Parkeerzones en tarieven

Aangepaste regeling omwille van de coronacrisis 

Bestuurders moeten vanaf woensdag 25 maart niet meer betalen om te parkeren op openbaar domein in de stad Antwerpen. Ook in de blauwe zone moet u geen parkeerschijf meer leggen. Foutief, hinderlijk of asociaal parkeergedrag zal nog wel beboet worden. Hebt u nog een vraag over de gevolgen van de coronamaatregelen in Antwerpen? Op deze pagina vindt u het antwoord op de veelgestelde vragen.

Antwerpen kent verschillende tariefzones in de binnenstad en districten

Op het stadsplan ziet u meteen welk tarief waar geldt en op welke momenten u betaalt of een parkeerschijf moet leggen. Op straat vindt u de tariefinformatie ook op de signalisatie (oa. automaten, parkeerinformatieborden, verkeersborden).

Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen
  • Er is vrij parkeren op wettelijke feestdagen, 11 juli (Vlaamse feestdag) en zondagen. In zones waar in het weekend en ’s avonds veel activiteiten plaatsvinden (rond het Sportpaleis, Antwerp Expo…) gelden deze regels voor vrij parkeren niet altijd en checkt u best de plaatselijke signalisatie. 

  • Uw parkeertijd geldt voor één nummerplaat, binnen dezelfde zonecode. Een zonecode is het ‘ANxxx’-nummer dat u op de automaten en parkeerinformatieborden terugvindt. U kan uw wagen dus tijdens een gratis of betaalde parkeersessie binnen dezelfde zone verplaatsen. U kan de zonecodes opzoeken via een onlinetool.

  • In bepaalde zones hebt u dagelijks één keer recht op gratis parkeertijd. U kan nooit twee keer gratis parkeertijd krijgen op één dag binnen dezelfde zone. Als u uw auto verplaatst naar een andere zone waar ook gratis parkeren geldt, kan u daar wel opnieuw gebruik van maken. Ook voor gratis parkeertijd moet u een parkeersessie starten aan de automaat, via sms of app.

  • Komt u voor meerdere uren naar het stadscentrum? Dan is het vaak handiger en goedkoper om uw auto op een P+R aan de stadsrand te parkeren of in een van de publieke parkings.

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door