Contacteer stad Antwerpen

Parkeren in je bewonerszone

Parkeren op straat is betalend in en rond het centrum van Antwerpen. Er zijn verschillende bewonerszones waar bewoners met een parkeervergunning voor bewoners (bewonerskaart) gratis en zonder tijdslimiet in hun bewonerszone kunnen parkeren. Vind een overzicht van alle bewonerszones in Antwerpen, met een gedetailleerd stratenplan.

Bewonerszones in Antwerpen

Antwerpen telt 44 verschillende bewonerszones. Ben je gedomicilieerd in Antwerpen en woon je in een van deze zones? Met een parkeervergunning voor bewoners kan je gratis en zonder tijdslimiet parkeren in de aangegeven straten van jouw bewonerszone.

Let op: de AN-zones op de parkeerautomaten en parkeerinformatieborden zijn verschillend van de bewonerszones. 

Vraag een parkeervergunning voor bewoners aan

Stratenplan per bewonerszone

Op het stadsplan vind je een overzicht van alle bewonerszones in Antwerpen.

Marker

Download het stratenplan van je bewonerszone. Print het uit en leg het in het handschoenkastje van je auto. Zo kan je altijd gemakkelijk nagaan waar je gratis mag parkeren in je buurt. 

  • Een volle lijn duidt de grens van de bewonerszone aan. Wie binnen die grens woont, kan een parkeervergunning voor bewoners aanvragen.

  • Een stippellijn duidt de bufferzone aan. Dat zijn enkele extra straten waar je ook gratis en zonder tijdslimiet kan parkeren. Dat is handig voor bewoners die aan de rand van een bewonerszone wonen.

Voor je garagepoort parkeren

Het voetpad of de straat voor je garagepoort behoort tot het openbaar domein. De oprit zelf is jouw privédomein. Je hebt dus geen vergunning nodig om op je oprit te parkeren.

In de zone voor bewoners en vergunninghouders

In de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders mag je enkel voor een garagepoort staan op voorwaarde dat de nummerplaat zichtbaar op de poort is aangebracht en je beschikt over een geldige vergunning.

Zonder vergunning of geldig parkeerrecht kan je een parkeerretributie krijgen. 

Staat de nummerplaat van het voertuig niet op de poort? Dan kan je een GAS-boete krijgen als je toch voor deze poort parkeert. 

In een zone met betalend parkeren

Je mag voor je poort parkeren als je nummerplaat op de poort staat én je een geldige parkeervergunning voor bewoners hebt.

  • Heb je geen parkeervergunning voor bewoners? Dan moet je parkeergeld betalen, ook al staat je nummerplaat op de poort. Zonder geldig parkeerbewijs kan je een parkeerretributie krijgen. 

  • Staat de nummerplaat van het voertuig niet op de poort? Dan kan je een GAS-boete krijgen als je toch voor deze poort parkeert. 

In een blauwe zone (schijfparkeren)

Je mag voor je poort parkeren als je nummerplaat op de poort staat. Je moet de blauwe parkeerschijf niet plaatsen. 

Als de nummerplaat van het voertuig niet op de poort staat, dan kan je een GAS-boete krijgen als je toch voor deze poort parkeert. 

In een winkelstraat parkeren als bewoner

In sommige winkelstraten is de parkeervergunning enkel geldig na de winkeluren. 

  • In een winkelstraat waar betalend parkeren geldt, moet je tussen 9 en 18 uur een parkeerticket kopen.

  • In een winkelstraat in een blauwe zone moet je tussen 9 en 19 uur een parkeerschijf leggen.

Op een Shop&Go-parkeerplaats parkeren als bewoner

Bewoners met een parkeervergunning kunnen er buiten de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag en tussen 18 en 9 uur) en op zon- en feestdagen parkeren. 

Parkeer je als bewoner tijdens de winkeluren op een Shop&Go-plaats? Dan mag je er max. 30 minuten parkeren en moet je parkeergeld betalen. Meer info over Shop&Go

In een publieke parking parkeren als bewoner

Met een parkeervergunning voor bewoners kan je gratis parkeren op openbaar domein, maar niet op een publieke parking of privéterrein in de bewonerszone.

Als er een publieke parking of buurtparking in de bewonerszone is, dan kan je er een parkeerplaats huren met een bewonerssubsidie als je jouw parkeervergunning voor bewoners inlevert. 

Parkeerzones en tarieven voor bezoekers

Wil je weten waar jouw bezoek kan parkeren en hoeveel dat kost? Bekijk de parkeertariefzones.

 

Lees meer

Dit artikel is gedeeld door