Contacteer stad Antwerpen

Steytelinckpark: slim gras maaien

De gezinswandeling 'Op stap met WiBi' neemt overal in Wilrijk plekjes onder de loep die groen, leuk én bijvriendelijk zijn. In het Steytelinckpark ontdek je dat hoog gras misschien minder leuk is om in te spelen, maar wel fijn is voor de bijen.

In het grootste deel van park Steytelinck wordt het grasveld intensief gemaaid. Dit betekent dat er elke zeven tot tien dagen gemaaid wordt. In dit gras komen dus maar zelden bloemen tot bloei. Dat is leuk om te voetballen en te spelen maar bijen worden daar niet vrolijk van.

Voor de droge vijver achter de heuvel is gekozen voor een ander maairegime: extensief graslandbeheer. Deze zone is vaak heel drassig en vandaar dat deze beheervorm een extra meerwaarde heeft. Extensief beheer betekent dat er slechts 1 of 2x per jaar wordt gemaaid. Het voordeel van deze beheervorm is dat grassen en bloemen de kans krijgen om uit te groeien en zelfs zaad te vormen. Door de bloemen in zaad te laten komen, zorgen we er voor dat ze volgend jaar terug aanwezig zullen zijn. Voor vlinders, bijen en andere insecten is dit een echte speeltuin waar ze zich thuis voelen en er zoete nectar en stuifmeel vinden. 

 

Een bij op een bloem.

Een 'bij'zonder leuke doe-opdracht

Hoe lang kan jij zzzzzzzzoemen net als een bij en dit zonder te stoppen?
Laat iemand van je gezelschap de tijd nemen van jouw poging.
Degene met de langste zoem wint.

3, 2, 1... zoemen maar!

 

Op naar de volgende locatie!

  • Wandel verder op het geasfalteerde pad rond de heuvel.
  • Wanneer u de eerste vijver passeert, kan u rechts een pad nemen waar u na vijftig meter het park kan verlaten via een sas.
  • U bent nu in de Alfons Wellensstraat. Ga naar rechts en wandel de straat uit.
  • U bent nu op het Dokter Donnyplein. Hier vindt u de volgende zuil.

 

Lees meer