Contacteer stad Antwerpen

Fort 6: schuilen tussen de stenen

De gezinswandeling 'Op stap met WiBi' neemt overal in Wilrijk plekjes onder de loep die groen, leuk én bijvriendelijk zijn. In de muren van het oude Fort 6 zitten heel wat voegen en spleten: de ideale woonplek voor bijen.

Zometeen wandel je langs de grachtvijver van Fort 6. Het militaire complex ligt aan de overkant van de vijver, goed verstopt tussen de bomen en planten.

Solitaire bijen gaan steeds op zoek naar geschikte nestgelegenheid. Dat vinden ze vaak in hout maar ook stenen, en vooral dan de voegen, zijn zeer geliefd. In de oude gemetste muren die je nog in dit fort ziet, zijn dan ook vaak bijen (metselbijen) te vinden. 

In de oude muren van het fort maken bijen graag hun nest.

Ook bij ons thuis kunnen bijen zich nestelen in muurvoegen, muurholtes en spouwmuren. Het enige dat je kunt doen is alle mogelijke gaatjes waarin ze kunnen huizen dichtstoppen. Maar eigenlijk is het mooi om naar te kijken en vergeet niet ... het duurt maar enkele weken en dan heb je er geen last meer van. In feite lost het probleem zich dus vanzelf op.

De twee meest algemene metselbijsoorten die in ons land voorkomen zijn de Gehoornde metselbij en de Rosse metselbij. Beide soorten maken hun nest in muren met gaten of spleten. Daardoor zijn ze vooral te vinden in stedelijk gebied. Soms kunnen grote aantallen metselbijen samen in eenzelfde muur nestelen wat al snel het effect van een zwerm geeft. Dit zorgt bij veel mensen vaak voor een associatie met wespennesten en levert geregeld angstreacties op. 

 

Een 'bij'zonder leuke doe-opdracht

Kan jij de 5 verschillen tussen de twee prenten vinden?
We zijn alvast benieuwd.

Zoek de 5 verschillen.

Op naar de volgende locatie!

  • Wandel het pad af.
  • Op het einde gaat u naar rechts. U komt op de parking van het Universiteitsplein, waar ook de oefenterreinen liggen van KFCO Beerschot-Wilrijk.
  • Wandel rechtdoor de parking uit in de richting van de Krijgslaan.
  • Aan het kruispunt met verkeerslichten gaat u naar links de Doornstraat in. Blijf aan de rechterkant van de weg.
  • U passeert enkele weiden van het natuurreservaat aan het Park van Eden. Daarna is er, 100 meter voor het kruispunt met de Kleine Doornstraat, een ingang van het park. Hier vindt u de volgende zuil.

 

Lees meer