Contacteer stad Antwerpen

Belvedère in park Sorghvliedt

De belvedère in park Sorghvliedt is gerestaureerd. Het gebouw wordt gebruikt om er kleine, intieme evenementen of activiteiten te laten plaatsvinden.

De voorkant van de Belvedère in park Sorghvliedt

Wie regelmatig in park Sorghvliedt in Hoboken komt, kent ongetwijfeld het mooie gebouwtje op de heuvel aan de rand van het park: de belvedère. 

In augustus 2017 startte de stad, in samenwerking met Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, de restauratiewerken aan het gebouw en de heuvel met het aanliggende deel van het park. Zo kreeg het markante bouwwerk opnieuw een prominente plaats in het park.

Restauratie

Het bijna tweehonderd jaar oude paviljoen werd zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Alle elementen die niet bij de originele structuur hoorden, werden verwijderd. Het gebouw kreeg een water- en elektriciteitsvoorziening en verlichting. Een wandelpad leidt naar het paviljoen.

Decoratief element

De exacte bouwdatum van de belvedère is niet gekend, maar ligt vermoedelijk tussen 1815 en 1830. In de negentiende eeuw deed de belvedère dienst als ‘folly’ (een voornamelijk decoratief gebouw) in de landschapstuin van waaruit je, zoals de naam het zegt, van een mooi uitzicht kan genieten.

Het was, net zoals bijvoorbeeld namaakgrotten en -ruïnes, een decoratief, romantisch element en werd mogelijk gebruikt als theepaviljoentje. 

Lees meer

Dit artikel is gedeeld door