende parkeergarages of een parking van uw werkgever).
 • Er is nog geen oplaadpunt in de buurt, bijvoorbeeld in een publieke garage. Een overzicht van de bestaande laadpunten vindt u hier.
 • U heeft nagekeken of er in uw buurt geen garage te koop of te huur staat waar reeds een oplaadpunt staat of waar u een oplaadpunt kan laten installeren. Indien er inderdaad een parkeerplaats op de private immomarkt beschikbaar is, dient u hier uw auto op te laden. U kan, naast de reguliere immo websites, onder andere via deze link nagaan wat het aanbod in uw buurt is.
 • Indien er een buurtparking in de buurt is, bekijkt de stad of hier een laadpunt geïnstalleerd kan worden. Een overzicht van de bestaande buurtparkings vindt u hier. U dient in dat geval een abonnement af te sluiten voor de buurtparking.
 • U bent bereid om bij effectieve plaatsing van de laadpaal een abonnement af te sluiten voor het laden bij Blue Corner.
 • U bent in het bezit van een elektrisch voertuig (vierwielig) OF een plug-in hybride wagen (vierwielig).
 • Indien u nog niet in het bezit bent van een kentekenbewijs of leasecontract, maar dit wel verwacht te ontvangen na uw aanvraag, kan u de offerte op uw naam, de koopovereenkomst of de verklaring van de leasemaatschappij toevoegen aan uw verzoek. Voordat de laadpaal effectief geplaatst wordt, dient u het kentekenbewijs of contract nog toe te sturen.
 • Het voertuig moet een minimaal elektrisch bereik hebben van 50 kilometer.
 • ​De toegestane categorieën uit de Regeling Voertuigen zijn: N: bedrijfsauto en L7e: 'stadsauto',  met een minimale snelheid van 70 km/uur (dus geschikt voor gebruik op de autosnelweg).
 • U kan slechts één locatie per elektrisch voertuig aanvragen.
 • Uw gewenste locatie is op openbaar of semi-publiek terrein dat voor iedereen toegankelijk is. Elke eigenaar van een elektrisch voertuig kan gebruik maken van het oplaadpunt.
 • U moet over een A-profiel beschikken om een laadpaal aan te vragen. Dit kan gratis via deze link, ook als u niet in Antwerpen woont.

Let op: u dient slechts een verzoek tot plaatsing van een elektrisch oplaadpunt in. De stad Antwerpen behoudt het recht om van bovenstaande criteria af te wijken op grond van het algemeen belang of de technische haalbaarheid. In dat geval wordt u verwezen naar een reeds bestaande laadpaal. 

Timing

De periode tussen uw aanvraag en de effectieve plaatsing van het elektrisch oplaadpunt duurt ongeveer vijf maanden. Dien dus tijdig uw verzoek in. 

Aanvragen

Een aanvraag indienen kan eenvoudig online, via deze link.

Meer info

Heeft u een vraag over het aanvragen van een elektrisch oplaadpunt? Dan kan u mailen naar elektrischladen@antwerpen.be of neem contact op met de klantendienst van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen.

Dit initiatief wordt mee ondersteund door: 

CIVITAS PORTIS

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door