Contacteer stad Antwerpen

Wilsonweg: boomgaard

De gezinswandeling 'Op stap met WiBi' neemt overal in Wilrijk plekjes onder de loep die groen, leuk én bijvriendelijk zijn. Bijen zijn gek op fruitbomen: niet alleen bestuiven ze de bloemen met pollen, maar ze voeden zich ook met de gevallen vruchten. 

Op deze plek werd in 2016 een boomgaard aangeplant. Je vindt hier nu appelbomen, perenbomen, kersen en pruimen. Niet enkel zijn de bijen goede bestuivers voor deze fruitbomen maar ze voeden zich ook met afgevallen vruchten. Voor bestuiving worden er vaak door imkers kasten geplaatst met honingbijen maar ook solitaire bijen leveren een positieve bijdrage aan de bestuiving. 

Bestuiving is het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan de bevruchting plaatsvindt. Appels bestuiven appels en peren bestuiven peren. Dat is duidelijk. Welke bomen bij welke horen, hangt daarnaast voornamelijk van de bloeiperiode af. De fruitbomen moeten gelijktijdig in bloei staan. Hierdoor hebben ze een overlappende periode waarin ze stuifmeel kunnen ontvangen van elkaar.

Bestuiving door de bij.

Deze bestuiving gebeurt bij fruitbomen ook door de wind, maar het belangrijkste deel gebeurt door insecten, waaronder bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze vele bloemen en verspreiden zo stuifmeel.

Om veel vruchten aan een fruitboom te krijgen moeten veel bloemen bestoven worden. Sommige soorten bestuiven zichzelf en hebben geen bloeiende buurman nodig. Toch geven ook zelfbestuivers meer en grotere vruchten als ze ook door andere bomen worden bestoven. 

De bijen hebben hier niet enkel interesse voor de boomgaard maar uiteraard ook voor de vele groenten en bloemen die er in de volkstuintjes te vinden zijn.

 

Op naar de volgende locatie!

Neem links het pad voor de tennisbanen.
  • Wandel het pad verder af.
  • Dit leidt je na enkele bochten naar een T-kruispunt met een geasfalteerde baan: de Wilsonweg.
  • Sla hier rechtsaf. Na een bocht naar links kom je opnieuw op de Edegemsesteenweg.
  • Sla hier opnieuw rechtsaf. 
  • Na tweehonderd meter maakt aan de linkerkant van de baan de begroeiing plaats voor tennisbanen. Hier zie je aan de linkse kant een wandelpad.
  • Steek de baan voorzichtig over en wandel het pad in. Na twintig meter vind je de volgende zuil.

 

 

Lees meer