Contacteer stad Antwerpen

Dokter Donnyplein: bloemenpret

De gezinswandeling 'Op stap met WiBi' neemt overal in Wilrijk plekjes onder de loep die groen, leuk én bijvriendelijk zijn. De wingerd op het Dokter Donnyplein is voor bijen een favoriete leverancier van stuifmeelkorrels en nektar.

Dokter Donnyplein

Tegen de pilaren die in het midden van dit plein staan, werd wilde wingerd (Parthenocissus) aangeplant. Deze klimplant, die in de herfst mooi rood kleurt, gonst in de zomer vaak van de bijen en hommels. 

Bij het bloemenbezoek komt de bij in aanraking met de helmknoppen. Wanneer deze rijp zijn, barsten ze open en de stuifmeelkorrels verspreiden zich over het hele lichaam. De bij veegt met haar poten de stuifmeelkorrels naar de achterpoten, waar het terecht komt in het pollenkorfje. Een stuifmeelklompje weegt gemiddeld 12 mg.

Bij haar terugkomst deponeert de bij het stuifmeel in een cel. De verdere bewerking gebeurt door de jonge bijen in de bijenkast. Deze jonge bijen bevochtigen, kneden en drukken het stuifmeel aan. Om het stuifmeel te bewaren, wordt het met honing afgedekt en wordt de cel met een wasdekseltje verzegeld.  

 

Een 'bij'zonder leuke doe-opdracht

Deze bijtjes kunnen wel wat hulp gebruiken.
Help jij hen de juiste weg door het doolhof te vinden?

Doolhof

Op naar de volgende locatie!

De toegang tot de volkstuinen
  • Steek het plein verder over naar de linkerkant.
  • U wandelt nu de Edegemsesteenweg op. Neem het voetpad aan de linkerzijde.
  • Volg de baan. Onderweg passeert u onder meer een hondendressuurclub (links), de ingang van Fort 6 (rechts) en een fietspad dat onder de E19 naar de Elsdonkwijk leidt.
  • Na enkele bochten stapt u links de parking op van de Volkstuinen Vinkenvelden. 
  • Op het einde van de parking draait u naar rechts. Volg dit pad tussen de tuinen.
  • Na enkele bochten komt u aan op de volgende locatie.

 

Lees meer