Contacteer stad Antwerpen

Parkeren in de roze zone

Hoort u het in Keulen donderen bij de woorden AN-code en bewonerszone? In deze infofiche zetten we alles op een rijtje.

Parkeren in de roze zone

Bent u bezoeker in de roze zone?

Als bezoeker hebt u recht op 2 uur gratis parkeertijd. U moet hiervoor wel een parkeersessie starten aan de automaat, via app of sms. Hebt u minder dan 2 uur parkeertijd nodig? Vergeet dan niet om via sms en app de gratis parkeersessie stop te zetten, anders loopt de sessie automatisch verder. Langer dan 2 uur parkeren kan uiteraard ook, dan betaalt u een halve euro per uur.

Een parkeersessie geldt altijd voor een bepaalde zone. Die zones, gebaseerd op wijken, zijn te herkennen aan de ‘zonecode’. Een zonecode is het ‘ANxxx’-nummer dat u op de automaten en parkeerinformatieborden kan terugvinden. U kan uw wagen dus tijdens een gratis of betaalde parkeersessie binnen diezelfde zone verplaatsen.

Header van parkeerinformatiebord met daarop de AN-code
Parkeerinformatiebord

Verplaatst u uw wagen naar een andere zone/zonecode, dan moet u nieuwe parkeersessie starten. U heeft opnieuw recht op 2 uur gratis parkeertijd.

Een tweede keer gratis parkeren met dezelfde nummerplaat in een zone waar u eerder die dag al 2 uur (of minder) parkeerde lukt niet. De 2 gratis uren gelden aaneensluitend en maar één keer per dag per zone en per nummerplaat.

Wil u de grenzen van de AN-zones of de locatie van een parkeerautomaat opzoeken? Dan kan dat via een onlinetool.

Bent u bewoner in de roze zone?

Als bewoner hebt u recht op een parkeervergunning voor bewoners. Onderaan de homepagina van 'Parkeren in Antwerpen' kan u eenvoudig opzoeken tot welke bewonerszone uw straat behoort.

Hoe u een parkeervergunning moet aanvragen en welke bewonerszones er allemaal zijn vindt u hier. Belangrijk om weten is dat bewonerszones en zonecodes (zie ook ‘Bent u een bezoeker in de roze zone?’ hierboven) niet één op één hetzelfde zijn. Als bewoner hoeft u dus geen rekening te houden met de zonecodes of wijknamen die op de automaten staan.

Om te weten waar u met uw parkeervergunning voor bewoners mag parkeren kijkt u best op de stratenplannen van de bewonerszones.

Stratenplan bewonerszone Confortalei-Bosuil
Stratenplan bewonerszone

Tip: Download het stratenplan van uw bewonerszone, print het uit en leg het in het handschoenkastje van uw wagen.

Wil u buiten uw bewonerszone parkeren, dan betaalt u uw parkeersessie aan een automaat, via sms of app. Voor meer informatie hierover zie ‘Bent u een bezoeker in de roze zone?’ hierboven.

Lees meer